anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Va rog...Ajutati-ma...Va implor.
Nu mai suport,plang.A facut rost de sange,a fost operat...
Doctorii mi-au spus ca a intrat in coma.
Ma intreb uneori, dupa cate evenimente nefericite am avut, doctorii mai mult incearca sa omoare oamenii sa devina miliardari?
Freaca toate medicamentele din spital sa zica ca au incercat sa salveze.Vai nu stiu ce,vai nu stiu cum!
Daaa,pe dracu!
Cand o sa ajungem si noi ca in strainatate? Cand o sa avem si noi o tara cu oameni cinstiti?
Cand o sa se termine spagile,cand?
Mereu trebuie sa dai bani spaga din buzunar sa rogi un doctor sa iti salveze omul care ti-a facut viata mai frumoasa?
Cand o sa pot si eu sa fiu mandra de tara in care traim?
Cand?
Si nu ma intereseaza de cei care sariti pe mine cu gura,cand o sa fiti in locul meu o sa simtiti!
O sa simtiti durerea.
Bani aruncati pentru vieti pierdute.
Din coma credeti ca o sa-si revina?
Pe dracu!
Nici cu spaga.
Sunt pe cale sa ingrop un prieten, amintiri,clipe frumoase, mesaje, glume...TOT.
SI PENTRU CE?
PENTRU HOTII DIN ROMANIA!
Spitalele cica trebuie sa fie gratis. Da, cand? Trebuie sa ne intoarcem in timp.
Ganditi-va cat am plans. Intelegeti-ma... Inca putin si totul dispare.
Din cauza ca doctorii vor spaga...
Banii sau viata...despre asta e vorba

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Floridori a răspuns:

Problema spagii este ca oamenii dau. Daca nimeni nu ar mai da, s-ar rezolva problema, dar daca din 10, sunt 8 tampiti care se scobesc in portofel sa bage in buzunarul altuia, atunci problema principala este in randul celor care dau.
Oamenii nu vor sa priceapa ca si cu spaga si fara spaga, procedurile medicale sunt fix aceleasi. Operatia respectiva si cum reactioneaza organismul celui operat nu depind de bani.
In plus, crezi ca afara nu mor oameni in spitale?

Tu te confrunti cu o situatie trista si este de inteles frustrarea, dar viata prietenului tau nu depinde de bani. Daca ar fi fost asa, lucrurile ar fi fost mult mai simple.
Incearca sa te linistesti, sa nu mai dati bani aiurea unor oameni care primesc un salariu mai mult decat decent pentru indeplinirea meseriei pe care si-au ales-o, bani de care e posibil ca prietenul tau sa aiba nevoie pentru recuperare si care nu vor face diferenta acum.

Viata nu este justa.Nu este menita sa fie justa, din pacate.Este trist ca oamenii trec prin asa ceva? Desigur! Dar nu rezolvi nimic daca te lasi coplesit de sentimentele negative.Prietenul tau are nevoie acum de oameni puternici.

Numai bine si multa sanatate!

54 răspunsuri:
| denisman a răspuns:

Si totusi... Care e intrebarea?

| Alverto a răspuns:

Crezi că în străinătate e totul lapte și miere? Ar fi bine sa îți schimbi părerea. Nici nu știi câți au murit în Brazilia anul trecut, efectiv erau cosgiuguri unele lângă altele de parcă era camp de cosgiuguri.
Și în SUA există șpagă, și în Germania există corupți, și în Rusia există comuniști.
Că în România nu se poate, pai majoritatea romanilor nici nu știu ce face parlamentul și ce face guvernul, ce atribuții are președintele. Vrem schimbare dar nimeni nu vrea sa se schimbe, sunt doar câțiva cetățeni ce chiar fac ceva in tara.

| nuspuncinesunt2 a răspuns (pentru Alverto):

Nu cred! Stiu! Mai multe rude cu care am fost in spitale din tari straine au fost vindecate.Am 6 cunostiinte.Toate au avut cancer.Acelasi tip.Si la toate era in acelasi stadiuLa trei carora familia a reusit sa mearga cu ele in strainatate, au supravietuit.Trei care am ramas in Romania, sunt la doi metri sub pamant.
Ce, care e scuza?

| nuspuncinesunt2 a răspuns (pentru denisman):

Toate care au semnul intrebarii la sfarsit...

| Alverto a răspuns (pentru nuspuncinesunt2):

Foarte bine. Asta nu denotă faptul că nu au plătit mai mult, așa-i?

| GabiDumitrescu a răspuns:

Sa intelegem ca ce? Ca ai dat spaga? Ca doctorii nu intotdeauna pot salva pacientii, indiferent de bani? Ti s-au cerut bani? De ce nu ai sunat la politie/DNA in secunda doi? Ar fi o idee daca ai si detalia, totusi...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Floridori):

Exact, imi da nefolositor si eronat mie care spun pe scurt ce ai zis si tu, dar chiar ma bucur ca ti-a dat tie funda. Ea pe de o parte da spaga, si pe de alta se plinge ca vai, cand se va termina cu spaga de la noi. Culmea ironiei si a ipocriziei...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu e vorba de bani, uita-te putin in jurul tau, nimanui nu ii pasa, nimeni nu vrea sa ajute, nimeni nu isi da silinta si nu se poarta frumos prieteneste, civilizat. Toti vor sa dea teapa, sa faca bani fara sa munceasca, sa comande pizza in fiecare zi ca ii doare cotu sa gateasca. Doctorii astia care sunt in sistem sunt pierduti. Pana si astia noi devin corupti de generatia stafida, am vazut cu ochii mei un fost coleg care a ajuns la spital rezident si deja era cu apucaturi de haiduc si cu munca de mantuiala. Romania este tara in care se face minimul necesar ca sa nu te dea nimeni in judecata

| isemilia a răspuns:

Am vazut intrebarea ta de pe 11 iulie (cautand un context acesteia) si iti pot spune ca am fost intr-o situatie asemanatoare. (nu eu personal, ci bunicul meu) Nu incerc sa compar durerea ta cu durerea mea, ci doar am precizat ca sa nu spui ca nu am trecut prin asta si doar inventez acum lucruri ca sa le iau apararea medicilor.

Inteleg cat iti este de greu, insa daca cineva incearca sa il ajute acum cu siguranta aceia sunt medicii. Trebuie sa intelegi ca nu au ei o vina ca a avut loc accidentul si ca prietenul tau e in coma. Tot ce incearca ei sa faca acum este sa il salveze. Chiar crezi ca nu aveau altceva de facut si ca au decis sa ii bage tone de medicamente doar ca sa spuna ca au incercat? Nu. Au facut-o fiindca au vrut sa gaseasca ceva ce nu merge. Ai fi preferat sa iti spuna in prima zi ca nu il interneaza ca nu vor sa incerce nimic? Sunt constienta ca poate nu ma intelegi acum, insa la un momentdat sper ca vei realiza ca oamenii aia ii vor binele si de aia isi bat capul atat, cu mai multe variante de medicamente, cu operatii etc. Plus ca nu ei controleaza cand intra cineva in coma si cand nu, tine doar de circumstante. Si in alte tari mor oameni zilnic, intra zilnic oameni in coma. Asta in conditiile in care nu ne comparam cu ei nici in echipamente, nici in educatia oferita medicilor... Corect, sunt si medici care chiar nu au interes pentru asta si se vede clar, insa multi vor doar sa ajute si sa faca totul ca sa ii fie bine pacientului, chiar daca asta inseamna multe mediacmente si operatii cu riscuri. Crede-ma, ii poti da spaga fiecarui medic din Romania cat vrei tu de mult, insa banii nu rezolva nimic. Nu cred ca e placut pentru nimeni din spital cand cineva moare. Mita nu ajuta la nimic, fie ca o dai, fie ca nu o dai, te vor trata la fel, in functie de caracterul lor. (stiu cazuri si am avut in familie chiar, in care nu s-a dat mita si oamenii tot si-au dat tot interesul si au incercat sa fie totul bine, nu e despre bani, e despre faptul ca nu pot face ei nimic acum. Sigur nu l-au bagat in coma doar pentru mita. A fost sa se intample. Poti doar sa astepti si sa speri, sunt sigura ca prietenul tau e pe maini bune. (poate nu iti dai seama, insa faptul ca medicii au incercat tot ce au putut si inca o fac iti poate arata doar cat de mult vor sa il faca bine

| Floridori a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

De cele mai multe ori nu se cere sau nu se pretinde nimic material (sigur, exista si cateva exceptii de cadre medicale fara bun simt, dar ma voi referi la majoritatea, cei care nu cer), dar oamenii le baga mana in buzunar de buna voie si chiar insistand cu banii, medicilor, asistentilor, infirmierilor, chiar si femeilor care se ocupa de curatenie.De ce? Nu am inteles niciodata.Tratamentul fata de pacient este fix acelasi, operatia sau tratamentul fix aceleasi, dar oamenii daruiesc (sa folosesc cuvinte mai finute) bani in continuare.Si spun asta din ambele tabere sau perspective.Este absurd sa te plangi de ceva ce tu sustii, ce tu alimentezi si incurajezi.

Ma intreb cand va intelege lumea ca acei bani nu vor face diferenta?

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns (pentru Floridori):

E corect ce zici, doar că realitatea e mult mai dură, decât ce putem vedea noi, din exterior.
Da, procedurile ar trebui să fie aceleași pentru toti, dar din păcate, nu sunt. Unii hematologi, nu sunt deloc dispuși să le pună in practică, oferind bolnavului doar un tratament superficial.
Când ai deja nevoie de sânge, se știe că organismul e foarte fragil, iar transfuzia de sânge poate să salveze viața, ori măcar să o prelungească (asta, dacă organismul bolnavului il asimilează).
Când tatăl meu a fost bolnav de leucemie, am avut de ales dintre două variante:
1. fie fac rost rapid de potentiali donatori (iar la nevoie, descoperi că ești singur și nimeni nu e dispus să te ajute) 2. fie aștept până spitalul primește (altfel spus, să nu am așteptări).
Atunci am înțeles că sangele e costisitor si in cantitate limitată in spitalele românești, pentru toti cei care asteaptă să-l primească gratuit, dar in schimb, au plătit o viață, asigurările de sănătate.
E trist, da, știu. Dar fără bani, care se dau incepând de la femeile de serviciu (pentru schimbarea cearsafurilor, zilnic), la brancardieri (care te transportă) până la specialistii (care te tratează), in spitalele de stat, ești considerat ca și un obiect, care doar ocupă spațiul.
Adevărul e că nu a mai fost nevoie de a căuta donatori de sânge și nici să aștept până primește spitalul, dacă am recurs si eu la tipica șpaga românească. S-a găsit și sânge de donat, brusc se ieșise din "criză".
Așa că conceptul că "mita nu ajuta la nimic, fie ca o dai, fie ca nu o dai, te vor trata la fel" nu se aplică intotdeauna. Dacă nu făceam asta, probabil l-aș fi pierdut in 24h. Sângele, venit de urgență, ii prelungise putin viața. Câteodată, banii fac diferenta intre viața si moarte.

| isemilia a răspuns (pentru nuspuncinesunt2):

Echipamentele si personalul in special. Da, e simplu sa dai vina pe medici, insa in alte tari spitalele sunt mult mai bine dotate, se incearca alte metode (de aceea si sunt atatea cazuri in care oamenii merg in alte tari sa faca X tratament sau X operatie care in Romania nu exista), se fac studii ca sa se avanseze in medicina si sunt mai bine pregatiti. Fata de Africa stam mult mai bine de exemplu. Nu e ca ei nu isi doresc sa fie sanatosi, ci doar ca in general nu exista ceea ce e la noi. La fel si cu noi. Nu e ca medicii se bucura cand altii mor, ci doar ca uneori chiar nu ii pot salva. Plus ca fiecare om e diferit, nu poti compara o probleme de sanatate la un om cu aceeasi la alt om, din moment ce pana si o raceala e diferita de la om la om. Si, hai serios, care a fost ultima investitie serioasa intr-un spital in Romania, care nu a fost in an electoral / realizata de organizatii non-guvernamentale?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Floridori):

Asta e intrebarea de milioane. Raspunsul e DE SCLAVI! Nu au nici cea mai mica urma de demnitate si, de cealalta parte, de cele mai multe ori doctorii care iau spaga - facem abstractie de rezidenti si unele specialitati mai putin populare pentru care spaga era diferenta intre covrigi si apa si un trai decent pana de curand - iau spaga pentru a se simti superiori, nu pentru bani. Fie ca ii pui in plic 1 RON sau 100.000, ceea ce conteaza e cum te duci precum taranul care are capul plecat si cusma in mina la boier, nu faptul ca ii dai bani. E vorba de relatia asta de servitudine care se infiripa intre tine si el. Eu am fost cu junioara la spitalul de copii de cateva ori, si am prins si niste tute de asistente care m-au lasat sa astept niste analize vreo 2 ore (era NOAPTEA, nu faceau absolut nimic) pentru ca nu le-am impins nimic. Cunosteam doctori acolo, cunosteam si un tip care e infirmier dar se are pe bune cu tot ce misca pe acolo (omul e si artist in timpul liber si astfel il stie toata floarea spitalului si il apreciaza), insa nu am apelat la nimeni. A fost cit pe ce sa ma enervez, dar am zis ca hai, prima faza o lasam sa treaca-mearga. Dupa ce s-a intimplat i-am povestit ce si cum, s-a suparat un pic pe mine ca nu am apelat la el (nu era treaba de bani, oricum imi era dator cu niste chestii, dar prefer sa pastrez favorurile si sa nu le irosesc), intre timp ajunsese si guvernul tehnocrat la putere si incepusera sa ii pistoneze pe astia din spitale - nu, nu a aparut in presa mare lucru, dar am simtit-o pe pielea proprie. M-am dus cu junioara in aceeasi locatie, suspecta de fractura. Cam o ora de la intrarea in spital ieseam - triaj, consult generalist, consult de specialitate, radiografie, toate bune si acasa. Nu am platit nimic, nu am impins nimic nimanui, nu am venit cu faze "stiti pe cine cunosc eu" si altele de genul. Am tratat problema cu acelasi respect cu care ma astept sa fiu si eu tratat.
P.S. Si intrebarea ta finala e de milioane, iar raspunsul e acel nenorocit "asa se face, maica, nu ne apucam noi sa facem altfel" pur romanesc. Uite, eu nu mai dau flori la invatatoare. Cind eram copil mereu mi s-a parut penibil, si acum cu atit mai mult ca parinte. Daca e sa o ajut cu ceva, cu cea mai mare placere. Nu bani, nu flori, nu ma inclin in fata ei. Saru'mina, toata stima si respectul, daca e de discutat ceva discutam. Mai intirzia asta mica, mi-a atras atentia, mi-am asumat si mi-am cerut scuze. Nu m-am dus sa o ung cu ciocolate sau alte mizerii de genul. E nevoie de o nucleara ca sa se duca naibii mentalitatile astea comuniste in care omu' de rind e un papitoi care trebuie' sa se faca pres in fata doctorilor, judecatorilor, samd.

Răspuns utilizator avertizat
| Floridori a răspuns (pentru floresdemayo):

Exista criza de sange si asta este un adevar trist.
Restul povestii nu il voi comenta deoarece raman la parerea mea si consider ca atunci cand se observa un dezinteres din partea medicilor sau a oricarui lucrator al spitalului, o atitudine corespunzatoare situatiei, face minuni.Ma refer aici la informare corecta si putin tupeu.
Imi pare rau pentru fiecare persoana ce se afla in suferinta, dar consider in continuare ca din cauza voastra, astia care bagati mana in buzunar, exista in continuare acest fenomen. Daca nimeni, absolut nimeni nu ar mai da, cei din spital nu ar mai avea astfel de asteptari.Dar multi sunt obisnuiti ca lumea sa se duca acolo cu "saru'-mana" si cu cateva sute de lei pregatite.
Este un fel de obicei abominabil pe care romanii il continua din generatie in generatie fara sa inteleaga ca cei care dau, alimenteaza aceasta plaga si astfel nu va putea sa dispara niciodata.Si dupa ce chiar ei dau bani de buna voie, tot ei se plang ca dau spaga.

Cand am revenit in Romania, am fost internata de doua ori.Deoarece am facut doar scoala generala aici, in sistem aparea ca am 8 clase (eram in proces de autentificare, legalizare a diplomelor, studiilor si deja dura mult din moment ce am dat examenul echivalent bacalaureatului intr-o tara, am terminat facultatea intr-o alta tara si am facut rezidentiatul in altele doua diferite.In plus, am intrat la facultate la o varsta considerata suspecta in Romania.In fine...).Am fost intrebata daca stiu sa scriu si sa citesc pentru a semna refuzul anumitor proceduri.Deci se considera ca eram un nimeni.Am fost tratata excelent, chiar daca au existat mici incruntari cand am refuzat anumite proceduri.Am rude si prieteni care au fost in spital si nici ei nu au dat nici 10 bani.Au fost tratati la fel.Colegele de salon pe care le-am avut, au dat cate 500, chiar 1000lei medicului.Medicul s-a purtat fix la fel si a fost vorba de aceeasi situatie medicala. Femeilor care schimbau asternuturile le dadeau 5-10 lei pentru asta, dar te asigur ca daca gasesti una mai nesimtita, daca ai gura mare, ti le schimba oricum.
La randul meu, in prezent, cunosc saptamanal persoane care vor sa imi dea bani.Degeaba le explic ca nu pot face nimic mai mult.Ei insista in speranta ca poate, poate, ca medicii au secrete si proceduri VIP pentru cei care dau bani.Nimic mai gresit.
De aceea spun ca am fost in ambele tabere si cunosc ca situatia nu este asa cum pare in perspectiva celor ce dau spaga.Lor li se pare ca fac un lucru bun pentru cel in suferinta si au speranta ca il vor ajuta.In realitate, este doar o impresie falsa, dar o forma sigura de a alimenta acest lant vicios.
Acum, este opinia mea, din experientele mele, din perspectiva mea.Fiecare cu propria experienta.Numai ca nu mi se pare corect ca tocmai cei care dau, se plang de spaga...

| nuspuncinesunt2 a răspuns (pentru SevenScents):

DIN CE FILM? DIN TARA IN CARE TRAIM! acum am aflat ca a murit, ca m-a parasit, ca m-a lasat singura aici. Fara nici o persoana care sa fie ca el... FARA NIMENI! Ca vad ca toti luati la misto, radeti de altii si judecati! Atat faceti!

| nuspuncinesunt2 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Nu am dat spaga, nici familia.Are doar o mama.Si el nu are mare bogat.Isi permitea traiul, dar nu era cine stie ce sa arunce cu bani in sus.
Si acum, ce mai ai d eobiectivat?
Plang mai mult, a murit.Esti multumit acum?
ESTI?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru nuspuncinesunt2):

Bun, si atunci ce e cu intrebarile si acuzele alea de mai sus, complet fara rost? A murit un omulet bolnav, presupun ca era baiat de treaba. Imi pare rau, condoleante. Asta crezi ca face legitima aruncarea de acuze nefondate catre medici? Cum te-ai simti tu, medic fiind, ca la 1 din 2 pacienti care iti mor, sa inceapa rudele sa arunce cu presupuneri de-astea ridicole, timp in care abia daca la 1 din 20 pe care ii faci bine vin sa iti multumeasca? Nu ma refer la spaga, ci efectiv sa vina sa iti multumeasca, pentru ca nu de putine ori medicii de la noi fac minuni cu baza materiala pe care o au...

| nuspuncinesunt2 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Ai dreptate, intr-adevar.Dar e oribil sa vina un medic sa iti spuna ceva, fara nici o emotie, ca si cand nu i-ar pasa.
E ca si cand tu stai si te omori pentru o persoana draga si pe altii ii doare fix la basca...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru nuspuncinesunt2):

Ai vrea sa vina plingind? Gindeste-te ca esti tu medic oncolog. Majoritatea pacientilor pe care ii vezi mor mai devreme sau mai tirziu. Pe unii ii vezi cand deja sunt cazuri pierdute, pe altii ii vezi ani la rind, de la stadiul de om intreg pana la faza de schelet ambulant. Gindeste-te ca esti oncolog si ai de explicat unuia/familiei lui ca la cancerul lui de git avansat, singura sansa ca sa ii mai dai cateva luni nenorocite de viata e sa ii extirpezi laringele. Daca faci operatia, moare in mai putin de un an oricum. Nu o faci, se duce in maxim 2-3 saptamini. II faci operatia. Operatia consta in o gaură în gât, în care se va introduce un tub prin care să respire. Nu va mai putea vorbi, nu va mai putea respira vreodata pe gura sau nas. Gindeste-te ca ai cate un caz de asta pe trimestru. Pe linga asta, multe altele, unele mai nasoale, altele mai putin nasoale. Crezi ca daca nu te detasezi de job, cit dureaza sa o iei razna complet sau sa devii de-a dreptul insensibil si nenorocit?

| Floridori a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Total corect ceea ce spui.
Dar asta tine si de educatie.De ce? Pentru ca multi nu isi cunosc drepturile si nu stiu cum sa si le ceara.Multi nici nu stiu cum le functioneaza organismul si nu ma refer la boli rare sau chestii complicate, ci la lucruri simple, macar sa stie sa explice ce simptome au sau sa isi dea seama cand ceva nu este in regula cu ei.
Exceptand cazurile accidentelor, in care nu ai controlul stadiului in care ajungi la spital, oamenii cu anumite afectiuni ajung la medic prea tarziu pentru a se mai putea face mare lucru, in timp ce unii alearga la urgente pentru ca au inghitit un sambure de pruna din compot. Oamenii care au cu adevarat probleme de sanatate merg la spital smeriti, umili, cu capul jos, fara sa sufle o vorba in afara de ceea ce intreaba medicul.Nu! Mergi la un medic care este platit din banii tai si ai tot dreptul sa il intrebi orice, sa ai pretentia sa aiba un comportament decent, sa iti dea sfaturi sau un tratament etc.De ce i-ai mai da bani, daca tot din banii tai e platit?

Personal cunosc asistente care inainte vindeau bilete pe autobuz (cei care au prins cel putin anii '90, stiu despre ce vorbesc).Ai putea spune ca e foarte bine ca lumea doreste sa progreseze, dar femeia a facut totul cu spaga si daca o vezi in ce hal face o injectie, iti vine sa plangi.Alta care are 3 copii, nu stie exact cine este tatal si care pleaca in timpul pauzei in parcul din spatele spitalului pentru ca o suna clientii dornici de sex in natura.Si nu, nu glumesc! Astfel de exemple pot continua.Asta pentru a justifica si de ce exista asistente tute, cum zici tu.Personal, cu toate ca pentru multi nu suna corect, as desfiinta postliceala de asistenti medicali.Nu mi se pare bine si corect ca un om care se ocupa de alt om, sa poata face asta dupa cativa ani de postliceala, de multe ori facuta cu spaga sau "la misto".Dar aici iarasi intervine sistemul de educatie...
Nici eu nu sunt de acord cu cadourile pentru cadrele didactice.Nu mai stiu exact cum e acum, tu stii mai bine daca ai copii la scoala, dar cel putin inainte, toti copiii duceau flori, bomboane, martisoare si parintii strangeau chiar si bani pentru costume, posete, lanturi sau bratari din aur etc. Absurd! Eu am avut niste parinti considerati mai excentrici de multi si eram singurul copil din clasa care ramanea in banca atunci cand era 1 martie, 8 martie, ziua de nastere, de nume a profesorului sau invatatoarei etc.Nu am dus niciodata nimic si nici nu am de gand sa o fac atunci cand voi avea copii la scoala.Cadrele didactice sunt alti oameni care sunt platiti din banii nostri pentru a-si face meseria pe care nu i-a obligat nimeni sa o aleaga.In plus, in ultimul timp, au salarii mai mult decat decente pentru eforturile minime pe care le depun majoritatea, pentru ca sunt putini cei care isi dau cu adevarat interesul si isi fac meseria cu pasiune si placere.

Condoleante persoanei care si-a pierdut prietenul si este de inteles ca pentru familie si apropiati este o mare tristete, dar nu este singura persoana care isi pierdea viata.De ce ar fi vina medicilor? Ca doar nu au superputeri pe care au ales sa nu le foloseasca doar in cazul lui.
Ceea ce ma intriga si reuseste sa ma enerveze este faptul ca atunci cand pacientul nu raspunde la tratament, cand operatia nu reuseste, sau chiar decedeaza, este vina medicilor.Dar atunci cand pacientul este salvat, poate prin eforturi pe care multi nu le inteleg, aproape supraomenesti, toate rudele spun: "datorita bunului Dumnezeu" sau "multumim lui Dumnezeu". Serios? Care este logica? Ori Dumnezeu e responsabil in ambele cazuri, ori medicii.
In realitate, nu e nici unul si nici altul, evident ca tine de organismul fiecaruia, chiar as indrazni sa spun ca de selectia naturala.Dar acestea sunt problemele romanului, asa suntem invatati, asa am vazut la parinti sau bunici si repetam si noi aceleasi greseli la nesfarsit.
Imi place Romania, ma simt bine aici, acesta este motivul pentru care m-am intors, dar Romania este o tara care are metastaza (eu asa spun), o tara care are nevoie de celule necanceroase pentru a putea progresa, dar unde te duci, dai peste cancere, incepand cu politica, pana la religie.Da, multi se vor supara, dar imi asum, religia este unul dintre cele mai mari cancere care nu permit unei natiuni sa progreseze.
In fine, am speranta ca intr-o zi, chiar daca eu nu voi mai fi, aceste mentalitati ce provoaca metastaza Romaniei sa dispara.Dar pana atunci, presimt ca tara asta, atat de frumoasa, va ramane intr-o stare latenta mult prea mult timp...

| Floridori a răspuns (pentru nuspuncinesunt2):

Imi pare rau pentru pierderea suferita si cu scuzele de rigoare, dar cam asta trebuie sa faca un medic bun, sa fie detasat fata de situatia pacientilor.
Imagineaza-ti ca oamenii aia vad oameni murind aproape in fiecare zi.Ar trebui sa fie in depresie?
Gandeste-te la un neurochirurg care trebuie sa opereze tumoarea unui copil. Daca s-ar implica emotional, ar incepe sa planga in timpul operatiei, sa ii tremure mainile, ce ar rezolva?
Medicul este un om de stiinta, iar stiinta adevarata nu implica emotie. Orice emotie sau implicare personala reprezinta un dezavantaj pentru pacient, nu un beneficiu.Un medic cu adevarat bun, nu va empatiza cu pacientul.Il va trata decent, cu intelegere, dar la nivel emotional, nu se va crea nicio conexiune.De ce? Pentru ca tocmai aceasta detasare ii permite sa isi faca meseria cat mai bine. Daca ar fi o persoana emotiva, nu ar mai fi un medic bun, sau nu ar mai fi deloc medic.
Pentru un medic, acel om nu este copilul cuiva, nu este prietenul cuiva, este doar un sistem complex de organe si tesuturi la care el trebuie sa lucreze.
Condoleante! Insa viata merge inainte...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Floridori):

Baiat, fata, non-binar, nu conteaza, dar poate ne vedem face-to-face intr-o buna zi. Dau eu primul suc. Sau bere, ce vrei tu, doar ca eu nu mai consum alcool. happy

| Floridori a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Eu nu am consumat alcool niciodata, nu ma incanta, dar accept o Coca-Cola recewinking

| nuspuncinesunt2 a răspuns (pentru Floridori):

Am mai vorbit cu el.Chiar urasc acum faptul ca mi-am facut prejudecati fata de el...Am observat ca a inceput sa se comporte altfel.Acum incep sa vad ca ce face el, nu face mai nici un doctor.Si acum imi pare extrem de rau ca l-am vazut cu ochi rai...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Floridori):

Acum, daca se intampla sa fii cumva si prin proximitatea Iasului, mai ca ar fi o treaba. P.S. Chiar si asa, nu e totul pierdut - vara asta ajung si pe la Bucuresti, Cimpulung Muscel, cu o tura pe la Transfagarasan. Daca nu sufar de deces sau faliment pana atunci, desigur. happy

| Floridori a răspuns (pentru nuspuncinesunt2):

Asta se intampla atunci cand sentimentele ne coplesesc.Nu vedem cu toata claritatea anumite lucruri.Este normal ca din cauza tristetii sa ai astfel de reactii.
Sper sa fii mai bine in curand.

| Floridori a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Speram sa fie totul bine happy
Nu sunt din apropiere, chiar daca locuiesc in estul Romaniei, dar mai la sud...Dar nu se stie niciodata.Lumea este atat de mare si de mica in acelasi timp...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Floridori):

Daca discutam de sud, eu am crescut la Rm-Sarat.winking

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns (pentru Floridori):

Din nefericire, șpaga e o tradiție, in absolut toate domeniile, până la nivelul cel mai înalt, nu doar in medicină, situatie căreia nu stiu cine ii va pune capăt vreodată. E greu, dar nu imposibil Omul poate schimba totul, doar ca tot el se află la ambele capete. E nevoie de mult curaj si hotarare.
Vorbind acum strict de sistemul medical, vinovati sunt și oamenii care dau, dar și doctorii care primesc! Zicala că multi stiu să scoată bani și din piatră seacă, se aplică, foarte frecvent, fiindcă intotdeauna vor exista angajati lipsiti de scrupule, care pretind /așteapta ceva in schimbul unui serviciu.
Am văzut si medici corecti, din punct de vedere deontologic si moral, dar foarte putini, in comparatie cu numărul celorlalti. Dar daca deja ne plangem că am dat, in loc sa ne bucuram ca am fost ajutati, transformam totul intr-o suferinta interioară. E mai bine să fii fericit că s-a rezolvat. Când se termină prost, e mai rău...
Și in invățământ, situatia e aceeasi. E una când primesti un buchet de flori, de la un elev premiant, ori olimpic, drept recunostință că l-ai indrumat, și total altceva cand primesti flori, de la un elev leneș, obraznic, dezinteresat, care absentează cu saptamanile, si te caută la final de semestru, sau de an, cu scopul de a-l promova, ori pentru a-și rezolva mai repede problemele.


@nuspuncinesunt2
Condoleante! Viata nu e intotdeauna prietenoasă cu noi. Toti am pierdut pe cineva apropiat, poate că putini dintre noi am fost cruțati de evenimente care fără milă au tăiat bucati din inima noastră. E ceva firesc ca in viată să existe si momente în care ne simtim tristi, înfranti si dezorientati. E aproape inevitabilă întalnirea unor situatii neprevazute. nimeni nu vrea sa trăiasca durerea, dar daca viata ne-o da fără să ne întrebe e de preferat sa privim în jur prin ochii compasiunii.