Pui 2 oua si 200 ml lapte(sau ce lichid vrei tu sa folosesti).si faina cat cuprinde ca sa faci o samntana mai groasa. daca ai pus mai mult lapte in compozitie mai pune un ou si clar iti mai trebuie si faina. nu se pune praf de copt.
sare.
si ulei daca nu vrei sa pui in tigaie.
Trebuie sa ai grija la faina. compozitia nu trebuie sa fie foarte subtire pentru ca nu iti iese. iar daca ai pus lapte nu trebuie sa mai pui si apa, trebuie sa alegi cu ce faci ori cu lapte ori cu apa minerala sau plata. nu trebuie sa pui praf de copt daca nu vrei, fiecare face cum crede ca e mai bine, daca vrei sa pui praf de copt poti sa pui ca sa iti iasa pufosasa clatita. cauta retate pe net, gasesti destule, dar sigur e de la laptele combinat cu apa. parerea mea. Sper ca te-am ajutat.
Nu sunt expert in gatit dar stiu ca ouale nu se pun intregi. Le spargi, arunci coaja si pui albusul si galbenusul intr-un castron. Si nu inteleg de ce mai pui apa cand ai lapte. Iti sugerez sa pui faina intr-un castron (nu te zgarci cu faina) si sa pui peste ea niste lapte si ouale (fara coaja) si putina sare (foarte putina) si amesteci. Dupa un timp pui si restul de lapte si amesteci. Iei chestia aia si o pui in tigaie cu un polonic.
Nu trebuie numaidecat praf de copt; totul tine de consistenta aluatului.Ar trebui sa sa iasa ca o smantana, deci nu fluid.
Uite aici un link care te poate ajuta. http://www.mondocucina.ro/......atite.aspx
Eu nu pun praf de copt in clatite. Pun doar lapte ca lichide, nu pun apa deloc, nici zahar si compozitia o poti verifica daca e buna facand o clatita. Daca iese cleioasa si subtire, inseamna ca mai trebuie un pic de faina. Si eu in compozitie pun cateva linguri de unt topit, le face fine si pufoase.
,,Oua intregi,, inseamna atat galbenus, cat si albus, nu si coaja, e de la sine inteles! De altfel, nu exista reteta culinara in care se pune si coaja!
Buna!
CLATITE
100-120 g. faina, 2 oua, batute usor, 300 ml. lapte obisnuit, 25 g. unt, topit, ulei pentru prajit.
Pui faina intr-un castron. Faci o gaura in centru, adaugi ouale si jumatate din lapte si bati bine cu telul sau mixerul astfel incat sa obti o compozitie fara cocoloase.
Adaugi treptat laptele ramas, untul si putina sare.
Bati pana obti o compozitie semi-lichida. Lasi sa stea minim 1 ora la rece.
Prajesti cate un polonic de compozitie intr-o tigaie de teflon cu fundul gros.
Intorci dupa 40-60 secunde, apoi mai lasa-le inca 30-40 secunde.
Asezi foile pe o farfurie si acopera-le cu hartie pergament sau cu un capac.
O dupa-amiaza excelenta!
Praf de copt optional
nu pui si apa si lapte doar una sau alta si in NICI un caz zahar, acesta caramelizeaza si se lipeste clatita de tigaie
la tine cred ca a fost prea lichida incearca sa o faci ca o smantana mai lichida nu chiar ca mierea BAFTA
Se fac si cu apa plata crede-ma ca m facut eu si mi-au iesit bune nu aveam apa minerala si am facut cu plata, au fost delicioase ))\