| AmintiriDureroase a întrebat:

O prietena de-a mea nu a avut niciuna din "bolile copilariei". Credeti ca e bine sau nu? De ce?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
13 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Daca s-a purtat cum trebuie e probabil sa fi primit o instructie buna in viata din partea tutorelui/ei.

| SirAndi a răspuns:

Nu prea e bine... Am avut un prieten al verisorului mei care nici el nu a avut bolile copilariei si la 20 ani a murit in accident de masina...

| PrintesaRockChichi a răspuns:

Cred ca este rau, doarece unele boli ca varsatul, oreonul sau varicela se manifesta mult mai rau la batranete, unel te pot baga chiar si in spital. Dupa parerea mea, mult mai bine ar fi fost sa le faca in copilarie, deoarece erau mai usoare.Imi pare rau, dar s-ar putea sa aiba de suferit.

| AliGab a răspuns (pentru SirAndi):

Nu au nicio legatura bolile copilariei cu accidentul de masina. Imi pare rau pentru el.

| AliGab a răspuns:

Nu este deloc bine. Iata cateva explicatii pe care le-am luat dintr-un articol. In copilarie aceste boli se manifesta mai putin dur, iar vindecarea are loc in max 10 zile. Dacă o persoană adultă contractează agentul patogen, simptomele cu care se confruntă au un grad de severitate mai mare decât la copii şi sunt mai periculoase. Astfel varicela la adult are o evoluţie severă şi poate creşte riscul de pneumonie, de artrită, de encefalită varicelică si zona zoster. De asemenea, tot la adulţi, oreionul creşte riscul de encefalită, de pancreatită sau de ooforita (inflamaţia ovarelor) şi orhita (inflamaţia testiculelor, chiar sterilitate la barbati). Netratat, oreionul poate duce la sechele neurologice şi chiar la deces. In cazul rubeolei la femeile insarcinate, mai ales în primul trimestru de sarcină, crește riscul de avort și predispune copilul la malformații (de exemplu, de natură cardiacă). Tot in cazul rubeolei si rujeolei la adulti, acesti sunt predispusi la artrita și encefalitele virale.
Imi aduc aminte ca eu si fratele meu mai mare am facut in acelasi timp oreion, eu aveam 14 ani el 18. Eu in cateva zile eram la scoala el a zacut 3-4 saptamani la pat.
Sper sa-ti fie de folos

| Empathizer a răspuns:

Daca si-a facut toate vaccinarile obligatorii la timp, are imunitate dobandita si e firesc sa nu faca pojar, rubeola si oreion. Mai ramane varsatul de vant (varicela). Daca nu s-a vaccinat optional si pentru asta, e posibil sa faca aceasta boala oricand vine in contact cu o persoana bolnava. Nu se poate imbolnavi daca nu intalneste persoane care pot transmite boala.

| Empathizer a răspuns (pentru AliGab):

Doar adultii nevaccinati si care nu au facut bolile astea in copilarie pot face aceste boli. E adevarat ca la adultul nevaccinat sau cu deficiente imunologice formele de boala pot fi mai severe. Din fericire vaccinul impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului a fost introdus de ceva timp in Programul national de vaccinari. Din nefericire tot mai multa lume da crezare unor false informatii prezentate agresiv pe net si refuza vaccinarea copiilor. Chiar si unii medici, mai putin documentati, pun botul la informatiile false de pe net. Eu sper sa fie cat mai multi oameni cu scaun la cap care sa-si vaccineze copiii. Cand este vorba de boli care te pot omori, nu e mai bine sa faci boala, in niciun caz. E adevarat ca vaccinul nu ofera imunitate pe toata viata dintr-o singura doza, dar cine te impiedica sa faci rapelurile necesare?

| AliGab a răspuns (pentru Empathizer):

Toti fratii mei inclusiv eu am fost vaccinati dupa cum era programul de atunci, deci si impotriva acestor boli. Nu am spus ca fratele meu a avut si probleme la testicule. Mai am un caz... al sefului meu. Cand a fost mic nu a facut varsat de vant. Anul trecut i s-au imbolnavit copii. Normal ca s-a imbolnavit si el, stand in concediu medical aproape o luna. Sunt cazuri pe care le-am vazut cu ochii mei, deci nu veni dumneata si-mi spune ca sunt minciuni daca nu ai ochi de vazut si urechi de auzit

| Empathizer a răspuns (pentru AliGab):

N-am afirmat ca spui minciuni, am explicat din ce cauza v-ati imbolnavit de bolile astea. N-am precizat, e adevarat, ca vaccinul impotriva pojarului, rubeolei si oreionului s-a introdus in programul national abia din luna mai 2004, incepand cu generatia nascuta in mai 2003. Voi sunteti evident nascuti inainte de 2003, deci n-ati prins vaccinarea asta, ati facut doar vaccin antirujeolic simplu. Astfel ca nu erati protejati prin vaccinare impotriva oreionului si rubeolei, de aceea ati facut bolile astea.

Referitor la seful tau, daca si-ar fi vaccinat copii impotriva varicelei (varsatul de vant), acestia nu s-ar mai fi imbolnavit. El a facut boala ca adult pentru ca atunci a venit in contact cu ea si pentru ca nu era vaccinat. Vaccinul impotriva varsatului de vant nu este inca inclus in schema gratuita de vaccinare de la noi, se face doar optional, contra cost, daca omul are un medic suficient de bine informat ca sa i-l recomande.

| AliGab a răspuns (pentru Empathizer):

Copii lui au fost vaccinati conform programului national... amandoi copii lui sunt nascuti dupa 2004 si cred ca are doctor de fam destul de bun. Vaccinurile nu iti ofera decat o perioada de asa zisa imunitate, nu toata viata.

| Empathizer a răspuns (pentru AliGab):

Asa cum spuneam mai sus, vaccinurile nu-ti confera imunitate pe toata viata dintr-o singura doza. De aceea se fac doze de rapel, ca sa prelungeasca in timp imunitatea obtinuta dupa prima vaccinare. De exemplu pentru vaccinul impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului prima doza se face la varsta de 1 an si nu protejeaza pentru toata viata. De aceea se mai face o a doua doza in clasa I, sa sa asigure imunitate de lunga durata.

Vaccinul antivaricelos nu e inclus in vaccinarile gratuite, se cumpara cu prescriptie medicala. La copilul sub 12 ani e suficienta o singura doza de vaccin. La adult si la copilul peste 12 ani, daca sunt nevaccinati si nu au facut nici boala, sunt necesare 2 doze de vaccin pentru a asigura o imunitate de lunga durata, similara cu cea care ramane dupa boala.

| AliGab a răspuns (pentru Empathizer):

Adica ori te vaccinezi toata viata, ori amani boala pana la maturitate ca sa se manifecte mai violent... cam asta inteleg eu

| Empathizer a răspuns (pentru AliGab):

Nu e necesar sa te vaccinezi toata viata. E necesar sa faci un numar suficient de doze de vaccin, la un anumit interval intre ele, ca sa capeti imunitate de lunga durata, ca dupa boala. Cred ca faptul ca te scutesc de Rujeola, Oreion si Rubeola, justifica 2 sau 3 doze de vaccin ROR intr-o viata. Mortalitatea in rujeola e mare (10% sau chiar mai mult). Oreionul poate evolua cu meningita (care, daca nu te omoara, te poate lasa cu sechele neurologice si senzoriale - surditate, de exemplu) sau cu orhita, care poate lasa steril un baiat. Rubeola, care e o boala usoara in general, da malformatii grave la fat daca o face mama in timpul sarcinii. Merita sa-ti asumi riscul de a face aceste boli? Tu si familia ta ati trecut prin ele, din cate spui, asa ca esti in masura sa judeci daca e adevarat ce spun. Cred ca si tu, si fratele tau ati fi preferat sa nu treceti prin asta. Iar seful tau, daca ar fi stiut prin ce o sa treaca, cu siguranta ar fi preferat sa fi facut 2 doze de vaccin antivaricelos, ca sa fie scutit de neplacuta suferinta.

In concluzie, daca ai copii, vaccineaza-i pentru aceste boli. Vaccineaza-te si tu pentru acele boli pe care nu le-ai facut inca. Mai bine sa previi, decat sa tratezi, mai ales cand boala respectiva are risc mare de deces sau de sechele grave.