In cazul herniei de disc pare ca radiografia simpla nu are acuratete
cel mai indicat fiind RMN-ul, asa cum reise si din articolul de mai jos
"Pentru diagnosticarea herniei de disc este nevoie si de anumite investigatii, cele mai importante sunt cele imagistice:
RMN (rezonanta magnetica nucleara) este de departe procedura preferata de medici cand vine vorba de investigarea unei hernii de disc. Prin rezonanta magnetica se obtin imagini 3D ale coloanei vertebrale si ale structurilor invecinate. Prin RMN se obtin imagini privind pozitia discurilor herniate si se poate determina ce nervi sunt afectati.
Radiografie. O radiografie nu poate pune diagnosticul de hernie de disc, dar poate evidentia alte cauze ale durerii de spate, daca aceasta este cauzata de o fractura osoasa sau de o tumora.
Tomografie computerizata (CT) – cu ajutorul razelor X se obtin imagini din diferite unghiuri ale coloanei vertebrale si ale structurilor invecinate care se combina pentru a forma imagini transversale ale coloanei si zonelor din apropierea coloanei.
Mielografie – investigatie radiologica cu substanta de contrast, care ofera informatii despre coloana vertebrala. Aceasta investigatie evidentiaza presiunea pe maduva spinarii sau pe nervi chiar in situatia existentei mai multor discuri intervertebrale herniate sau a altor situatii.
Testarea nervilor: Electromiografia si testele pentru nervi masoara modul in care impulsurile electrice se transmit de-a lungul fibrelor nervoase. Acest lucru ajuta la stabilirea localizarii afectarii nervilor."
in ceea ce priveste hernia inghinala, diagnosticul poate fi pus direct de catre medic dupa ce a examinat pacientul!
"Diagnosticul este cel mai adesea pus de pacient, care observa umflatura asimetrica din zona inghinala si modul in care aceasta poate fi redusa in pozitie orizontala sau prin impingere cu mana.
Confirmarea diagnosticului este realizata de medicul chirurg, care efectueaza un examen clinic simplu. Pacientul este observat si palpat si i se poate cere sa tuseasca in timp ce sta in pozitie verticala, ceea ce determina protruzia herniei spre exterior.
In anumite situatii, medicul chirurg va solicita efectuarea unor investigatii imagistice pentru confirmarea diagnosticului sau pentru a identifica eventuale elemente de care trebuie tinut cont in momentul tratamentului chirurgical. "
referitor la ce ai intrebat daca hernia inghinala se vede la ecografie, se pare ca da! daca este vorba de ecografia partilor moi
citeste aici : https://gabimatei.ro/diagnosticul-herniei-inghinale/
Poate fi un ganglion inghinal inflamat si de aici durerea.
Ok, daca nu este hernie, medicul de familie ar trebui sa faca un diagnostic diferențial sau sa te trimita si la un alt specialist.
Ia antiinflamator, gen Panadol, Advil si Aulin pentru durere si Mibazon unguent de la farmacia veterinara.
Poate ti se gaseste si un diagnostic totusi.
Multa sanatate.
Salut! Ce tip de ecografii ai făcut? De părți moi? Dacă medicii au făcut 3 ecografii și nu ți-au găsit nimic atunci nu ar trebui sa fie vorba de hernie. Bănuiesc ca ți-au făcut și examenul clinic. Dacă constatau ceva, ți-ar fi spus.