| maphiotul a întrebat:

Buna seara.
Stiti careva cum sa fac o friptura buna din carne de vită?
(mânzat mai exact)
Am prajit-o si mai mult si mai puțin, tot asa tare imi iese ca si talpa la adidasi sad

7 răspunsuri:
| alina2k18 a răspuns:

Https://www.nwradu.ro/......ul-suprem/
Conteaza si ce carne e ca unele sunt pretentioase, nu sunt pentru gatit la tigaie.
Tu ai facut-o ca pe pui sau porc? Adica well done?
Ca vita nu se mananca asa :)) cred si eu ca s-a facut talpa...

Bula
| Bula a răspuns:

O friptura buna de vita se face dintr-o bucata GROASA de carne (de 2-3 degete), pe gratar.
Carnea, intai, se prajeste pe fiecare fata, la foc puternic, intorcand sa faca o crusta pe suprafata. Rolul crustei este sa nu iasa zeama din carne, sa nu se usuce.
Cand s-a facut crusta, carnea se muta la foc slab si se prajeste in continuare, lent. Astfel, zeama de sub crusta nu se indeparteaza (repede), interiorul se va fierbe (opari) in suc propriu.
Unii (incusiv bucatarii) prefera frigerea mai scurta (pana ce miezul devine roz, dar mai "crud"), altii frig pana ce miezul dripturii se face mai fript, omogen (spre culoare mai gri).
Gusturile difera. happy

Metoda cu "crusta" se poate folosi si la alte tipuri de carne, iar grosimea carnii se alege in functie de carne.

| maphiotul explică (pentru alina2k18):

Am prajit-o normal pe aragaz, pe grill de fonta.
Carnea e normala, de manzat, de la Kaufland.
Cam 4 minute pe o parte, 4 pe alta

| maphiotul explică (pentru Bula):

Cred ca are cam un deget grosime carnea, pe aragazpe grill

| alina2k18 a răspuns (pentru maphiotul):

Pai ai facut-o well done cu 8minute daca era de un deget grosime. Banuiesc ca are muschi fara grasime.
Repet, vita nu se gateste ca puiul si porcul laughing
Eu nu le am cu gatitul vitei, eu maxim mi-am luat bucata mai mare cub asa gen de 300-400 g fiarta intreaga la foc mic 3ore si era super mega frageda si moale.
Sare de mare deasupra si mmmm.

Bula
| Bula a răspuns (pentru maphiotul):

E cam subtire.
In acel caz, doar sub capac (de sticla) se poate frige, dar necesita mare control!
Si asa e valabil (la inceput) prajirea rapida al intregii suprafete, pentru crusta, urmat de oparire, la foc redus!

| maphiotul explică (pentru Bula):

Prea complicat sad
Mersi oricum, dar nu o sa mai fac de vita.