| MissNO a întrebat:

Va rog nu ma jigniti, sunt doar anumite notiuni pe care nu le stapanesc: cum iti poti da seama daca cineva este bolnav psihic (ca singur ma indoiesc)? Nu ma refer la discutiile cu altcineva (de specialitate sau nu) care sa determine, ci la o analiza care sa zicem ca ar indica o disfunctionalitate a creierului pe o anumita parte. Ceva ce ar semana cu radiografia, probabil? Din cate stiu, nebunia e de mai multe feluri.
Cum poti sa realizezi asta? Poate e doar prostie sau teribilism specific anumitei varste, influenta proasta si un caracter mai greu de stapanit, dar care si-ar putea reveni, deci lucid, insa inconstient. Daca e ireversibil, banuiesc ca aia ar fi o problema psihica.
Daca mergi la un neurolog, care e diferenta de a merge la psihiatru, ce face unul si ce face altul?
Va rog lamuriti-ma si scuzati-mi nestiinta.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

Diagnosticele psihiatrice se pun conform DSM-5 sau ICD 10. Un exemplu e pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Schizofrenie#Criterii

Poet, visator, neconformist si sectant nu sunt diagnostice psihiatrice. In schimb delirul este simptom de psihoza. Adica nu sa creada ceva ca asa i-a zis popa sau gurul, ci sa bata campii rau de tot, de ex. sa vada oameni care nu exista sau sa zica ca s-a intalnit cu extraterestrii si i-au dat un mesaj pentru umanitate sau sa creada ca este spionat mereu de Oculta internationala sau sa creada ca toti il persecuta sau sa creada fara motiv ca este favorizat de un inalt politician (de ex. Putin, Merkel sau Obama), care-l apreciaza in secret.

6 răspunsuri:
| Dastlast a răspuns:

Din cate stiu eu psihiatrul analizeaza partea "mentala" a problemei, in timp ce neurologul cu ajutorul unui RMN poate determina si daca exista leziuni la nivelul creierului. Probabil ca ar fi indicat sa trimiti acea persoana la ambii specialisti. Testele psihiatru determina perspectiva acelei persoane in interactiunea cu lumea inconjuratoare si poate determina cu o anumita precizie daca exista tulburari la nivel psihologic. Aceste probleme, o data identificate, pot fi rezolvate partial prin medicamentatie, terapie etc. Daca neurologul determina ca exista probleme prin RMN, atunci este mai grav, conexiunile dintre nervi sunt lucruri mai complexe si rezolvarile nu sunt mereu la indemana.

| Classy a răspuns:

Buna! De ce sa te jignim? Ai dreptul sa intrebi, si noi sa iti raspundem.Nu stiu sigur cum iti poti da seama daca cineva e bolnav psihic dupa o analiza... Diferenta dintre neurolog si psihiatru e urmatoarea: la neurolog mergi cand ai probleme cu capul, nu in sensul unei nebunii, ci a unei rani, cand ai nevoie de o radiografie, parca asa ii spune.La psihiatru mergi cand ai probleme de comportament.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai neurologu in general face operatii pe creier el in sinea lui e chirurg iar psihiatrul este un medic care face o consultatie si in functie de diagnostic iti scrie tratament sau te interneaza pentru un consult de specialitate si iti face un tratament mai complicat care nu se poate face acasa.Asta e toata diferenta

| doctorandus a răspuns:

Depinde, problemele psihice pot fi multe si variate, e mai usor sa-ti dai seama ca cineva are psihoza sau sufera de paranoia, pentru ca in acest caz spune lucruri fara sens sau se crede urmarit de serviciile secrete. Sau de depresie, ca cineva este mereu sumbru si nu pare sa simta bucurie. Sau obsesie, ca e preocupat mereu de acelasi lucru sau face aceleasi lucruri in mod repetat si fara rost. Sau fobie, ca ii e frica de ceva in mod nejustificat. Neurologul se ocupa cu nervii si creierul, privite din punct de vedere fiziologic. Psihiatrul se ocupa de problemele psihice. Psihiatrul prescrie medicamente pentru problemele psihice. In anumite cazuri poate fi util un psiholog, daca problemele nu au o baza medicala clara si depind de anumite credinte, obisnuinte sau mod de a gandi.

| MissNO explică (pentru doctorandus):

Asta inseamna ca si o persoana care nu are studii de specialitate, ci gandeste din punct de vedere logic anumite lucruri poate sa isi dea seama?
Stiu ca aceste chestii sunt relative. Poate doar daca nu prinzi tu sensul nu ar trebui sa cataloghezi acea persoana nebuna. Poate nu e destul de explicita sau nu ai experienta ei de viata si nu poti sa fii suficient de empatic. Sau ar fi o sensibilitate excesiva si atat?
De exemplu, la obsesie: in momentul in care cineva vrea cu tarie un anumit lucru si nu il poate obtine, dar ii trebuie urgent, devine bolnav psihic? Ambitie exagerata sau obsesie?

Nu vreau sa te contrazic, dar am pus intrebarea pentru ca nimeni nu reuseste sa ma lamureasca ca la o stiinta exacta. Si medicina e o stiinta exacta.

| MissNO explică (pentru doctorandus):

Cred ca mi-e clar acum. Multumesc mult!