Daca nu ti-a trecut nu ai ce cauta la scoala.Transmiterea este respiratorie, prin picaturile de secretie nazofaringiana raspandite aerogen sau foarte rar prin obiecte proaspat murdarite cu secretii ale mucoaselor sau leziuni tegumentare. Boala este mai frecventa la copii intre 2-14 ani, iarna si la inceputul primaverii.
Contagiozitatea este foarte mare, in special in stadiul initial, durata perioadei de contagiune incepand cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si dureaza aproximativ 6 zile dupa ultimul val eruptiv. Practic, sursa de infectie este omul bolnav.
Crustele de varicela nu sunt contagioase. Desi imunitatea dupa varicela este de lunga durata se admite ca la unele persoane virusul poate persista ani in stare latenta in celulele nervoase, provocand la adulti tabloul de herpes zoster. Daca vi cu asa ceva la scoala sunt sanse foarte mari sa infectezi si alti elevi care nu au facut asa ceva sau care au sistemul imunitar scazut.cubatia variaza intre 10-21 de zile, in medie fiind de 14-15 zile iar carantina dureaza 3 saptamani. Formele severe apar numai la copii si adultii cu rezistenta scazuta. La copii, simptomele care preced eruptia pot fi minore (febra moderata, cefalee, mialgii) care dureaza 7-10 zile. La interval de 1-2 zile apar elemente eruptive noi. Varicela este o afectiune care trebuie declarata obligatoriu numeric, izolarea facandu-se la domiciliu timp de cel putin 6 zile de la aparitia eruptiei, iar contactii adulti sunt lasati liberi cu efectuarea dezinfectiei, continua si terminala.
De asemenea, se poate administra si un supliement alimentar cu rol antiviral, antibacterian, antifungic ce este recomandat pentru infectii herpetice, zosteriene, rujeola, mononucleoza, varicela, sindrom de oboseala cronica.
Cumpara acum de la Plafar.net suplimentul alimentar cu rol antiviral recomandat pentru varicela!
Tratamentul la domiciliu presupune si repaus la pat, igiena pielii si a mucoaselor (veziculele nu se rup intrucat se pot infecta). Tegumentul cu eruptie se pudreaza cu alcool mentolat sau talc mentolat. Baia generala este permisa numai dupa caderea crustelor.
Cazurile severe sau complicate necesita spitalizare.
In formele usoare si medii sunt suficiente masurile de prevenire a suprainfectiei bacteriene si calmarea pruritului. Prevenirea se face prin:
- imunizare activa (cu vaccin viu atenuat) recomandata copiilor
- imunizare pasiva cu imunoglobuline specifice antivaricela, care se administreaza in primele 3-4 zile de la contactul infectant, mai ales celor cu imunosupresie.
Bună!
Dacă bubiţele arată ca cele din imaginea următoare şi au puţin lichid în ele ( sunt nişte băşicuţe ), atunci ai varicelă :
http://t0.gstatic.com/......tp?/images
Dacă e varicelă, atunci eşti contagios/contagioasă şi NU ai voie să ieşi în comunitate ( să mergi afară ).
Mergi la medicul de familie pentru confirmarea diagnosticului şi apoi stai acasă.
NU există o "regulă" generală care să precizeze cât durează boala, DEPINDE cum "reacţionează" organismul tău...
La fiul meu a durat 16 zile până au dispărut bubiţele/cojiţele/scoarţele respective.
Dar poate dura chiar şi 3-4 săptămâni, depinde de fiecare organism...
Atât timp cât nu au căzut acele cojiţe/scoarţe eşti contagios/contagioasă şi NU ai voie să mergi afară.
Este INDICAT să stai în repaus la pat, să fie cât mai cald în cameră ( deoarece ajută la apariţia acelor bubiţe şi "scapi" mai repede de ele ), să NU faci baie ( doar duş călduţ scurt şi te speli cu grijă să NU spargi acele bubiţe deoarece rămân semne definitive; NU foloseşti buretele, ci te săpuneşti uşor cu mâna, preferabil să foloseşti gel de duş ), NU te speli pe cap, NU se administrează antibiotice, dacă ai dureri de cap poţi lua Algocalmin, iar dacă ai dureri de gât poţi lua Paracetamol şi unul dintre următoarele medicamente ( cu respectarea Prospectului ) :
* Florisept ( 3 x 1 comprimate/zi )
* Propolis C.
* Tantum verde ( preferabil )
* Strepsils intensiv ( preferabil )
* Oropivalone
* Trachisept mentol şi eucalipt ( preferabil ), etc.
NU te scarpini, chiar dacă te mănâncă acele bubiţe, poţi folosi o mixtură mentolată cumpărată de la farmacie ( cu care te ungi uşor pe bubiţele respective ).
Dacă nu te scarpini, NU rămân semne.
Iar înainte de a merge afară/în comunitate TREBUIE să mergi la medicul de familie să CONFIRME că te-ai vindecat.
Vezi alte detalii şi la linkul :
http://dr.herdea.ro/medicale/61/varicela
http://www.sfatulmedicului.ro/varicela
Toate cele bune şi multă sănătate.
Buna.
Este INDICAT să stai în repaus la pat, să fie cât mai cald în cameră ( deoarece ajută la apariţia acelor bubiţe şi "scapi" mai repede de ele ), să NU faci baie ( doar duş călduţ scurt şi te speli cu grijă să NU spargi acele bubiţe deoarece rămân semne definitive; NU foloseşti buretele, ci te săpuneşti uşor cu mâna, preferabil să foloseşti gel de duş ), NU te speli pe cap, NU se administrează antibiotice, dacă ai dureri de cap poţi lua Algocalmin, iar dacă ai dureri de gât poţi lua Paracetamol şi unul dintre următoarele medicamente ( cu respectarea Prospectului ).