Poti lua separat cativa cartofi, ii pisezi bine cu furculita si ii amesteci in sos. Sau poti folosi doua linguri de faina amestecate cu apa (fara cocoloase), desi schimba un pic gustul mancarii si o fac si cam indigesta. Alte doua variante: amidon alimentar (dizolvat in putina apa calduta) sau fulgi de cartofi(pentru piure) pusi in sos pana il ingroasa putin. Eu as opta pentru prima varianta, este cea care influenteaza cel mai putin gustul mancarii.
Buna dimi pune ceapa ( 2-3) la prajit, apoi dupa ce ceapa s-a prajit adauga rosii, dupa ce s-au inmuiat si rosiile, dauga 2-3 linguri de faina, si mamesteci sa nu se formeze cocoloase, si torni zeama din mancarica treptat in acest sos, mestecand pana adaugi aproape toata zeama, fara cartofi, si lasi sa fiarba cam 5 min, apoi adaugi un pic de piper, cimru verde,(daca ai) foi de dafin(1) si toci patrunjel, apoi rastorni compozitia in cartofi si mai lasi sa fiarba 4--5 minute, si gata draga...mancarica e buna de servit:
La orice mancare cu sos daca vrei un sos mai gros dupa ce ai pus rosiile sau bulionul bagi mancarea putin la cuptor si sosul scade si se ingroasa, dar vezi sa nu-ti scada de tot sau cel mai simplu pui o lingurita de faina intr-o cana peste care pui apa rece amestecand sa nu faca cocoloase si torni in cratita amestecand si o mai lasi sa fiarba cateva minute.Eu pun rar faina si pun dupa ce pun rosiile ca poate nu trebuie.Deobicei la mancarea de cartofi sosul se ingroasa singur deoarece cartofii contin amidon. Poti lasa sosul si asa.
Mai las-o un pic sa fiarba, fara capac asa scade zeama(dar risti sa se striveasca cartofii).Sau poti pune un pic de faina si asa se mai ingroasa si nu va mai fi asa de lichida.Nu mult, numai un pic.Bafta
Multumesc pentru raspunsuri
Pana la urma am rezolvat,am pisat cativa cartofi din mancare cu furculita si gata.
Si cei care ati zis ca trebuie lasata mult pe foc,era de mult la foc mic,carnea era facuta, cartofii aproape si ei, nu mai avea timp sa se duca aceea zeama.
Cred ca este cam tarziu, dar trebuie lasata sa fiarba mai mult, si pe urma se ingroasa, nu mai este la fel, plus, ca daca zdrobesti cartofi se va ingrosa si mai tare.