| Andreasx a întrebat:

Vreau sa o duc pe mama mea in Spania pentru a se tratata de cancer la ovare cu metastaza.In acest moment ea nu se poate deplasa mult pe picioarele ei pentru ca oboseste si nu stiu daca imi va da voie in avion cu caruciorul.Trebuie sa iau aviz medical ca poate zbura cu avionul de la medicul de familie? Va rog sa imi dati un sfat chiar vreau sa o salvez pe mama mea, are doar 47 de ani si nu vreau sa o pierd.Nu vrem sa ii spunem ce are de aceea nu vrem sa o ducem aici pentru a face chimioterapie pentru ca si-ar da seama imediat(la ce "amabile" sunt asistentele si unii doctori sunt in stare sa iti zica in fata ca mori si sa te distruga psihic), iar acolo alte conditii spitalicesti cu mult diferit de alte noastre si medici mai buni.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Poti anunta compania aeriană ca este un calator cu nevoi speciale si ei te vor ajuta.
Sa stii ca decizia de a nu ii spune mamei tale ce are este una foarte foarte proasta. Studiile arata ca nici un pacient nu moare cand i se spune, in schimb toti pacientii care stiu lupta mai bine si supravietuiesc mai mult. De altfel, un pacient cu cancer care nu stie, va muri, in medie cu 6 luni mai repede decat unul, in acelasi stadiu, care stie de boala lui. Asa ca decizia de a nu-i spune este in defavoarea mamei tale si cel care a luat-o trebuie sa stie ca asa ii va scurta supravietuirea.
Conditiile de cazare in spital sunt, intr-adevar, mult mai bune in Spania, dar medicii nu sunt mai buni. Trebuie sa ai mare noroc sa gasesti unii la fel de buni ca in Romania. In plus, ai grija sa va puteti permite cheltuielile, vad frecvent pacienti dusi de familie in Italia sau Spania si omorati pe drumul de intoarcere, fiindca familia nu se intereseaza la timp de costuri si se trezesc dupa 2-3 saptamani ca nu isi mai permit spitalizarea si sunt nevoiti sa ii aduca acasa in mijlocul tratamentului.

8 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Imi pare sincer rau de situatia mamei tale si o sfatuiesc sa mearga intr-o clinica privata din Cluj sau Bucuresti sa se opereze imediat.
In cazul in care nu se poate deplasa pe picioarele ei, inseamna ca nu poate zbura nici cu avionul, pentru ca altitudinea urca tensiunea arteriala si este posibil sa nu-i reziste inima din cauza zborului.

andreia67
| andreia67 a răspuns:

Iti da voie in avion cu caruciorul doar ca va fi pus la cala ca bagaj de cala. E bine sa precizezi la rubrica observatii inca de cand cumperi biletul ca este vorba de o persoana cu mobilitate redusa care are nevoie de asistenta la imbarcare/debarcare. Practic o va prelua un insotitor de la check-in si o va trece prin toate formalitatile pana la poarta de imbarcare. In momentul imbarcarii o va duce pana la usa avionului, apoi caruciorul va fi dus in cala de bagaje. La aterizare iar o va prelua un insotitor cu caruciorul si o va lasa la iesire. Daca te intereseaza detalii scrie-mi pe personala, mama are mobilitate redusa si am zburat cu ea anul asta asa ca stiu exact procesul. Multa sanatate mamei tale!

| minrest a răspuns:

Doctorii nu spun pacientului ca va muri, si asta ca sa ii pastreze o minima calitate a vietii, dar spun familiei. Crezi ca medicii din Spania fac minuni? Ce e aia sa nu faci chimioterapie, la o boala atat de grava refuzati tratamentul? Nu vreti sa stie nici ca are cancer, iar dansa e a ajuns la metastaza?

| Andreasx explică (pentru minrest):

Nu refuzam tratamentul, vrem sa o faca in Spania, nu aici!

| Andreasx explică (pentru minrest):

Nu vrem sa stie pentru ca nu vrem sa o vedem cum ar suferi dupa veste.este si asa o fire sensibila, tin mult la ea si nu vreau sa o impovarez si mai tare cu vestea asta.

| minrest a răspuns (pentru Andreasx):

Da, dar in starea dansei, sa nu fie prea tarziu. Se cere aprobare si se folosesc citostatice bune, ce ar face si in Spania.Mama mea a primit, cu ani in urma, pentru limfon. Traieste si acum.

| minrest a răspuns (pentru Andreasx):

Da, ma, stiu, dar tie cum ti-ar veni, tu sa fi ajuns la metastaze si sa nu stii nici macar ca ai cancer. Nu mi se pare corect. Am avut o vecina, o prieten, a murit acum cativa ani de cancer pulmonar, mama ei la tara nu stia nici ca e bolnava, si deodata a aflat ca e moarta.

| Porcusorul a răspuns:

Oncologia este foarte standardizata peste tot in lume, iar din aceasta ratiune diferenta dintre un oncolog bun si unul slab este insesizabila. Tratamentul pe care l-ar primi in SUA l-ar primi si in Burkina Faso, iar cel primit in Spania il va primi si in Romania la un institut oncologic. Diferenta e ca unii medici zambesc, iar altii nu. Deja avem cel putin doua clinici oncologice la nivel european, IOB si IOCN. Merita o incercare in strainatate doar in cazul unor proceduri si tratamente inaccesibile in Romania, cum ar fi transplanturi si medicamente experimentale, dar cu rezultate nedovedite.