Ciorba de burtă poate fi condimentată cu lămâie sau oțet pentru a adăuga un pic de aciditate și a îmbunătăți gustul. Lămâia poate fi adăugată în ciorbă înainte de a fi servită, prin stoarcerea sucului din jumătate de lămâie în farfurie. Oțetul poate fi adăugat în timpul preparării ciorbei, prin amestecarea a câteva linguri în oală. Ambele condimente pot fi folosite în mod moderat pentru a adăuga un pic de aciditate, fără a întuneca gustul general al ciorbei.
(Raspuns general de Inteligenta Artificiala)
Cu borș orice ciorba iasă super. Cu moare, zeama de la varza acră, iasă trăznet.
E adevarat, depinde si de ciorba. Pe sotia mea am "cumparat-o" cu zama de varza dupa ce ne-am luat, cand am pus prima oara varza la murat, am o reteta speciala, chiar e speciala, a bunicilor mei, ei stateau in periferia Timisoarei si veneau clienti la ei din partea cealalta a orasului. In fiecare an puneau o tona (nu exagerez! - doua butoaie de 500 de kg) de varza la murat, si pana in primavara ramineau cu cateva capatini de varza, atit aruncau cand nu mai era buna. Sotia mea a adorat-o din start, iarna aceea a acrit toate ciorbele doar cu zama aceea de varza, ea, care e pro bors . De atunci o punem an de an la fel. Doar o data a incercat sa adauge ceva sotia la reteta, si cand s-a acrit a realizat ca tot mai buna e reteta originala. Daca vrei, ti-o dau.
Multumesc pentru urare! Un an nou fericit iti doresc cu multe bucurii alaturi de cei dragi
OK, ia si noteaza sau tine bine minte, ca e important fiecare detaliu.
Varza trebuie sa fie cit mai coapta, daca se poate, cit mai alba. Ideal sa fie soiul romanesc. Dupa ce ai curatat-o de fiecare frunza verde, faci o scobitura conica in cotorul fiecarei verze, in care pui, la cele mari, 3 foi de dafin si 5 boabe de piper, iar la cel mici 2 foi de dafin si 3 boabe de piper, dupa care acoperi gaurile cu sare. Pui verzele in butoi cu cotorul in sus, sa nu cada continutul din ele. Saramura o faci cum se face de obicei, la o galeata de apa de 10 l pui 10 limguri de sare, si torni cu grija in butoi, sa nu scoata continutul din scobiturile cotoarelor. Apoi presezi bine varza, bunicii mei aveau pietre mari de granit, din acelea care se puneau la drumuril pavate, puneau trei-patru pe scinduri la un butoi de aproape 1 m diametru. Ideal e sa pui o bucata de pinza la suprafata, ca atunci cand trebuie sa speli varza sa iti fie mai usor, caci pinza aduna "floarea" ce se formeaza la suprafata cand o ridici.
Cam asta e. Cu putin suflet pus din partea ta, caci nimic nu iasa fara un pic de suflet, la toamna vei vrea sa saruti mina bunicii mele (din nefericire nu mai e printre noi, ca sa o poti face ) pentru ce varza murata ai, te asigur de asta! Daca a convins-o pe sotia mea, care e foarte critica cand e vorba de mincare, atunci chiar e foarte buna, sotia mea a fost cel mai bun test pentru mine , asa am stiut ca am reusit sa aduc la viata reteta bunicilor mei, ca nu era doar o parere a mea ca varza era buna.
Faptul ca puneti in butoaie de lemn e extraordinar, se si pastreaza mai bine, dar si aroma e mai deosebita. Bunicii mei tot in butoaie de lemn o puneau.
Succes, si sper ca, daca o vei face, sa imi spui mai apoi parerea ta.
Mulțumesc din suflet! Am notat totul! Dacă vreodată ai nevoie de vreo rețetă ardeleneasca veche să-mi spui ca îți dau orice rețetă chiar și ceea de friptura de Turda Sa o pupi pe soția ta din partea mea pentru ca păstrează tradiția! Mulțumesc încă o data asta pentru mine e o adevărată comoară chiar dacă mulți nu înțeleg importanța acestor lucruri eu o înțeleg și de fiecare dată când găsesc o rețetă radiez de fericire
Eu adun de ani de zile rețete chiar ma gândesc serios sa scriu o carte cu rețete tradiționale culese de prin sate de la bătrâni noștri! Eu sunt adepta salatelor dar îmi place ca odată pe luna sa fac și câte o rețetă tradițională și desigur încerc toate rețetele pe care le descopăr am făcut chiar și Sloi de oaie deși noi nu consumăm carne de oaie! Oricând poți apela la mine am o sumedenie de rețete chiar și de deserturi
Lămâia este mai sanatoasa decât oțetul. Scoateti-l din alimentație. Nici la murături nu este indicat. Se pot mura și doar folosind sare. Găsiți rețete pe Google și sunt chiar mai gustoase. Lămâia în ciorbe este bine sa se pună în farfurie sau in oala doar după ce nu mai este fierbinte. Vitamina C care îi dă gustul de acru dispare la temperaturi ridicate.
Nu folosesc oțet deloc doar oțet balsamic foarte rar! Mulțumesc pentru răspuns îți doresc un an nou fericit!
Sunt retete pe internet, desi nu cred ca am auzit pana acum sa se acreasca ceva cu otet.
Bună! În ceea ce privește adăugarea de lămâie sau oțet în ciorba de burtă, ambele opțiuni sunt acceptabile și depind de preferințele personale.
Oțetul poate aduce o notă acrișoară și o aromă puternică ciorbei, în timp ce lămâia poate aduce un plus de prospețime și aciditate. În plus, lămâia poate oferi și o aromă mai delicată și poate fi mai potrivită pentru unii oameni care preferă un gust mai suav.
În general, este important să adăugați aceste condimente în mod moderat, pentru a nu suprasăra sau supraciti ciorba. Este posibil să aveți nevoie să ajustați cantitatea de lămâie sau oțet pe care o adăugați în funcție de gustul dvs. personal și de alte ingrediente din ciorbă
Mulțumesc! Asta folosesc mereu Îți doresc un an nou fericit!
LisaJulie întreabă: