| iulia0514 a întrebat:

Bună dragilor! Întrebarea mea este următoarea! Cu ce se acrește ciorba de burtă cu lămâie sau cu oțet? Eu o acresc cu lămâie dar cică nu e bine ca trebuia neapărat cu oțet! Deci voi ce părere aveți?

Răspuns Câştigător
| Goete a răspuns:

Ciorba de burtă poate fi condimentată cu lămâie sau oțet pentru a adăuga un pic de aciditate și a îmbunătăți gustul. Lămâia poate fi adăugată în ciorbă înainte de a fi servită, prin stoarcerea sucului din jumătate de lămâie în farfurie. Oțetul poate fi adăugat în timpul preparării ciorbei, prin amestecarea a câteva linguri în oală. Ambele condimente pot fi folosite în mod moderat pentru a adăuga un pic de aciditate, fără a întuneca gustul general al ciorbei.

(Raspuns general de Inteligenta Artificiala)

50 răspunsuri:
| Catrice a răspuns:

Bors

| popescuhertz a răspuns:

Lămâie.

| DjSannan a răspuns:

Bună! În ceea ce privește adăugarea de lămâie sau oțet în ciorba de burtă, ambele opțiuni sunt acceptabile și depind de preferințele personale.

Oțetul poate aduce o notă acrișoară și o aromă puternică ciorbei, în timp ce lămâia poate aduce un plus de prospețime și aciditate. În plus, lămâia poate oferi și o aromă mai delicată și poate fi mai potrivită pentru unii oameni care preferă un gust mai suav.

În general, este important să adăugați aceste condimente în mod moderat, pentru a nu suprasăra sau supraciti ciorba. Este posibil să aveți nevoie să ajustați cantitatea de lămâie sau oțet pe care o adăugați în funcție de gustul dvs. personal și de alte ingrediente din ciorbă

| cristi202 a răspuns:

Cu borș orice ciorba iasă super. Cu moare, zeama de la varza acră, iasă trăznet.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Lămâia este mai sanatoasa decât oțetul. Scoateti-l din alimentație. Nici la murături nu este indicat. Se pot mura și doar folosind sare. Găsiți rețete pe Google și sunt chiar mai gustoase. Lămâia în ciorbe este bine sa se pună în farfurie sau in oala doar după ce nu mai este fierbinte. Vitamina C care îi dă gustul de acru dispare la temperaturi ridicate.

| Ioana06i a răspuns:

Eu de obicei o acresc cu oțet.
Acum...fiecare pune ce dorește.

| iulia0514 explică (pentru Catrice):

Nu am încercat dar câte bordeie atâtea obiceiehappy Mulțumesc îți doresc un an nou fericithappy

| iulia0514 explică (pentru popescuhertz):

Mulțumesc! Asta folosesc mereuhappy Îți doresc un an nou fericit!

| iulia0514 explică (pentru DjSannan):

Bună mulțumesc pentru răspuns! Îți doresc un an nou fericit!

| iulia0514 explică (pentru cristi202):

Eu folosesc moare la acrit dar și suc de roșii și lămâie acum depinde de ce ciorba este vorba borș în zona noastră nu prea se găsește da avem zama de varză cata vrei! Mulțumesc pentru răspuns îți doresc un an de plin de bucurii și împliniri!

| iulia0514 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Nu folosesc oțet deloc doar oțet balsamic foarte rar! Mulțumesc pentru răspuns îți doresc un an nou fericit!

| iulia0514 explică (pentru Ioana06i):

Corect! Mulțumesc pentru răspuns! Îți doresc un an nou fericit!

| Ioana06i a răspuns (pentru iulia0514):

Mulțumesc frumos! An nou fericit și dumneavoastră!

| DjSannan a răspuns (pentru iulia0514):

Cu placere,. An Nou fericit

| Goete a răspuns:

Én vágok hozzá savanju pofát :p
(Bocs, nem tudom a választ, csak hüljeskedtem)

| iulia0514 explică (pentru DjSannan):

Mulțumesc!

| iulia0514 explică (pentru Goete):

E important ca ai răspunshappy

| iulia0514 explică (pentru Ioana06i):

Mulțumeschappy

| Goete a răspuns (pentru iulia0514):

Mersihappy
Cunosti Citroen Ami?
Mi s-a stricat Microcar-ul ieri si poate imi cumpara unul... de fapt s-au gandit de mult la el

| iulia0514 explică (pentru Goete):

Da știu cum arată ar fi super pentru tinehappy

| DjSannan a răspuns (pentru iulia0514):

Cu placere

| cristi202 a răspuns (pentru iulia0514):

E adevarat, depinde si de ciorba. Pe sotia mea am "cumparat-o" happy cu zama de varza dupa ce ne-am luat, cand am pus prima oara varza la murat, am o reteta speciala, chiar e speciala, a bunicilor mei, ei stateau in periferia Timisoarei si veneau clienti la ei din partea cealalta a orasului. In fiecare an puneau o tona (nu exagerez! - doua butoaie de 500 de kg) de varza la murat, si pana in primavara ramineau cu cateva capatini de varza, atit aruncau cand nu mai era buna. Sotia mea a adorat-o din start, iarna aceea a acrit toate ciorbele doar cu zama aceea de varza, ea, care e pro bors happy. De atunci o punem an de an la fel. Doar o data a incercat sa adauge ceva sotia la reteta, si cand s-a acrit a realizat ca tot mai buna e reteta originala. Daca vrei, ti-o dau.
Multumesc pentru urare! Un an nou fericit iti doresc cu multe bucurii alaturi de cei dragi

| iulia0514 explică (pentru cristi202):

Mulțumesc și eu! Chiar te rog să-mi dai rețeta eu colecționez retete ador tot ce tine de bucătăria românească! Noi încă mai punem varza în butoaie de lemn la fel și vinul încercăm sa păstrăm tradițiile la fel procedam și cu coniacu și tuica happy

| cristi202 a răspuns (pentru iulia0514):

OK, ia si noteaza sau tine bine minte, ca e important fiecare detaliu.
Varza trebuie sa fie cit mai coapta, daca se poate, cit mai alba. Ideal sa fie soiul romanesc. Dupa ce ai curatat-o de fiecare frunza verde, faci o scobitura conica in cotorul fiecarei verze, in care pui, la cele mari, 3 foi de dafin si 5 boabe de piper, iar la cel mici 2 foi de dafin si 3 boabe de piper, dupa care acoperi gaurile cu sare. Pui verzele in butoi cu cotorul in sus, sa nu cada continutul din ele. Saramura o faci cum se face de obicei, la o galeata de apa de 10 l pui 10 limguri de sare, si torni cu grija in butoi, sa nu scoata continutul din scobiturile cotoarelor. Apoi presezi bine varza, bunicii mei aveau pietre mari de granit, din acelea care se puneau la drumuril pavate, puneau trei-patru pe scinduri la un butoi de aproape 1 m diametru. Ideal e sa pui o bucata de pinza la suprafata, ca atunci cand trebuie sa speli varza sa iti fie mai usor, caci pinza aduna "floarea" ce se formeaza la suprafata cand o ridici.
Cam asta e. Cu putin suflet pus din partea ta, caci nimic nu iasa fara un pic de suflet, la toamna vei vrea sa saruti mina bunicii mele (din nefericire nu mai e printre noi, ca sa o poti face happy ) pentru ce varza murata ai, te asigur de asta! Daca a convins-o pe sotia mea, care e foarte critica cand e vorba de mincare, atunci chiar e foarte buna, sotia mea a fost cel mai bun test pentru mine happy, asa am stiut ca am reusit sa aduc la viata reteta bunicilor mei, ca nu era doar o parere a mea ca varza era buna.
Faptul ca puneti in butoaie de lemn e extraordinar, se si pastreaza mai bine, dar si aroma e mai deosebita. Bunicii mei tot in butoaie de lemn o puneau.
Succes, si sper ca, daca o vei face, sa imi spui mai apoi parerea ta.

| blackann a răspuns:

Zeama de varza

| iulia0514 explică (pentru cristi202):

Mulțumesc din suflet! Am notat totul! Dacă vreodată ai nevoie de vreo rețetă ardeleneasca veche să-mi spui ca îți dau orice rețetă chiar și ceea de friptura de Turdahappy Sa o pupi pe soția ta din partea mea pentru ca păstrează tradiția! Mulțumesc încă o data asta pentru mine e o adevărată comoară chiar dacă mulți nu înțeleg importanța acestor lucruri eu o înțeleg și de fiecare dată când găsesc o rețetă radiez de fericirehappy

| iulia0514 explică (pentru blackann):

La mulți ani! Ce ai pățit de ești utilizator avertizat?

| Dismally a răspuns:

Cu otet dar eu nu suport otetul asa ca pun zeama de lamaie big grin

| iulia0514 explică (pentru Dismally):

La mulți ani! Și eu prefer lămâiahappy
Dacă descoperi ceva carti bune să-mi spui și mi-e ca avem același gusturi în materie de lecturahappy

| Dismally a răspuns (pentru iulia0514):

La multi ani! Sa ai un an nou mai bun si mai frumos decat toti cei de pana acum happy Da, iti spun dar sa vad si eu ce mai apuc sa citesc. Acum am inceput Sub Dom si e foarte buna, nu e horror dar e scrisa bine si asta.