Mananci prea rar si de aceea intri pe metabolism de inanitie, asa ca acumulezi tot. in plus, mananci mancare de proasta calitate. in doua zile consecutive nu ai scris nimic de un fruct sau suc natural de fructe 9ar trebui sa mananci asa ceva macar de doua ori pe zi), n-ai mancat nici un produs lactat (sunt absolut obligatorii in fiecare zi), n-ai mancat legume (trebuie sa mananci macar doua legume pe zi sau doua salate). Nu ai mancat ciorba, cee ce este iarasi foarte nesanatos si ar trebui sa mananci ciorba macar 14 zile din 15 zile consecutive.
Margarina este un aliment foarte nesanatos pe care n-ar trebui sa-l mananci la varsta ta. marmelada este de asemenea nesanatoasa si inutila vara cand poti manca fructe proaspete. Tocana de cartofi e un aliment inferior, ar trebui sa mananci mai degraba o tocanita cu carne slaba de pui sau vita si legume (un cartof, telina, morcov, pastai de fasole, dovlecei, vinete, etc). cartofii prajiti sunt de asemenea nesanatosi si mancare proasta. Stiu ca copiilor le plac, asa ca poti manca din cand in cand, dar nu mai des de o data la 3-4 saptamani. snitelele sunt prajite in ulei, deci ingrasa si sunt nesanatoase. mananca mai bine ou fiert tare si carne slaba pe gratar sau fiarta 9piept de pui sau vita, nu porc).
In plus, fa maca 3 ore de sport pe zi si nu face exces de calculator. la varsta ta iti este permis maxim 20 de minute pe zi, maxim 5 zile pe saptamana. Nu depasi acest program niciodata, in nici un caz, mai degraba incearca sa il reduci cat de cat, adica sa nu stai maximul permis. In restul timpului, fa sport, ajutati parintii in gospodarie (macar 2-3 ore pe zi), invata si citeste.
Uite un programa de masa si viata normal pentru varsta ta in vacanta: te poti trezi intre 8.30 si 9.30, faci dusul de dimineata si mananci micul dejul (un ou fiert, o cana de lapte, o felie de paine cu unt si branza sau carne fiarta sau inabusita, un fruct). Apoi poti face o ora jumatate de sport sau efort fizic de orice fel (singur daca nu ai cu cine). mananci un fruct. Apoi citit/invatat sau gospodarie pana la ora pranzului. Pranzul inseamna obligatoriu o farfurie de ciorba sau supa si o mancare gatita cu carne si legume, precum si o rosie si un castravete sau un bol de salata (varza, rosii cu ardei si castraveti, laptuci, etc). ca desert, poti manca doua patratele de ciocolata sau un fruct. Poti apoi sta la calculator 15-20 de minute (exclus mai mult), mai inveti ceva, iti mai ajuti parintii. pe la 4 mananci iaurt sau lapte sau branza de vaci, ceva de genul asta, dupa care iesi la sport afara si faci cat mai mult efort fizic. Seara, in jur de 7 este cina: carne fiarta, pe gratar sau inabusita cu legume (nu cartofi, ci alte legume fierte, pe gratar, la abur sau la cuptor) si un fruct sau un bol de salata. Dupa cina este bine sa faci macar o ora de efort fizic usor (treaba in gospodarie, plimbare) si apoi iniante de cilcare citesti si te relaxezi. Nu te culci dincolo de ora 23.00 (culcatul tarziu favorizeaza ingrasarea)
Da, sedentarismul face ravagii. Sperând că nu ai alte probleme, apucă-te de exerciţii, sport, ceva acolo. Nu sta doar aşa ca prostu' la calculator, mişcă-te. Altfel o să ajungi să mânci şi mai puţin şi tot o să te îngraşi.
Pai, cred ca jumatate din cerintele tale le indeplinesc. Cu carnea este in general problema, nu zic ca sunt vegetarian, dar cand vad carne fiarta simt ca mi se face un nod in stomac si imi piere pofta de mancare. Sportul -Pana mai acum 2 luni faceam inot intens 4 ore pe saptamana dar a aparut o prbolem si nu s-au mai tinut orele. Cu culcatul la ora 23, e o problema mareeee, eu m-am obisnuit sa adorm pe la 1 -2 poate chiar 3, in general stau in pat si ma uit la TV pana imi vine somnul. Si cu cititul, nu este deloc o problema pentrumine, in general cand nu stau la PC citesc sau mai degraba recitesc cate o enciclopedie, sau ceva literatura ( de ex acum o saptamana sau doua am terminat Schite di Momente de Caragiale ). Mersi mult de ajutor