Pai manac sanatos adica fructe, legume, piept de pui, iaurt zilnic lapte slab, salate, branza covalact slaba.Ce sa ma mai mananc
1-6: Fructe și fructe de pădure
Fructe și fructe de padure sunt printre cele mai populare alimente de sănătate din lume.
Aceste alimente dulci și nutritive sunt foarte ușor de inclus în dieta dvs. deoarece necesită puțină pregătire.
Mere
Merele sunt bogate în fibre, vitamina C și numeroși antioxidanți. Acestea sunt foarte umplut și face gustare perfectă, dacă vă aflați foame între mese.
Avocado
Avocadele sunt diferite de cele mai multe fructe, deoarece sunt încărcate cu grăsimi sănătoase în loc de carbohidrați. Nu numai că sunt cremoase și gustoase, dar și bogate în fibre, potasiu și vitamina C.
Banane
Bananele sunt printre cele mai bune surse de potasiu din lume. Sunt, de asemenea, bogate în vitamina B6 și fibre, precum și convenabile și portabile.
Afine
Afinele sunt nu numai delicioase, ci si printre cele mai puternice surse de antioxidanti din lume.
Portocale
Portocalele sunt bine cunoscute pentru conținutul lor de vitamina C. Mai mult, sunt bogate în fibre și antioxidanți.
Căpșuni
Căpșunile sunt extrem de hrănitoare și scăzute atât în carbohidrați cât și în calorii.
Acestea sunt încărcate cu vitamina C, fibre și mangan și sunt, probabil, printre cele mai delicioase alimente existente.
Alte fructe sănătoase
Alte fructe și boabe de sănătate includ cireșe, struguri, grapefruit, kiwi, lămâi, mango, pepeni, măsline, piersici, pere, ananas, prune și zmeură.
Ouă
Ouăle se numără printre cele mai nutritive alimente de pe planetă.
Au fost anterior demonizați pentru faptul că au un nivel ridicat de colesterol, dar noi studii arată că sunt perfect sigure și sănătoase (1 sursă de încredere, 2 sursă de încredere).
8-10: Carne
Carnea neprelucrată, gătită ușor este una dintre cele mai nutritive alimente pe care le puteți mânca.
Vită moale
Lea de vită este una dintre cele mai bune surse de proteine existente și încărcate cu fier foarte biodisponibil. Alegerea reducerilor grase este bine dacă sunteți pe o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați.
pui
Pieptul de pui are un conținut scăzut de grăsimi și calorii, dar este extrem de ridicat în proteine. Este o sursă excelentă de multe substanțe nutritive. Din nou, nu ezitati sa mancati bucati mai scumpe de pui daca nu mancati multe carbohidrati.
mieul
Mieii sunt de obicei hrăniți de iarbă, iar carnea lor are tendința de a avea un conținut ridicat de acizi grași omega-3.
11-16: Nuci și semințe
În ciuda faptului că sunt bogate în grăsimi și calorii, nuci și semințe vă pot ajuta să pierdeți în greutate (3Trusted Source, 4Trust Source).
Aceste alimente sunt crocante, de umplutură și încărcate cu substanțe nutritive importante pe care mulți oameni nu le obține suficient, inclusiv magneziu și vitamina E.
De asemenea, acestea necesită aproape nici o pregătire, astfel încât acestea să fie ușor de adăugat la rutina dumneavoastră.
Migdalele
Migdalele sunt o piuliță populară încărcată cu vitamina E, antioxidanți, magneziu și fibră. Studiile arată că migdalele vă pot ajuta să pierdeți în greutate și să îmbunătățiți sănătatea metabolică (5 sursă de încredere).
Semințe Chia
Semințele Chia se numără printre cele mai nutritive alimente pe planetă. O unica unica (28 grame) ambaleaza 11 grame de fibre si cantitati semnificative de magneziu, mangan, calciu si alti nutrienti.
Nucă de cocos
Nucă de cocos sunt încărcate cu fibre și acizi grași puternici numiți trigliceride cu catenă medie (MCT).
Nuci de macadamia
Macadamia nuci sunt foarte gustoase. Sunt mult mai ridicate în grăsimile mononesaturate și mai scăzute în acizii grași omega-6 decât cele mai multe alune.
Nuci
Nucile sunt extrem de hrănitoare și încărcate cu fibre și diverse vitamine și minerale.
Arahide
Arahidele sunt incredibil de gustoase și bogate în substanțe nutritive și antioxidanți. Câteva studii sugerează că arahidele vă pot ajuta să pierdeți în greutate (6 Sursă de încredere, 7 Sursă de încredere).
Cu toate acestea, luați-o ușor pe unt de arahide, deoarece este bogat în calorii și ușor de a mânca.
17-26: Legume
Calorii pentru calorii, legume sunt printre sursele cele mai concentrate ale nutrienților din lume.
Există o varietate largă disponibilă și este cel mai bine să mâncați multe tipuri diferite în fiecare zi.
Sparanghel
Sparanghelul este o legumă populară. Este scăzut atât în carbohidrați cât și în calorii, dar încărcat cu vitamina K.
Ardei bell
Bell ardei vin în mai multe culori, inclusiv roșu, galben, și verde. Sunt crocante și dulci, precum și o mare sursă de antioxidanți și vitamina C.
Broccoli
Broccoli este o legumă cruciferă care are un gust excelent atât brut cât și gătit. Este o sursă excelentă de fibre și vitamine C și K și conține o cantitate decentă de proteine comparativ cu alte legume.
Morcovi
Morcovii sunt o legumă populară de rădăcină. Sunt extrem de crocante și încărcate cu substanțe nutritive precum fibrele și vitamina K.
Morcovii sunt, de asemenea, foarte bogați în antioxidanți caroten, care au numeroase beneficii.
Conopida
Conopida este o legumă cruciferă foarte versatilă. Poate fi folosit pentru a face o multitudine de feluri de mâncare sănătoase – și, de asemenea, are un gust bun pe cont propriu.
Castraveți
Castraveții sunt una dintre cele mai populare legume din lume. Sunt foarte scăzute atât în carbohidrați cât și în calorii, constând mai ales în apă. Cu toate acestea, ele conțin un număr de nutrienți în cantități mici, inclusiv vitamina K.
Usturoi
Usturoiul este incredibil de sănătos. Conține compuși organosulfuri bioactivi care au un biolo puternic
efecte gicale, inclusiv îmbunătățirea funcției imune (8Trusa de încredere).
Kale
Kale a devenit din ce în ce mai populară pentru că este foarte bogată în fibre, vitaminele C și K și o serie de alți nutrienți. Se adaugă o criză satisfăcătoare pentru salate și alte feluri de mâncare.
Ceapă
Ceapa are o aroma foarte puternica si este foarte popular in multe retete. Acestea conțin un număr de compuși bioactivi considerați a avea beneficii pentru sănătate.
Tomate
Roșiile sunt de obicei clasificate ca legume, deși sunt din punct de vedere tehnic fructe. Sunt gustoase și încărcate cu substanțe nutritive precum potasiul și vitamina C.
Mai multe legume sănătoase
Cele mai multe legume sunt foarte sănătoase. Alții care merită menționați includ anghinare, varză de Bruxelles, varză, țelină, vinete, praz, salată, ciuperci, ridichi, squash, șerpi elvețieni, napi și dovlecei.
27-32: Pește și fructe de mare
Peștele și alte fructe de mare tind să fie foarte sănătoase și hrănitoare.
Acestea sunt în special bogate în acizi grași omega-3 și iod, doi nutrienți în care majoritatea oamenilor sunt deficienți.
Studiile arată că persoanele care mănâncă cele mai mari cantități de fructe de mare – în special peștii – tind să trăiască mai mult și au un risc mai scăzut de multe boli, inclusiv boli de inimă, demență și depresie (9 Sursa de încredere, 10, 11).
Salmon
Somonul este un tip de pește uleios, care este incredibil de popular datorită gustului său excelent și cantității mari de nutrienți, inclusiv acizi grași omega-3 și proteine. De asemenea, conține o anumită vitamină D.
Sardine
Sardinele sunt mici, pești grași care se numără printre cele mai nutritive alimente pe care le puteți mânca. Aceștia se mândresc cu cantități considerabile de substanțe nutritive pe care organismul dumneavoastră le are nevoie.
Shellfish
Shellfish se clasează în mod similar cu carnea de organe atunci când vine vorba de densitatea nutrienților. Crustaceele cruciale includ scoicile, moluștele și stridiile.
Creveți
Creveți este un tip de crustacee legat de crabi și homari. Ea tinde să aibă un conținut scăzut de grăsimi și calorii, dar bogat în proteine. De asemenea, este încărcat cu alți nutrienți, inclusiv seleniu și vitamina B12.
Păstrăv
Păstrăvul este un alt tip de pește de apă dulce delicios, similar cu somonul.
Ton
Tonul este foarte popular în țările occidentale și tinde să aibă un conținut scăzut de grăsimi și calorii, în timp ce este bogat în proteine. Este perfect pentru persoanele care au nevoie să adauge mai multe proteine în dieta lor, dar mențin calorii scăzute.
Cu toate acestea, ar trebui să vă asigurați că ați cumpărat soiuri cu conținut scăzut de mercur.
33-35: Cereale
Deși boabele au devenit rap în ultimii ani, unele tipuri sunt foarte sănătoase.
Rețineți că acestea sunt relativ ridicate în carbohidrați, deci nu sunt recomandate pentru o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați.
Orez brun
Orezul este unul dintre cele mai populare cereale de cereale și este în prezent o hrană de bază pentru mai mult de jumătate din populația lumii. Orezul brun este destul de hrănit, cu o cantitate decentă de fibre, vitamina B1 și magneziu.
Ovăz
Ovăzul este incredibil de sănătos. Acestea sunt încărcate cu substanțe nutritive și fibre puternice numite beta glucani, care oferă numeroase beneficii.
Quinoa
Quinoa a devenit incredibil de popular în rândul persoanelor care au în vedere sănătatea în ultimii ani. Este un boabe gustoase, bogate în nutrienți, cum ar fi fibrele și magneziul. Este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine pe bază de plante.
36-37: Pâine
Mulți oameni mănâncă o grămadă de pâine albă foarte prelucrată.
Pentru cei care încearcă să adopte o dietă sănătoasă, poate fi extrem de dificilă găsirea de paine sănătoasă. Chiar și așa, opțiunile sunt disponibile.
Pâinea Ezechiel
Pâinea Ezekiel poate fi cea mai sănătoasă pâine pe care o puteți cumpăra. Este fabricat din boabe integrale organice, încolțite, precum și câteva leguminoase.
Pâine cu conținut scăzut de carbohidrați
În general, cea mai bună alegere pentru pâine poate fi cea pe care o puteți face. Iată o listă cu 15 rețete pentru pâine fără gluten și carburi cu conținut scăzut de carbohidrați.
38-40: Legume
Legumele sunt un alt grup de alimente care a fost nedrept demonizat.
Deși este adevărat că legumele conțin antinutrienți, care pot interfera cu digestia și absorbția nutrienților, pot fi eliminați prin înmuiere și pregătire adecvată (12).
Prin urmare, legumele sunt o mare sursă de proteine bazate pe plante.
Fasole verde
Fasolea verde, numită și fasole de șarpe, este o varietate necorespunzătoare a fasolei comune. Ele sunt foarte populare în țările occidentale.
Fasole de rinichi
Boabele de fasole sunt încărcate cu fibre și diverse vitamine și minerale. Asigurați-vă că le gătiți în mod corespunzător, deoarece sunt toxice când sunt crude.
Lentile
Lentilele sunt un alt legum popular. Sunt bogate în fibre și printre cele mai bune surse de proteine pe bază de plante.
41-43: Lactate
Pentru cei care le pot tolera, produsele lactate reprezintă o sursă sănătoasă de nutrienți importanți.
Lactatul cu conținut scăzut de grăsimi pare să fie cel mai bun, iar studiile arată că persoanele care mănâncă cele mai multe lactate cu grăsimi au un risc mai scăzut de obezitate și diabet de tip 2 (13, 14 sursă de încredere).
Dacă laptele provine de la vacile hrănite cu iarbă, poate fi chiar mai hrănitoare – întrucât este mai mare în unele acizi grași bioactivi, cum ar fi acidul linoleic conjugat (CLA) și vitamina K2.
Brânză
Brânza este incredibil de hrănitoare, deoarece o singură felie poate oferi aproximativ aceeași cantitate de nutrienți ca o ceașcă întreagă (240 ml) de lapte. Pentru multi,
este, de asemenea, una dintre cele mai delicioase mâncăruri pe care le puteți mânca.
Lapte integral
Laptele integral are foarte multe vitamine, minerale, proteine animale de calitate și grăsimi sănătoase. Mai mult, este una dintre cele mai bune surse dietetice de calciu.
Iaurt
Iaurtul este fabricat din lapte fermentat prin adăugarea de bacterii vii. Are multe efecte asupra sănătății ca laptele, dar iaurtul cu culturi vii are avantajul suplimentar al bacteriilor probiotice prietenoase.
44-46: Grăsimi și uleiuri
Multe grăsimi și uleiuri sunt comercializate acum ca alimente sănătoase, incluzând mai multe surse de grăsimi saturate care au fost anterior demonizate.
Unt de la vaci hrănite cu iarbă
Untul din vacile hrănite cu iarbă este ridicat în multe substanțe nutritive importante, inclusiv vitamina K2.
Uleiul de cocos
Uleiul de nucă de cocos conține cantități relativ mari de MCT, poate ajuta la boala Alzheimer și s-a dovedit a vă ajuta să vă pierdeți burduful de grăsime (15Trusted Source, 16Trusted Source).
Uleiul de măsline extra virgin
Uleiul de măsline extra virgin este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale pe care le puteți găsi. Acesta conține grăsimi monosaturate sănătoase din inimă și este foarte bogat în antioxidanți cu beneficii puternice pentru sănătate.
47-48: Tuburi
Tuberculii sunt organele de stocare ale unor plante. Acestea tind să conțină o serie de substanțe nutritive benefice.
Cartofi
Cartofii sunt încărcați cu potasiu și conțin un pic de aproape fiecare nutrient de care aveți nevoie, inclusiv vitamina C.
De asemenea, vă vor menține pe deplin îndelungate. Un studiu a analizat 38 de alimente și a constatat că cartofii fierți au fost de departe cei mai plini de umplere (17 sursă de încredere).
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt printre cele mai delicioase alimente pe care le puteți mânca. Sunt încărcați cu antioxidanți și cu tot felul de nutrienți sănătoși.
Oțet de cidru de mere
Oțetul de cidru de mere este incredibil de popular în comunitatea de sănătate naturală. Studiile arată că pot ajuta la scăderea nivelului zahărului din sânge și la scăderea ponderii modeste (18, 19 Sursa de încredere).
Este minunat să folosiți ca dressing pentru salate sau să adăugați aromă la mese.
Ciocolată neagră
Ciocolata neagra este incarcata cu magneziu si serveste ca una dintre cele mai puternice surse de antioxidanti (20) ale planetei.
https://www.healthline.com/nutrition/50-super-healthy-foods#bottom-lin
https://noutatidinstiinta.wordpress.com/......sanatoase/