| g2012 a întrebat:

am facut asta toamna (2012) mai multe compoate si zacusca si am constatat ca nu s-au mancat si nu cred ca le va manca cineva curand la mine in familie! as vrea sa stiu pentru ca stau la bloc si nu am aer conditionat si o sa fie cald la vara este indicat sa ma descotorosesc de el sau rezista?

7 răspunsuri:
| mixxjim a răspuns:

Daca sunt bine izolate (inchise) si fierte ar trebui sa reziste. Macar sa ai grija sa nu bata soarele direct pe ele, chiar daca e cald sa fie la umbra.
Daca insa te hotarasti sa le donezi, da-mi un semn laughing

| g2012 explică (pentru mixxjim):

Te trec pe lista

| konoplyanka a răspuns:

Daca nu s-au mancat inseamna ca le-ai facut prost sau nu te pricepi, cumpara de la magazin un borcan si o sa vezi ca se termina. si sincer, nu ai putea sa pui intrebarea asta direct membrilor familiei tale? gen, de ce pastele ma-tii nu mananci zacusca, nu-ti place?! in loc sa pui o intrebare idioata/penibilia si fara sens pe internet?

| g2012 explică (pentru konoplyanka):

Locuiesc dor cu soramea suntem 2 fete in casa sincer nu cred ca poti manca numai zacusca si compot (desii nu am facut cantitati industriale) sunt foarte bune la gust dar noi fetele uneori mai tinem si dieta! pe mine ma interesa daca au termen de valabilitate sau nu pentru ca e al 2 ilea an cand fac conserve in casa si nu prea sunt experimentata! si daca nu ai ceva util sa imi spui ai putea macar sa taci! multumesc!

| andreimada a răspuns:

Poi ar trebui sa le ti la frig, adica mai bine zis in camara!

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

DEPINDE unde le păstrezi...

Dacă sunt depozitate în cămară şi sunt închise ermetic ( cu capac şi dunstulite ), atunci le poţi păstra şi 2-3 ani că NU se strică.

Cel mult, zacusca se uscă puţin deasupra ( dacă NU este acoperită cu o peliculă subţire de ulei ).

Eu, spre exemplu, mai am ÎNCĂ zacuscă făcută în toamna lui 2011 ( vreo 7-8 borcane ) şi compot făcut în vara lui 2011 ( peste 20 de borcane ).
Sunt perfect "sănătoase", au un gust foarte bun şi se pot consuma oricând.

E adevărat că, ale mele sunt puse în borcane cu capac ( capsat sau cu filet ) şi le-am dunstulit la cald ( când le-am preparat ) fierbându-le 1-1, 5 ore ( apoi le-am pus la dunst "uscat" ).

Deci, după părerea mea, le poţi păstra.

Chiar dacă sunt acoperite cu celofan, compotul va scădea puţin şi zacusca se va "usca" puţin deasupra ( de la căldură ), dar se vor putea consuma.

Toate cele bune.

| Raniia a răspuns (pentru g2012):

Lasa lumea sa vorbeasca, ai grija de ele, pentru ca sunt bune si 2-3 ani.La vara iti prinde bine un compot rece de la frigider cu o inghetata buna!