Doar virusurile B, C si D se pot lua prin contact sexual. Este posibil sa faci hepatita acuta (cu icter, inapetenta, oboseala marcata), dar cel mai probabil nu vei avea nici un simptom vreme de mai multi ani. Trebuie sa faci analize acum si peste minim 6 luni (asta este durata maxima a ferestrei imunologice). In aceste 6 luni esti contagios daca esti infectat, deci nu poti avea contacte sexuale neprotejate pana nu afli cu siguranta daca esti sau nu infectat
În timp ce hepatita B se transmite cu uşurinţă pe cale sexuală, riscul ca partenerul să ia boala fiind maxim, în cazul virusului hepatitei C probabilitatea este mult mai mică, de doar 3 la sută.
Transfuziile cu sânge netestat, vizitele dese la stomatolog şi la saloanele de cosmetică care nu restectă regulile de sterilizare, folosirea în comun de seringi în cazul consumatorilor de droguri sunt doar câteva dintre căile de transmitere a hepatitelor virale.
Dar hepatitele care macină ficatul se pot transmite, de asemenea, prin contact sexual şi au o incidenţă mai crescută în ţări din Asia, Africa, dar şi din Europa de Est.
În România, se estimează că un număr de 2 milioane de persoane suferă de hepatita B şi C, multe nefiind conştiente că au boala.
Hepatita de tip A se poate transmite prin sărut sau la cel mai mic contact cu obiectele contaminate de un bolnav. Acest tip de hepatită e extrem de contagioasă. Hepatita A nu se transmite însă prin contact sexual şi e cea mai uşoară formă de hepatită, fiind sută la sută vindecabilă.
Jucăriile sexuale favorizează răspândirea hepatitei B
Hepatita B este de până la zece ori mai contagioasă decât virusul HIV, arată studiile.
"Hepatita B se transmite prin sânge, spermă, secreţii vaginale ale persoanei infectate. Gradul de transmitere este ridicat şi poate ajunge până la 100%", explică Simin Florescu, medic primar boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Bucureşti.
Surprinzător, hepatita C se transmite destul de greu prin contact sexual. "Riscul de transmitere a hepatitei C pe cale sexuală este de 3%", adaugă medicul infecţionist. Riscul nu trebuie neglijat însă nici în acest caz, pentru că oricând partenerii pot veni în contact cu sângele contaminat al celuilalt. Orice act sexual soldat cu rănirea, tăierea partenerilor sau alte traume creşte riscul de a contacta hepatita B şi chiar C. Cu cât numărul partenerilor este mai mare, cu atât creşte riscul de transmitere. În acest caz, prezervativul asigură protecţie în proporţie de 99%.
"Orice persoană care întreţine relaţii sexuale cu parteneri multipli ar trebui să-şi ia măsuri de precauţie: prezervativ, vaccin împotriva hepatitei A şi B. Nu există încă vaccin pentru hepatita C", mai spune medicul infecţionist.
Buna:)
http://www.eva.ro/......-7866.html
http://oanapop.wordpress.com/......-virala-c/
Cel mai indicat este sa vorbesti cu medicul de familie si apoi sa faci ceva analize care se repeta.
O zi frumoasa sa ai:)
Doar hepatita A are simptome(ingalbenirerea pielii, urina inchisa la coloare, stare generala rea)
Celelalte, in general nu au simtomene si se depisteza cu ajutorul analizelor (virusi)
Daca ai luat acel virus, nu ezita sa ceri acele analize si sa respectii sfaturile medicului.
Ma duc zilele astea sa fac analize la sange crezi ca se va vedea daca am sau nu la analizele la sange?
Zilele astea nu se va vedea. De-abia peste 6 luni poti fi sigur. Insa trebuie sa faci niste analize la momentul posibil al infectarii, pentru a vedea de unde pleci. Din analizele de sange de peste 6 luni, daca esti infectat (cu B, C sau D, ca restul nu se iau asa) vei afla si exact cu ce virus
Da, se poate trata, iar un numar mic de pacienti chiar se vindeca de hepatita B, C sau D. Cei care nu se vindeca, cu regim de viata atent supravegheat si tratament pot tine boala sub control tiata viata (adica evolueaza foarte lent spre ciroza, chiar in 30-40 de ani).