| cristiana1998 a întrebat:

Uite am o problema. O prietena sa zgariat pe mana si sub san intr-un fier. are zgarietura si umflatura ...ca si atunci cand ne zgariem cu unghial.nu cred ca sunt adanci dar i-am zis sa si le dezinfecteze.am facut bine?crying nu vrea sa le zica parintilor worried dar va rog sa imi spuneti: daca s-a zgariat peste un semn de nastere e problea grava? caci asta ma ingrijoreza, nu pare ok.Va rog sa raspundeti! vot la fiecare raspuns si funda pentru cel imi folositoor...mersii anticipat:*:*

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Artemisia a răspuns:

Heya.
Nu trebuie sa intri in panica. Porbabil s-a umflat pentru ca sarma era murdara (pe o arie mica se ascund miliarde de microbi/bacterii vizibili doar la microscop).
Este bine ca i-ai spus sa isi dezinfecteze ranile (cu apa oxigenata sau alcool sanitar merge).
In cateva zile o sa ii treaca.
Insa daca nu ii trece, inseamna ca i s-a infectat si va trebui sa mearga la medic pentru un consult.
Infectia se poate raspandi foarte rapid in corp, iar asta nu e bine.
Bafta! Totul va fi bine!

4 răspunsuri:
| BETTYNA a răspuns:

Buna, spune-i prietenei tale sa mearga sa-si faca o injectie cu antititan pentru dezinfectare pentru ca este periculos sa stea asa, dar mai bine ar fi sa-i spuna mamei sale sa mearga impreuna.
pa, pa

| Al3xAndra666 a răspuns:

Depinde de cat e de adanca, fiindca in unele cazuri e nevoie sa se mearga la spital unde iti face Antitetanos (sper ca am scris bine) chiar si dintr-o intepatura. Da, ar trebui sa le dezinfecteze cu spirt si in caz ca amorteste zona sau doare e timpul sa mearga la doctor.

| cristiana1998 explică:

Sper sa mai raspundeti.se pare ca so zgariat intr-un lemnthinking mi-a zis ca so zgariat la un pod.ea credea ca so zgariat intr-un fier dar nu se putea ca era rotund. podul e facut din lemn.prietenul ei care era cu el zice ca sa zgariat in lemn.si eu zic la fel.tot trebuie sa faca injectia?happy

| DrifteR a răspuns:

Deci fi atenta.nu conteaza ca zgarietura/rana e la un semn de nastere.chestia e ca daca sa ranit intr-un fier ruginit.e grav.si trebuie sa faca cat mai repede un vacin anti-tetanos ca sa o apere de infectie si de microbi. termenul este de 72 de ore...mi s-a intamplat si mie...la micior am calcat intr-un fier ruginit.si am avut aceleasi sintome ca cele puse de tine mai sus.Solutia e vacinul anti-tetanos care nu e deloc dureros si ii va trece imediat