| Audi3456 a întrebat:

..
Daca mananc prajit,precum oua prajite,cartofi prajiti,aripioare,carne mai bine spus,tot ce-i prajit,fac cancer?
Nu mananc cartofi prajiti in fiecare zi, 2-3 zile din 7 maxim,dar oua prajite mananc mai des...
Am auzit ca prajeala face cancer,si de atunci m-am lasat,de o saptamana nu am guustat ceva prajit,am mancat numai ciorbe si lactate. Dati-mi va rog un sfat ce sa fac,cum sa mananc prajit sa nu aduc la aparita cancerului,mi-e tare frica de aceasta boala scarboasa,spuneti-mi si mie daca e adevarat,daca nu,cum sa mananc,cate zile din 7, etc.ca nu pot trai numai cu ciorbe,legume,lactate,etc...
Va rog frumos,pentru sanatatea mea,dau funda, promit!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Eu sunt medic adevarat, am invatat la facultate. Mancarurile la cuptor, facute in vase de buna calitate (adica vase emailate sau de ceramica), neacoperite cu folie de aluminiu, in care nu se pune ulei (sau se pun 2-3 picaturi pentru gust) sunt sanatoase si nu determina cancerul. Nu stiu daca intr-adevar exista cineva care a sustinut o aberatie atat de mare sau faci doar o gluma proasta, dar nu este adevarat ce spui acolo si nu ar trebui sa imprastii asemenea idei. exista multi oameni needucati pe lumea asta care te vor crede si vor renunta la o metoda sanatoasa si foarte gustoasa de gatit

13 răspunsuri:
| Mayhem666 a răspuns:

Nu cred ca prajelile duc la cancer, mai ales daca nu le consumi in exces, spre exemplu tatal meu mananca prajeli in fiecare zi, si este perfect sanatos. Sfatul meu este sa mai reduci din prajeli, poti incepe prin a manca prajeli doar o data pe zi, apoi incet incet o data la doua zile, si tot asa, pana mananci doar o data sau de doua ori pe saptamana. Poti sa consumi si alte alimente in acel timp in care nu consumi prajeli, si incearca sa nu te mai gandesti la prajeli, si poate o sa reusesti sa te controlezi. Bafta!

| Audi3456 explică (pentru Mayhem666):

Pai dar nu pot trai numai cu ciorbe, legume sau alte lactate... spre ex mananc in fiecare seara oua prajite, dar nu chiar in fiecare seara, cartofi prajiti maxim de 2 ori pe zi, dar si maxim de 2-3 ori pe saptamana...ce prere ai?

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Prajelile cresc riscul de cancer, mai ales daca sunt mancate regulat. Asta nu inseamna ca sigur vei face, doar ca vei avea risc mare. Ca sa reduci riscul, exista cateva masuri foarte simple:
1. alege o mancare prajita si consum-o o data pe saptamana (daca azi ai consumat un ou ochi sau o omleta, mai poti manca prajit doar dupa ce trec 6 zile in care nu ai consumat nimic).
2. Gaseste metode alternative (de exemplu, carnea facuta la cuptor este mult mai gustoasa, daca este gatita bine si cu condimente. la fel cartofii, sunt mult mai buni inabusiti la cuptor decat prajiti).
3. Cand prajesti foloseste ulei de buna calitate (integral de floarea soarelui sau in amestec cu ulei de masline) si prajeste in acel ulei o singura data.
4. Foloseste cratite de buna calitate, de preferat captusite cu ceramica si pune cat mai putin ulei (la un ou ochi nu ai nevoie decat ed un sfert de lingurita de ulei, la o portie mare de cartofi prajiti de o lingurita si jumatate).
4. Intotdeauna in ziua in care ai mancat prajit mananca multe fructe si legume proaspete, de sezon, cumparate din piata (nu din supermarket).
4. daca tot mananci prahit in fiecare saptamana, evita alte chimicale (sucuri, coloranti, conservanti) si nu manca niciodata chestii afumate (carne, mezeluri, branzeturi afumate)

| Audi3456 explică (pentru Brigaela):

Brigaela,n-ai auzit la Doctor.mit? Mancarurile la cuptor dauneaza mult, si pot,, aduce,, cancerul,,

Si zici ca mancarea la cuptor nu determina cancerul?

Multumesc frumos, sa-ti dea Dumnezeu sanatate, pentru ca m-ai ajutat si m-ai incurajat..primesti FUNDA!

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru Audi3456):

Nu, mancarea la cuptor nu creste riscul de cancer. Ai insa grija sa nu o prajesti, adica intotdeauna sa existe in recipient suficienta apa cat sa acopere carnea si legumele puse acolo (sau un capac care sa nu fie din aluminiu care sa mentina aburul in cratita)

| Mayhem666 a răspuns (pentru Audi3456):

Cartofi prajiti maxim de doua ori pe zi? Oua ochiuri in fiecare seara? Sa inteleg, ca aproape toata hrana ta consta in prajeli? Nu este prea sanatos, sincer sa fiu. Ti-am spus mai sus ce poti sa incerci sa faci, ca sa mai reduci din prajeli.

| Violleta2022 a răspuns:

Se pare ca prajeala favorizeaza aparitia cancerului si il hraneste, la fel de bine precum zaharul.
daca te streseaza cancerul, manaca prajeala chestii prajite 1-2 dati pe luna, in rest, fript, fiert si gatit. De asemeni, cancerul se hraneste cu zahar, deci, elimina zaharul si produsele dulci cat poti, mai ales ca-i vara, mananca fructe multe, pentru ca ei zahar din ele, dar ala este zahar bun, sanatos, nu ca cel care se pune in prajituri, gemuri, dulceturi.

Brigaela,mai raspunde-mi la o intrebare te rog frumos! Daca mananc 2 paini pe zi este bine sau nu? si daca nu, ce probleme pot aparea? multumesc!

Brigaela

Depinde mult ca efort faci pe zi. Doua paini contin o cantitate mare de calorii de proasta calitate (adica doar amidon care nu iti ofera nimic in afara de calorii). daca faci multe ore de sport dificil (haltere, de exemplu) sau muncesti ceva foarte greu (hamal, constructor), atunci ai nevoie de aceste calorii si, pe langa ele, poti manca suficiente fructe, legume, lactate, carne. daca nu, atunci ar fi bine sa verifici daca nu cumva mananci prea putine din celelelalte (care sunt importante) in defavoarea painii

Eu o zi fac 30 de flotari de 25 de ori, o zi nu.Si mai fac cat de cat miscare si in celelalte zile,cat de cat,nu mult. Si painile nu le mananc goale,bag in ele mancare,carne, cartofi, salam, pireu, orice in afara de ciorba ca n-am cum.Este bine daca mananc 2 paini pe zi, cateodata 3?

Brigaela

La nivelul asta de efort, nu este bine. E prea mult amidon. Si nu este sanatos sa asociezi paina cu cartofi, paste sau orez. De asemenea, ai grija cu mancatul salam. Daca mananci prajeala, in saptamana respectiva nu poti manca si mezeluri.