Acestea imi suna a tendinte obsesiv-compulsive. Nu as cataloga asta drept paranoie, dar din cauza scenariilor ce le creezi in mintea ta (tragedie ipotetica) te acapara o anxietate, iar ca sa te linistesti utilizezi compulsiunea de a verifica acelasi lucru de multiple ori. Faptul ca ai devenit constient de ceea ce faci si esti capabil sa razi la propriile scenarii e un semn foarte bun. Sfatul meu ar fi sa te ajuti de umorul tau caracteristic pentru a demonta fiecare iluzie in parte. Te-ar ajuta sa stii si care ar fi sursa lor, de unde au aparut, ce origine au, ca sa rationalizezi situatia, dar aici nu pot sa ofer o solutie. Mai mult o coordonare. Sa-ti pui intrebari ''de cand am inceput sa actionez asa?''; ''de ce?''. Conteaza sa realizezi o diferenta. Nesiguranta ce te acapara nu apare deoarece nu esti sigur daca esti capabil, spre exemplu, sa incui usa corespunzator. Ea vine din scenariile mentionate anterior.
Acesta este cel mai bun raspuns. Si da autorul din lipsa experientei confunda psihologul cu psihiatrul si oricum anxietatea, depresia si TOC (tulburarea compulsiv-obsesiva) sunt si ele boli psihice, de ce? date de un dezechilibru chimic din creier in primul rand. Cel mai bun sfat mergi la medicul psiholog si explica ce si cum, doar cu tratament adecvat vei putea sa te opresti, daca nu forma se agraveaza si atunci chiar o sa o iei pe ulei cum se zice, adica razna. Anumite antidepresive fac bine la aceste tulburari imi vine un nume in minte arketis, dar cred ca mai sunt zeci de astfel de pastile pe care sa le iei 1 /zi si sa scapi de probleme. Numai sta, sfatul meu!
Aceasta nu este paranoia, este o manifestare obsesivă. Definiție.
in psihiatrie, cuvantul este intrebuintat pentru a desemna o structura anormala a personalitatii, caracterizata prin: meticulozitate, nehotarire, lipsa de siguranta in actiunile sale, indoieli si oscilatii permanente, generatoare de anxietate (Lazarescu, M.). Unele din aceste simptome le intalnim in nevroza obsesivo-fobica si in psihastenie, (v. PSIHOPATIE PSIH-ASTENICA, NEVROZA OBSESI-FOBICA).
Deci nevroză obsesivă.
Dacă o stăpânești, nu ai nevoie neapărată de psihiatru.
Dacă ai merge, el nu te-ar considera nebun ci nevrotic, mai pe românește, nevricos.
Apoi cu tratament ai avea o viață mai ușoară.
Dar suntem în democrație și respectăm libertatea omului.
Și pe a dtale de asemenea.
Trebuie să depui efort în privința aceasta.
O aplicație pentru telefon nu există în care să poți bifa zilnic odată ce ai controlat fiecare lucru în parte (lumina, apă, gaze). Dar îți poți face un tabel lunar care să îl pui la ușă împreună cu un pix. Odată ce l-ai bifat nu te mai întorci să controlezi iarăși toată casa.
Iar ușa odată ce ai inchis-o, o încui, scoți cheia din ea și ai plecat. Altfel o să rămâi într-o zi cu mânerul în mână; sau mai rău, o să se blocheze.
Trebuie să îți pui în funcțiune autocontrolul.
Psihiatrul nu se ocupa de nebuni. Tu nu ai paranoia. Psihiatrul se ocupa de tulburări de comportament, cum este la tine. Doar el te poate ajuta mai repede. Dacă ai timp si bani, poti merge si la un psiholog.
Credeam că sunt singura paranoică dar uite că nu sunt singura Pe lângă cele enumerate de tine eu mai am o fixație, înainte să plec la drum (deși fac de seara bagajul" toată noaptea stau și iau la rând în gând tot ce am pus și verific de cel puțin 5 ori bagajul dimineață...Și ce crezi? Tot rămân cu gândul că am uitat ceva
Oho, treaba cu bagajul e floare la ureche. Nu e ca și cum pleci în vacanta în fiecare zi . Dar chestiile astea uzuale chiar îți mănâncă timpul?
Nu ai nimic atâta timp cât nu afectezi viața altor organisme numite oameni din jurul tau din paranoia care mai mult sau mai puțin va trece cu vârsta
Si eu pățesc la fel... Eu zic sa iti faci ceva biletel pe care sa înșiri lucrurile pe care le-ai mentionat mai sus, si dupa ce verifici faci o bifă. Sper sa te ajute! Sau ai acolo pe telefon Note cu lucrurile pe care trebuie sa le faci si le scrii acolo si dupa ce verifici tot (robinet, chestii din priza, d-astea) faci acolo un semn