Tineri respectivi habar nu au despre ce vorbesc. Nu este o regula. Unii fumeaza o viata si nu dezvolta cancer pe cand altii au cancer pulmonar si nu au fumat o tigara in viata lor. Sunt multi factori care intra in calcul aici dar fumatul este factor favorizant dovedit. Apropo...nu mai spune nimanui ca ai cancer nedeclansat in corp pentru ca este o aberatie.
In fiecare minut cateva zeci de celule atipice/anormale se divid in corpul tau, dar sunt anihilate rapid. Cancerul e o acumulare de celule atipice care n-au fost distruse la timp de catre genele supresoare din cauza unor mutatii produse de diversi factori.
Fumatul este unul dintre acei factori mutageni. Fumatul nu doar ca va creste riscul de cancer pulmonar, dar poate fi considerat o cauza dovedita a lui - 16% din barbatii fumatori si 23% din femeile fumatoare vor muri de cancer pulmonar, acesta fiind si unul dintre cele mai greu tratabile cancere. Chiar si asa, fumatul sporeste riscurile de cancer bucal, cancer esofagian, cancer de vezica urinara etc. Nu cred ca ai vrea sa stii cum va arata, pentru tot restul vietii, un pacient cu cancer bucal operat extensiv. De asemenea, fumatul creste riscul de boli necanceroase cu potential letal cum ar fi emfizemul sau bolile coroniare, dar si bolile pulmonare cronice neletale care iti vor reduce foarte mult calitatea vietii si capacitatile fizice.
Sunt riscuri prea mari la care sa te supui doar pentru "a fi in pas cu moda". ORicum, fumand, nici macar nu esti in pas cu moda. Procentul de fumatori din Occident a scazut foarte mult in ultimii ani, fiind considerat viciul tarilor din lumea a treia sau al populatiei needucate.
Cancerul nu apare asa din senin ca altfel ar fi morti toti fumatorii. Fumatul este un factor de risc in ceea ce priveste cancerul si cam atat
Mersi mult de raspuns.
Nu incerc sa fiu cu moda. Tigara este singurul lucru care ma face oarecum fericit acum, pe viitor nu cred ca o sa ma mai faca.
Ma gandesc sa o las ca prea imi fumez banii...
Multumesc oricum! O seara frumoasa!
Mindfulness întreabă:
Anonim2113 întreabă: