| VulpeaDinUmbra a întrebat:

Voi ati avut vreodata problema asta gen sa nu vorbiti niciodata sau mai niciodata din motivul ca nu ati avut efectiv ce sa spuneti ca nu va trecea mai nimic in minte ca aveati mintea goala fara nimic de povestit? Daca da, care a fost cauza la voi si cum ati rezolvat? Pentru ca si eu am problema asta sincer, de ceva ani... Si na, nu stiu cum sa fac... Deci a mai patit cineva de aici chestia asta? Cum ati rezolvat si care a fost cauza? Bunicul meu spune ca e din cauza ca nu am incredere in mine dar nu e asa, ca daca era asa aveam ce sa spun, si alegeam sa nu vorbesc din cauza ca, cum spune el, nu am incredere in mine. Ori la mine nu e asa, eu chiar nu am ce sa spun in momentele in care nu vorbesc. Efectiv nu am ce sa spun adica... De ce, care e cauza si cum rezolv...

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
60 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Bunicul tău are dreptate. Are experienta de viata mai multa decat tine.
Aici gresiti mult, astia mai tineri, nu luati in seama parerea celor mai in varsta.

| VulpeaDinUmbra explică (pentru darrio2007):

Adica si neincrederea in tine te poate face sa ai acest gol in minte si sa nu ai ce sa spui?

| Violleta2022 a răspuns:

Bunicul tau are drepate, lipsa de incredere in tine iti da teama sa deschizi gura, ca sa nu te faci de rusine, ca sa nu spui ceva gresit sau incorect samd.
Invatand mai mult si asimiland cunostinte in toate domeniile, ajungi la un moment dat sa ai incredere in ce spui, fiindca de data asta cunosti subiectul si poti face conversatie despre acel subiect.

| mastadont a răspuns:

Vorba lungă, sărăcia omului. Nu văd acest lucru ca fiind o problemă, pe mine chiar mă dezgustă cei care vorbesc mereu, continuu și fără rost. Dacă ai ceva util și interesant atunci spune-l, în rest taci și gândește.

| Seba2013 a răspuns:

Lumina este comparata cu Cunoasterea. Cand nu este Lumina exista doar gol si intuneric.

De aceea este bine sa ai o referinta si sa te increzi nu in tine ci in Dumnezeu. Oamenii cauta tot timpul sa fie ILUMINATI. Toti au o ideologie. Iluministii sunt singurii care se cheama pe ei siesi iluministi fara sa spuna ca au vreo ideologie.

Husserl spune ca Constiinta tot timpul se dirijeaza spre ceva. In noi exista anumite necesitati spre adevar. Sócrate spune sa ne deschidem si sa dialogam.

| HUAWEHUAWE a răspuns:

Poți sa-mi scrii o situatie in care ai pațit asta?

| VulpeaDinUmbra explică (pentru HUAWEHUAWE):

Pai nu stiu acum sa iti spun dar eu mai mereu sunt asa, tot timpul adica sunt mai mult tacut si abia vorbesc, si cand vorbesc nu vorbesc nu stiu ce, vorbesc mai mult chestii de astea care nu sunt nu stiu ce deci. nu stiu daca intelegi

| celmadis a răspuns (pentru VulpeaDinUmbra):

Nu esti singur, si eu sunt asa.

| VulpeaDinUmbra explică (pentru celmadis):

Si de ce, stii? Care e cauza adica? Si ai facut ceva in legatura cu asta? Ai fost la vreun doctor ceva? Nu stiu.

Sau nu e o problema asta? Sau nu e neaparat? Sau cum

Eu ma gandeam sa ma duc la doctor imediat ce pot, la un psiholog pentru inceput, dar nu stiu. Ca daca se poate rezolva si altfel dau bani aiurea la doctor.

Eu vorbesc putin, dar gandesc profund ori ce lucru. nu e neaparat o problema ca nu vorbesti tot timpul, probail inca ai nevoie de timp sa te desvolti mai bine. cati ani ai?

Pai 27.

Du-te mai intai la un psiholog, si de acolo te va indruma ce sa faci. nu te gandi ca o sa iti irosesti bani aiurea. conteaza mai mult cum te simti tu ca persoana, bani vin si pleaca.

Multi inainte. esti singur sau intr-o relatie?

Ca eu sincer ma cam tem ca nu am de zis mai nimic niciodata din cauza ca am o problema pentru ca si cu emotiile nu stau chiar bine, in sensul ca nu prea schitez emotii si parca nu sunt nici asa de intense. Inseamna ca cel mai probabil de asta nu am eu ce sa zic mai tot timpul, nu? Si si cand vorbesc nu vorbesc mai niciodata nu stiu ce chestii, daca intelegi

Singur sunt, si ma si tem ca asa voi ramane mereu sincer, ca ma cam indoiesc ca ma voi putea schimba intr atat incat sa pot trece la acest pas

| PaulaPaulayt1 a răspuns (pentru VulpeaDinUmbra):

Ești introvertit.

E ok, cu timpul îți vei găsi pe cineva, lângă care te vei simți comod și îți vei da drumul să fii tu. probabil ca ai stima de sine scăzută. Încearcă să citești mai des despre cum să fii mai confident, în anumite situații.

Si de unde as putea sa citesc despre asta? Mi ai putea trimite tu ceva sau?

Caută pe Google, cum să devin mai încrezător ca bărbat, acolo vei găsi un răspuns. La fel interesează te despre cum să îți reprogramezi subconștientul.

| Kiran a răspuns:

Poate fi din cauza "depresiei", poate din cauza a nu spune ceva gresit, in principiu, depinde cand si in ce momente patesti asta.

Tind sa cred ca face parte dintr-un fel de auto-protectie, "la ce rost sa ii spui lui Y ceva, oricum nu va intelege / va disparea din "istoria" mea / a mai zis cineva chestia asta poate candva si il repet / majoritatea oamenilor vorbesc asa mult, macar eu sa nu mai zic nimic"

Nu ai ce sa faci, personal prefer sa las pe altcineva sa isi antreneze muschii faciali vorbind decat sa spun ceva ce oricum nu va conta.

| VulpeaDinUmbra explică (pentru Kiran):

Nu, nu e nici o auto-protectie, chiar nu am ce sa zic in momentele alea. Nu imi vine nimic, am mintea goala... Deci e pe bune

| VulpeaDinUmbra explică (pentru Kiran):

Si oare daca am si probleme cu emotiile ca gen nu prea le schitez samd, cel mai probabil e vorba de depresie? De aia severa? Ca am inteles ca cei care au depresia severa li se mai intampla si asta

| PaulaPaulayt1 a răspuns:

Da, cred ca se întâmplă oricui dar mai ales persoanelor introvertite. Cele extrovertite cred ca au mereu ceva de spus. Știu cum e, ca un gol în minte. Efectiv nu ai niciun gând. Mi s-a întâmplat.

| VulpeaDinUmbra explică (pentru PaulaPaulayt1):

Si cum ai reusit sa iesi din asta tu? Ce ai facut?

Nu am încercat sa ies din asta, sincer deoarece mi se pare plăcut sa nu ai gânduri. Spuneam interlocutorului meu din câte îmi amintesc ca pur și simplu nu am niciun gând, e liniște în capul meu și ca nu mai știu ce sa zic și era în regula. Poți sa faci și haz de asta, nu e o mare problema. Câteodată bineînțeles nu e ok când te blochezi, dacă ești la un interviu pentru munca de exemplu. Ți s-a întâmplat asta? Mie mi se întâmplă în general sa am lapsusuri, sa vreau sa zic un cuvânt și sa îl uit. Dar asta cred ca i se poate întâmpla oricui, trebuie doar sa ai un vocabular bogat(prin citirea de cărți) și sa găsești sinonime.

Mie nu imi place sincer cand nu am ce sa spun... Ma deranjeaza

| PaulaPaulayt1 a răspuns (pentru PaulaPaulayt1):

Nu cred ca trebuie sa te stresezi sau sa îți faci griji ca ai vreo boala psihica. Ai emoții, am văzut ca ai scris ca nu poți schița emoțiile. Nu ești psihopat dacă ai ajuns pe pagina asta. Ai avut o copilărie grea, ai traume? Poate fi și asta o cauza pentru care te închizi în tine și ești timid. Dar după cum ți-am zis e clar ca ești introvertit și asta nu e o boala psihica e doar caracterul tău. Sunt trei categorii parca de oameni :introvertiti, extrovertiti și ambi dacă nu ma înșel. Doar nu vrei sa existe numai oameni vorbăreți pe pământ, nu știu ce ne-am face. Cred ca am lua-o razna cu toții sa ii auzim numai pe ei vorbind. Nu știai ca cel care tace are o mai mare putere decât ceilalți? El observa, e atent, analizează înainte de a scoate pe gura ceva. Nu ești asa? O sa caut un articol despre cele trei categorii și ți-l las aici s-a citești.

Pai da dar eu cam prea exagerez cu tacerea asta, si chiar si cand vorbesc nu spun nu stiu ce daca intelegi, mai mult banalitati si asa sau cum se spune. Pentru ca, in momentul asta cam doar atat pot... Trist dar adevarat

Și nu ai deloc momente când vorbești mult? De exemplu cu oamenii apropiați cu care te simți confortabil?

Nu prea. Adica cu nimeni nu vorbesc destul dupa parerea mea, si cum am spus, chiar si atunci cand o fac adica chiar si cand vorbesc vorbesc mai mult asa, de astea. Chestii de astea cum spuneam, nu spun nu stiu ce lucruri, nu prea se intampla la mine asa ceva

In acest caz cam care sunt lucrurile pe care le as putea face daca chiar vreau sa fiu si eu altfel sau mai altfel decat cum sunt acum?

Pai experienta bate orice. Ești singuratic? Ieși afara prin parcuri, nu trebuie neapărat sa ai conversații cu oamenii din prima ci du-te și ii observa ca la zoo laughing plimba-te printre ei. Ieși din zona ta de confort și fa lucruri pe care nu le-ai mai făcut, călătorește singur dacă îți permiți chiar și în apropierea orașului tău, nu trebuie sa te duci foarte departe. Apoi o s începi încet, încet sa te simți mai ok în preajma oamenilor. Mie mi s-a întâmplat într-o clipa sa ma despart de cine obișnuiam sa fiu, încă am momente în care doar tac și nu spun nimic și sunt timida(de asta nu scapi ușor).

Vorbim prin mesaje dacă vrei.

Ți-am lăsat un mesaj.

Poate ai și vreo trauma ceva dar de care nu ești conștient. Știi povestea cu papagalul care a mutit și și-a pierdut penele când negustorul l-a lovit peste cap când a vărsat sticla de ulei? Ei, abia după mulți ani și-a recăpătat vocea când a văzut un om chel ca și el intrand în magazin. Atunci l-a întrebat :"și tu ai răsturnat un flacon de ulei și ai fost lovit peste cap, de nu mai ai păr deloc?". Înțelegi ceva din asta?

Pai sincer nu imi dau seama ce e cu asta dar. Nu ai primit mesajul pe care ti l am trimis?

Mie îmi suna asa: când a întâlnit pe cineva cu aceeasi problema ca și el a prins glas și deodată și a amintit ca a fost lovit odată și de asta e chel și nu mai poate vorbi acum.

Nu am primit, ești utilizator junior? Poate trebuie sa umbli în setări. Nu știu.

Nu știu de ce dar îmi inspiri tristețe, ești un om trist de obicei?

Da i la setari si acolo la "Doresc sa primesc mesaje de la" alege "Toti prietenii mei de pe TPU", ca la mine e in regula ca m-am uitat, inseamna ca e o fi de la tine

Apropo, bunicul tău ți-a spus ca nu ai încredere în tine, nu? Ei fii atent ce mi-a spus bunica mea. Și anume ca eu ascund ceva de nu vorbesc, ca oamenii care nu vorbesc au mereu ceva de ascuns. Oare asa o fi, un pic din amândouă? Eu nu am simțit ca are dreptate decât pe jumătate. Îmi ascund insecuritățile, faptul ca nu ma simt extraordinar de confortabil în preajma anumitor oameni și dacă nu am ce spune ei bine nu spun nimic, tac malc pentru ca nu e locul meu acolo. Înțelegi? Sunt oameni cu care chiar nu ai ce vorbi dar sunt și oameni cu care poți purta o conversație. Care pun ei întrebări și nu de genul iritante, sa între în viata ta prea mult. Ci oameni de treaba, care te înțeleg. Nu ai întâlnit și din ăștia?

Eu am pus mai demult setarea aia.

Sa mai trimit odata mesajul? Sau?

Am primit un mesaj de la tine, l-am citit și ți am răspuns

Nu l am primit inca, trebuie sa mai astept inseamna

Nu știu, mi-a apărut ca l-am trimis.

Inseamna ca il voi primi pana la urma

Asa ar trebui. Pana atunci o sa îți mai trimit unul, poate le primești pe amândouă. Mai încearcă și tu sa trimiți unul

La mine apar mesajele ca trimise.

A aparut si la mine cum ca am primit 2 mesaje insa il pot vedea numai primul mesaj pe care l ai trimis, ala cu ninjahappy in rest nu mai apare nici un mesaj de la tine

Am mai trimis doua. Ce ciudat

| liviaArianna a răspuns:

"Da, mi s-a întâmplat și mie! Când eram în România, nu mă simțeam confortabilă în prezența altora și de multe ori nu știam ce să spun. Apoi, când am mers în Italia, am observat că oamenii sunt foarte amabili și zâmbitori, ceea ce m-a făcut să mă simt mai deschisă și dornică să comunic.

Este destul de comun să te simți în acea situație, mai ales în contexte sociale sau cu persoane pe care nu le cunoști bine. Poate ar fi util să folosești platformele sociale, cum ar fi Facebook sau Instagram, pentru a-ți îmbunătăți comunicarea. Personal, eu comunic doar ce îmi spune sufletul și mintea, iar asta mă ajută să fiu autentică.
Îți recomand să urmezi-ți inima, pentru că ea știe deja cine ești cu adevărat. Cu timpul, și cu puțin exercițiu, îți va fi mai ușor să te deschizi și să găsești subiecte de discuție, pentru că asta am făcut eu.

| Nustiuhabarnuuam a răspuns:

Si eu patesc asta, dar am observat ca se intampla atunci cand nu ma simt comod alaturi de persoanele respective, nu-mi doresc sa fiu acolo, am o stare proasta si asa mai departe. Eu cred in sinea mea ca sunt foarte anxioasa si asta duce la tacerea si golul acela.

| VulpeaDinUmbra explică (pentru Nustiuhabarnuuam):

La mine se intampla chiar si cu cei cu care ma simt comod... Atunci oare care e problema? Ce crezi ca am sau ca as putea avea? Daca chiar si cu cei cu care ma simt comod nu prea vorbesc pentru ca nu am ce sa vorbesc

| CorneliusC9095 a răspuns (pentru VulpeaDinUmbra):

Ai o viata activa sau monotonă? Exista posibilitatea sa fie și datorita unui stil de viata monotona. Persoanele care au o viata activă în general pentru ei nu exista complexitatea aceasta despre ce anume sa vorbesc (parerea mea). Sper ca mesajul meu iti este de folos. Nu avem cum sa evaluam corect situația in proportie de 100 la suta pentru ca nu te cunoastem, Singurul care te cunoaste este Dumnezeu, doar El te poate ajuta, noi TPU ramanem doar la presupuneri happy. Recomandarea mea este sa te încrezi în Dumnezeu ca te poate schimba. Doar Dumnezeu te cunoaște în întregime. Roaga-te lui Dumnezeu cu credinta și încrede-te în El ca te va ajuta! Citește Biblia!

| VulpeaDinUmbra explică (pentru CorneliusC9095):

Da, e monotona. Deci asta e cauza ca nu am ce sa spun de cele mai multe ori?