Hiperplazia simpla fara atipii este rezultatul unui dezechilibru hormonal care determina excesul de estrogen si efecte asupra endometrului. Pana ajungi in acest stadiu, ai avut probleme multa vreme, nu te poti astepta sa te vindeci in doua luni. Cred ca dupa tratament sustinut 6-8 luni poti face un nou chiuretaj sa vezi evolutia, dar nu te astepta la rezultate mai devreme de 6 luni
Bună!
În primul rând, discutăm de Duphaston ( nu dufaston ).
N-ai precizat "schema de administrare"...
Bănuiesc că ţi s-a prescris 10 mg de Duphaston/zi ( timp de 10 zile/lună ).
Într-adevăr, cel mai probabil, doza zilnică este insuficientă!
Ar fi INDICAT să iei legătura ( urgent ) cu medicul care ţi l-a prescris : probabil o să-ţi mărească doza la 20 mg/zi ( câte un comprimat dimineaţa şi seara )!
Din moment ce eşti ( deja ) în a 2-a lună de tratament, NU vei "scăpa" ( de el ) mai devreme de 6 luni.
După 3 ( sau 6 ) luni de tratament ( în funcţie de decizia medicului curant ) vei REPETA biopsia de endometru.
Dacă hiperplazia persistă, probabil că ţi se va prescrie tratament cu 20 mg/zi toată luna ( nu doar 10 zile/lună; adică terapie progesteronică continuă ), timp de ALTE 3-6 luni.
Vezi alte detalii la linkul :
http://www.ginecologie.ro/Default.aspx?&boliid=32&id=189&tabid=143
http://www.mymed.ro/hiperplazie-endometriala.html
Toate cele bune şi multă sănătate.
Mda, este ( oarecum ) puţin "ciudat" acest aspect...
Oricum, acest aspect NU este concludent!
Pentru o idee cât mai "reală", testele/dozările hormonale se fac COMPARATIV : în ziua a 3-a, apoi a 14-a şi a 21-a ale CM - timp de 2-3 luni consecutive.
Totuşi, părerea mea e că nivelul de progesteron NU a ajuns la valoarea adecvată, având în vedere că persistă sângerarea.
Din această cauză consider că TREBUIE mărită doza zilnică de Duphaston.
Mda, nu știu ce sa mai zic, am mers la control nici doctorii nu prea mai știu ce sa mai zică au oscilat in a mari doza de duphaston sau a merge pe o noua schema cu depheriline si in cele din urma mi- au prescris o injecția de depheriline in prima zi de menstra si apoi încă una la 28 de zile apoi îmi m-au dau ceva, am făcut joi injecția am avut o menstra mult mai scurta dar destul de abundenta ( 4 zile in mod normal aveam 7 zile) dar acum am iar o sangerare si totuși înțeleg ca nu așa repede se vad efectele!
Ce să-ţi zic : acum DEPINDE de fiecare medic în parte...
După părerea mea, având în vedere că, după câte am înţeles, ai luat DOAR 10 mg de Duphaston/zi, EU aş fi recomandat CREŞTEREA dozei la 20 mg/zi în luna a 2-a!
Iar, în cazul în care sângerarea persistă, aş fi recomandat CREŞTEREA dozei la 30 mg/zi în luna a 3-a!
În luna a 2-a şi a 3-a, aş fi mers pe un tratament de 10 zile/lună ( SAU, eventual, în luna a 3-a, aş fi mărit durata tratamentului la 20 de zile, din ziua a 5-a până în ziua a 25-a a CM )...
Dacă nici după această "schemă de administrare" nu încetează sângerarea, atunci aş fi recomandat o doză de 20 mg/zi, cu administrare zilnică, pe toată luna ( adică terapie progesteronică continuă ) - pentru ÎNCĂ 3 luni!
Între timp, LUNAR, testele/dozările hormonale comparative ( ziua 3, 14 şi 21 ale CM )...
În plus, din 2 în 2 luni, aş fi recomandat o biopsie de endometru - pentru a verifica să NU apară o accentuare a hiperplaziei, ca efect ADVERS al tratamentului cu Duphaston!
Vezi alte detalii în Prospectul Duphaston de la linkul :
http://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_2078_26.10.09.pdf?anmOrder=Sorter_dci
Aş fi ales Duphaston în locul Diphereline din cauza efectelor adverse GRAVE pe care le are Diphereline ( comparativ cu Duphaston-ul )!
Chiar dacă, teoretic, efectul Diphereline ar TREBUI să apară din PRIMA lună de administrare ( deci, ar fi mai BUN din acest punct de vedere ), reacţiile ADVERSE sunt mult mai GRAVE!
Cel mai IMPORTANT efect advers ar fi "reducerea densităţii minerale osoase în medie cu 1% pe lună pe parcursul unei perioade de şase luni de tratament. Fiecare reducere cu 10% a densităţii minerale osoase este corelată cu un risc mai crescut de aproximativ două-trei ori de producere a fracturilor."
Asta generează osteoporoză - în timp - sau, poate agrava simptomele afecţiunii deja existente...
Vezi mai multe detalii în Prospectul de la linkul :
http://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_2080_26.10.09.pdf
Faptul că durata menstruaţiei s-a redus la 4 zile ( din 7 ) este foarte BINE.
Totuşi, ar fi TREBUIT să NU mai apară sângerare după administrarea injecţiei cu Diphereline!
Având în vedere că, totuşi, aceasta a reapărut, ar fi INDICAT un control URGENT la medicul care ţi-a prescris Diphereline : trebuie măsurat nivelul plasmatic de estradiol şi în cazul în care acesta este sub 50 pg / ml, trebuie investigate posibile leziuni organice.
Tratamentul cu Diphereline ar TREBUI să-l faci timp de 4-6 luni.
De asemenea, ar fi indicat să REPEŢI biopsia de endometru din 2 în 2 luni.
ATENŢIE : Pe parcursul tratamentului, precum şi timp de 1 lună după ultima injecţie, trebuie utilizată o metodă contraceptivă non-hormonală.
De asemenea, ar fi indicat ca medicul de familie să-ţi prescrie "ceva" ( suplimente ) pentru prevenirea/refacerea densităţii minerale osoase ( să fi atentă şi la dietă/alimentele recomandate ) - vezi mai multe detalii la linkul :
http://www.getfit.ro/......selor.html
http://www.cdt-babes.ro/articole/osteoporoza.php
Toate cele bune şi multă sănătate.
Multumesc pentru raspuns! Mi-a prescris doar 2 injectii, adica doua luni si am inteles ca in prima luna pot aparea sangerari (scrie si in prospect), doctorul mi-a spus ca dupa ceste injectii imi va prescrie ceva care sa ajute la refacerea endometrului ba chiar sa fac si direct un embrio - tranfer in cazul in care endometrul este ok!
Cu plăcere!
Din PĂCATE, eu sunt un fel de "Gică contra"
NU ar trebui să mai apară sângerare şi nici menstruaţie chiar după PRIMA injecţie ( şi atât timp cât faci injecţiile )!
Chiar şi Prospectul ( indicat anterior ) precizează asta :
"Fibrom uterin şi endometrioza :
Folosită în doza recomandată, triptorelina determină constant amenoree hipogonadotropă. Dacă hemoragia genitală apare după prima lună, trebuie măsurat nivelul plasmatic de estradiol şi în cazul în care acesta este sub 50 pg / ml, trebuie investigate posibile leziuni organice.
După retragerea tratamentului, funcţia ovariană este restabilită iar ovulaţia apare la aproximativ două luni după ultima injectare.
...
Deoarece menstruaţia trebuie să se oprească în timpul tratamentului cu triptorelină, pacienta trebuie instruită să anunţe medicul dacă menstruaţia ei persistă.
...
3. CUM SĂ UTILIZAŢI DIPHERELINE
Utilizaţi întotdeauna Diphereline exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
...
Endometrioză
- se administrează 3, 75 mg triptorelină (un flacon Diphereline 3, 75 mg), sub forma unei injectări intramusculare la fiecare 4 săptămâni.
Tratamentul trebuie iniţiat în primele 5 zile ale ciclului menstrual.
Durata tratamentului depinde de gradul iniţial de severitate al endometriozei şi de evoluţia în timpul tratamentului a manifestărilor clinice (funcţional şi anatomic).
În general, durata tratamentului endometriozei trebuie să fie de cel puţin 4 luni şi să nu depăşească 6 luni.
Infertilitatea la femei
- doza recomandată este de 3, 75 mg triptorelină (un flacon Diphereline 3, 75 mg) administrată intramuscular în a 2-a zi a ciclului menstrual. Asocierea cu gonadotropine trebuie efectuată în general, la 15 zile după injectare.
...
În cazul endometriozei şi fibromului uterin la încheierea tratamentului va reapare activitatea ovariană (ovulaţie, ciclu menstrual). De aceea trebuie avute în vedere măsuri de contracepţie în cele 15 zile după întreruperea tratamentului, adică la 1 lună-1 ½ lună după ultima injectare."
De asemenea, după părerea mea, e NEVOIE de 2 luni ( după terminarea tratamentului cu Diphereline ) pentru ca uterul să-şi revină complet şi abia apoi este indicat transferul embrionar!
Acum, evident, fiecare medic "interpretează" cum vrea aceste aspecte
Totuşi, ar fi indicat să obţi o părere secundară a ALTUI medic din localitatea de domiciliu, sau dintr-un mare centru medical universitar : Cluj-Napoca, Bucureşti, etc.
O seară frumoasă.
Aaaaa, am fost la mai multi Medici! Cat proveste embriotransferul nu il fac immediat dupa a doua injectie IMi face Un control sa vada cum arata endometrul si imi administreaza alte medicamente pentru a ajuta endometrul cel Putin Asa mi- a spus! Am anuntat medicul de sangerare dar mi- a Zis sa Mai asteptam fiindca am facut- o acum 7 zile si sangerare a aparut la 5 zile! Astept inca... Voi vedea! Seara buna!
dobrin1019 întreabă: