| Marius1902 a întrebat:

Țin sa cred de la început ca va veți amuza puțin în legătură cu ceea ce urmează sa spun (sau poate ca nu).
De ceva timp am început sa îmi studiez comportamentul și sa constat ca sufăr de paranoia. O sa va dau câteva exemple ca să înțelegeți mai bine ceea ce zic: Dimineața, eu sunt singur pe acasă, urmand ca pe la prânz sa plec la liceu. Chestia e ca înainte sa plec fac o grămadă de verificări prin casa. Verific dacă nu a rămas ceva prin priza ( gen fierul de călcat, feonul, chiar și vreun încărcător), verific sa nu curgă apa la robinet, sa nu rămână aragazul, frigiderul deschis etc... Poate ca lucrurile astea vi se par niște chestii normale pe care oricine le face, însă chestia e ca eu le verific de multiple ori fiindcă îmi fac filme în cap, gen ca ar putea Doamne ferește sa se întâmple vreo tragedie. Când încui ușa la fel, apas de mai multe ori pe clanta fiindcă dacă apas doar o data, de 2 ori îmi vin gânduri prin cap pe drum (Băi, oare am încuiat ușa?). Uneori apas de atât de multe ori încât ma opresc și în capul meu deja se fac niște contradicții, îmi zic mie însumi: "Ba nene, ce naiba am de fac asa. Apas de 1000 de ori pe clanta de parca as avea nu știu ce vila. Și dacă vin vreodata hoții, mare paguba nu dau laughing" și asa ma mai amuz. Problema cea mai mare e ca pierd destul de mult timp și mi-e teama și ca aceasta "boala" sa nu ma afecteze pe viitor și în alte lucruri. Aveți ceva sfaturi?
P. S: Nu ma puneți sa merg la psihiatru..cred ca n-am ajuns atât de nebun încât sa fiu nevoit sa-i fac o vizita.
Mulțumesc pentru timpul acordat!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Apreciat de Editori
| sIncognito a răspuns:

Acestea imi suna a tendinte obsesiv-compulsive. Nu as cataloga asta drept paranoie, dar din cauza scenariilor ce le creezi in mintea ta (tragedie ipotetica) te acapara o anxietate, iar ca sa te linistesti utilizezi compulsiunea de a verifica acelasi lucru de multiple ori. Faptul ca ai devenit constient de ceea ce faci si esti capabil sa razi la propriile scenarii e un semn foarte bun. Sfatul meu ar fi sa te ajuti de umorul tau caracteristic pentru a demonta fiecare iluzie in parte. Te-ar ajuta sa stii si care ar fi sursa lor, de unde au aparut, ce origine au, ca sa rationalizezi situatia, dar aici nu pot sa ofer o solutie. Mai mult o coordonare. Sa-ti pui intrebari ''de cand am inceput sa actionez asa?''; ''de ce?''. Conteaza sa realizezi o diferenta. Nesiguranta ce te acapara nu apare deoarece nu esti sigur daca esti capabil, spre exemplu, sa incui usa corespunzator. Ea vine din scenariile mentionate anterior.

8 răspunsuri:
| JustMeDeea2019 a răspuns:

Credeam că sunt singura paranoică dar uite că nu sunt singura laughing Pe lângă cele enumerate de tine eu mai am o fixație, înainte să plec la drum (deși fac de seara bagajul" toată noaptea stau și iau la rând în gând tot ce am pus și verific de cel puțin 5 ori bagajul dimineață...Și ce crezi? Tot rămân cu gândul că am uitat ceva laughing

| MaggoT969 a răspuns:

Nu ai nimic atâta timp cât nu afectezi viața altor organisme numite oameni din jurul tau din paranoia care mai mult sau mai puțin va trece cu vârsta

| Marius1902 explică (pentru JustMeDeea2019):

Oho, treaba cu bagajul e floare la ureche. Nu e ca și cum pleci în vacanta în fiecare zi happy. Dar chestiile astea uzuale chiar îți mănâncă timpul?

| AnonimaFaraNume69 a răspuns:

Si eu pățesc la fel... Eu zic sa iti faci ceva biletel pe care sa înșiri lucrurile pe care le-ai mentionat mai sus, si dupa ce verifici faci o bifă. Sper sa te ajute! Sau ai acolo pe telefon Note cu lucrurile pe care trebuie sa le faci si le scrii acolo si dupa ce verifici tot (robinet, chestii din priza, d-astea) faci acolo un semn

| Donsavas a răspuns:

Psihiatrul nu se ocupa de nebuni. Tu nu ai paranoia. Psihiatrul se ocupa de tulburări de comportament, cum este la tine. Doar el te poate ajuta mai repede. Dacă ai timp si bani, poti merge si la un psiholog.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Aceasta nu este paranoia, este o manifestare obsesivă. Definiție.
in psihiatrie, cuvantul este intrebuintat pentru a desemna o structura anormala a personalitatii, caracterizata prin: meticulozitate, nehotarire, lipsa de siguranta in actiunile sale, indoieli si oscilatii permanente, generatoare de anxietate (Lazarescu, M.). Unele din aceste simptome le intalnim in nevroza obsesivo-fobica si in psihastenie, (v. PSIHOPATIE PSIH-ASTENICA, NEVROZA OBSESI-FOBICA).
Deci nevroză obsesivă.
Dacă o stăpânești, nu ai nevoie neapărată de psihiatru.
Dacă ai merge, el nu te-ar considera nebun ci nevrotic, mai pe românește, nevricos.
Apoi cu tratament ai avea o viață mai ușoară.
Dar suntem în democrație și respectăm libertatea omului.
Și pe a dtale de asemenea.

| anonimg a răspuns:

Trebuie să depui efort în privința aceasta.
O aplicație pentru telefon nu există în care să poți bifa zilnic odată ce ai controlat fiecare lucru în parte (lumina, apă, gaze). Dar îți poți face un tabel lunar care să îl pui la ușă împreună cu un pix. Odată ce l-ai bifat nu te mai întorci să controlezi iarăși toată casa.
Iar ușa odată ce ai inchis-o, o încui, scoți cheia din ea și ai plecat. Altfel o să rămâi într-o zi cu mânerul în mână; sau mai rău, o să se blocheze.
Trebuie să îți pui în funcțiune autocontrolul.

| Simpatic a răspuns:

Acesta este cel mai bun raspuns. Si da autorul din lipsa experientei confunda psihologul cu psihiatrul si oricum anxietatea, depresia si TOC (tulburarea compulsiv-obsesiva) sunt si ele boli psihice, de ce? date de un dezechilibru chimic din creier in primul rand. Cel mai bun sfat mergi la medicul psiholog si explica ce si cum, doar cu tratament adecvat vei putea sa te opresti, daca nu forma se agraveaza si atunci chiar o sa o iei pe ulei cum se zice, adica razna. Anumite antidepresive fac bine la aceste tulburari imi vine un nume in minte arketis, dar cred ca mai sunt zeci de astfel de pastile pe care sa le iei 1 /zi si sa scapi de probleme. Numai sta, sfatul meu!