Dieta, mai ales la varsta ta, nu trebuie sa fie bazata pe fructe, legume si seminte, fiindca iti va face mai mult rau decat bine. In primul rand nu vei avea suficiente proteine sa cresti in inaltime si sa iti intaresti oasele si muschii si, in al doilea rand, vei fi tentat sa consumi foarte multe calorii din amidon.
Trebuie sa ai o dieta echilibrata, facuta de un medic nutritionist. NU e deloc usor sa faci o dieta pentru varsta ta, in nici un caz nu o poate face cineva care nu a studiat multi ani domeniul medical. Daca vrei o dieta dupa ureche dar care sa nu iti faca rau, poti face cam asa: nu mananci deloc dulciuri si paste. Mananci in fiecare zi maxim doua felii subtiri de paine sau un cartof mediu sau un pumn de orez. Niciodata in aceeasi zi nu mananci paine si orez sau paine si cartofi. Mananci multe lactate degresate, multa carne slaba fiarta si multe legume. Mananci zilnic o ciorba si injumatatesti resul mancarii. Mananci cu moderatie fructe si nu din cele dulci (sunt interzise bananele, strugurii, perele; sunt preferate grapefruit, portocale, lamai, visine, cirese, mere, nectarine, kiwi, caise). Fii atent la fructe, o nectarina mica are 100 de calorii, cat o varza mare. Nu manca mai mult de un pumn mic de seminte pe zi, obligatoriu crude (neprajite) si nesarate.
Salut.
Cert este ca nu trebuie sa iti propui sa slabesti cat mai repede.
Daca vrei sa aduci un echilibru in viata ta dezordonata in ceea ce priveste alimentatia este foarte bine. Fiecare gaura de la curea, fiecare marime la pantaloni sau bluze, te va motiva sa mergi mai departe pe drumul pe care l-ai ales.
2 reguli simple: mancare cu putine calorii (atentie, sanatos nu este neaparat si cu putine calorii) si cat mai multa miscare.
Miscare: alege sa mergi pe jos, in loc sa iei masina, taxiul, tramvaiul, autobuzul. Da, poate sa dureze mai mult, iesi din casa cu 30 de minute mai repede, acea miscare iti va ajuta organismul sa piarda in greutate si sa fie mai sanatos (implicit sa te simti mai bine. Du-te la sala, fa exercitii care nu-ti solicita incheieturile: stepper, bicicleta si nu renunta usor! Singurele blocaje care pot sa apara sunt cele ale insuficientei respiratorii, dar pe acelea o sa le depasesti treptat, cu fiecare antrenament.
Alimentatie: exclude sucurile (de orice fel, chiar si cele "naturale"), exclude zaharul din cafea sau ceai si inlocuieste-le toate acestea cu apa plata sau de la robinet, cu o felie de lamaie (fara coaja, nu va ma fi amara) si va fi mai usor de baut.
Renunta de tot la: prajituri, dulciuri, bomboane, snacksuri, covrigei, saratele, alune, fistic, etc.
Mananca garnituri sanatoase: orez (alb sau brun), paste cat mai putine, cartofi neprajiti (pot fi: la cuptor, piure, naturi, aurii).
Mananca carne slaba si neprajita in ulei: pui, curcan, peste, iepure. Preparate cu cat mai putin ulei, ideal: fierte, la abur sau la cuptor.
Semintele pot sa-ti aduca un aport caloric major in alimentatie. Da, sunt sanatoase, dar atentie la cantitati! 100 de grame de seminte pot sa iti aduca 30% din caloriile zilnice, fara sa constientizezi.
Afla mai multe despre nutritie: https://www.uncorpsanatos.ro/category/nutritie/
O felie subtire de paine cu un iaurt degresat si un mar. Sau o felie subtire de paine cu o bucata de piept de pui fiarta, un ceai neindulcit si 5-6 migdale crude. Sau o felie subtire de paine cu branza slaba de vaci si o rosie.