Pai poti bea un suc de portocale, sa mananci fructe uscate sau un baton de cereale de post.
Legume calite,
legume la gratar( daca stai la casa)
ciuperci cu sos( cu sos demaioneza, cu sos de rosii)
cartofi prajiti,
ghiveci,
salata boeuf,
salata orientala,
salata de vinete,
salata verde, cu rosii, castraveti, etc
fasole(scazuta, iahnie, supa)
linte,
pilaf,
.Tartinabile
- pasta de avocado - 1 avocado bine copt, storcit cu furculita, ceva sare, musai lamaie, poate putin usturoi, eventual niste fulgi de drojdie inactiva si ce va mai place voua si pare ca merge in combinatie (nici patrunjelul nu strica - coriandru se pune in varianta originala, dar mie nu imi place, mi se pare ca are gust de sapun )
- pasta de masline - masline, ulei, usturoi si ceva mirodenie mai mediteraneana (oregano e perfect), toate puse la blender. Pentru asta e musai sa alegeti niste masline bune. M-am lenevit si am luat masline fara samburi, dar aveau un gust groaznic si am avut mult de lucru cu ceapa-usturoi-5 feluri de mirodenii sa facem pasta de masline comestibila. Deci musai luati masline bune. Si stati doua minute sa scoateti samburii (puneti masline pe tocator, le apasati bine de tot cu palma si samburii ies foarte usor)
- pasta de morcov - morcov, ulei, lamaie, sare, piper, fulgi de drojdie, toate la blender pana se face pasta. Pentru zile de ne-post, merge si cu morcovul fiert si cu iaut
- rosii - adica bruschete fensi-pensi uneori nesimtit de scumpe prin restaurante (ca, la urma urmei, vorbim de paine cu rosii, oricum i-ai spune) - rosii taiate cubulete mici, ulei de masline, mirodenii dupa gust (busuioc sau menta pentru rezultate garantate), pe felii de paine, de preferat prajita
- pasta de linte - e o chestie multifunctionala, care poate fi supa-crema daca o faci o idee mai lichida si o pasezi, mancarica - daca o mananci calda sau pate de linte daca o mananci a doua zi se face super simplu: o parte linte rosie la 3 parti apa - la fiert. intr-o tigaie se calesc: ceapa, morcov, telina si niste chimen spre sfarsit. Legumele din tigaie se toarna in oala si se lasa la fiert. La sfarsit, dupa sare, piper si poate niste zeama de lamaie, se pune o lingura de mustar. Nu sariti asta cu mustarul, face diferenta.
Încearcă: -Pâine cu >gem, pateu
-Paste
-Mazăre
-Orez
-Salată de vinete.
-Niște fructe, legume.
-Ciorbă
-Cartofii.
-Diferite Salate.
-Supe.
-Mămăligă.
-Prăjitură de post cu gem şi nuci (găsești pe net rețeta, eu am încercat, e bestial.)
-Pizza Ratatouille (vegetală)
Bună!
Vezi diverse reţete de mâncăruri de post la linkul :
http://www.crestinortodox.ro/retete-post/
http://www.retetecalamama.ro/tag/reteta-de-post
http://www.lauraadamache.ro/retete/retete-de-post/
http://www.bucataria-romaneasca.ro/retete-culinare/retete-de-post
http://www.reteteculinare.ro/mancare_de_post/
http://retete.unica.ro/recipe-categories/post/
http://gastronomie.ele.ro/diete/Retete-de-post_--dt2.html
http://www.e-retete.ro/retete-de-post
Toate cele bune.
Pate vegetal
margarina
halva=p~
cereale de post
fructe/legume
dulceata
compot
seminte/alune
mamaliga/paine
Si masline:d
pufuleti
cozonac de post
negreasa
muraturi
eugenie Cremita de post.
clatite
si uite:
http://www.laurasava.ro/category/deserturi-post/
http://www.laurasava.ro/category/mancaruri-post/
Doi cartofi fierti cu o zi inainte in coaja se curata si se paseaza. In piureul astfel obtinut pune faina morcov fin razuit, ceapa, patrunjel, sare si piper dupa gust. Din aluat se fac niste discuri pana intr-un centimentru grosime si se prajesc in ulei bine incins.
Mai poti sa faci un aluat din faina, ulei, apa, sare, amidon de porumb si praf de copt, In acest aluat moale poti sa pui dovlecel subtire taiat morcov razuit, ceapa, piper alte condimende depinde de gust. Din amalgamul acesta se ia cu lingurita si se prajeste in ulei incins.
De post?
Ceai+paine cu gem
Ceai+biscuiti
Pate vegetal
Baton cu cereale de post
Suc natural
Oricum, dimineata trebuie ceva cu mai multe proteine, care sa-ti ofere energia pentru intreaga zi.
Bună!
Uite aici nişte idei,
http://www.eva.ro/despre-mic-dejun-de-post/
Te pup!
-Un pumn de seminte
-Suc de fructe
-Fructe uscate
-Salata de vinete, de rosii cu castraveti
-Compot
Paine cu unt si dulceata; piure, pilaf; salata de vinete; salata de cruditati; iahnie de fasole; ciorba; supa de cartofi
-Clatite vegetale cu dulceata
-Lapte/iaurt de soia
-Musli/fructe uscate
-Biscuiti
-Suc de fructe
-Pate vegetal
-Zacusca
-Gogosi...
Cand te plictisesti, treci prin fast-food-urile de genul "impinge tava" si vezi ce au la meniurile de post. Serviciul meu ma aduce zilnic prin restaurante, cantine si am vazut ca mai ales in perioada asta se concentreaza mai toti pe produse de post.
Iti urez putere sa duci postul pana la capat!
Poti manca vinete pe paine.Cred ca sti reteta aceea cu vinete batute si amestecate cu ceapa.Si daca nu ai auzit se poate face maioneza din pufuleti si iese foarte gustos.Iti las si reteta : http://dulcecasa.blogspot.ro/2008/03/maioneza-de-post-din-pufuleti.html Acestea merg cu ceai de menta sau cu suc de portocale proaspat stors. Pofta buna!
Pateu de linte
Se fierbe linte, se pune în robotul de bucătărie şi se combină cu ulei de măsline extravirgin, puţină ceapă sau usturoi (doar pentru gust), zeamă de lămâie, sare, piper, verdeaţă (în funcţie de preferinţe). Ca să iasă mai cremos poţi să adaugi o jumătate de avocado bine copt.