| ILoveMusic99 a întrebat:

Buna TPU.Am nevoie de voi! In fiecare duminica gatesc ceva dulce(.Am facut pana acum clatite, melcisori cu lapte, budinca, muffins, o prajitura extraordinar de gustoasa cu iaurt etc). Chestia este ca nu mai stiu ce sa fac.Caut retete deliciose si simplu de facut pentru ca am doar 13 ani.Retete de criza cum s-ar spune pentru ca nu am intotdeauna multe oua si etc cum se intampla tuturor.Va rog ajutati-ma! Dau FUNDITA celui care raspunde cel mai bine!

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna!
PRAJITURA DE CRIZA
1 borcan de 500 g de gem
1/2 borcan (acelasi) cu apa minerala
5 linguri cu zahar
12 linguri ulei
400 g faina
1 lungurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
in plus:
10-20 alune sau nuci
2 linguri zahar de presurat
3 linguri de nuca zdrobita pe deasupra, de decor
Intr-un vas se pune gemul si se adauga uleiul si zaharul si se incorporeaza.
Peste faina se pune praful de copt si bicarbonatul si se amesteca. Se incepe adaugarea de apa si faina in compozitia de gem.
Cele doua se adauga cate putin din fiecare, amestecand de jos in sus, pana se formeaza un aluat.
Se adauga si alunele sau nucile zdrobite in bucati mari.
Amestecul trebuie sa aiba o consistenta medie, sa nu curga.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt fara sa o ungei cu nimic! Se toarna compozitia, se presoara 2 linguri de zahar pe deasupra si se da la cuptor 30 de minute.
Dupa ce s-a rumenit si dupa testul cu scobitoarea, se scoate tava, se presoara 3 linguri nuci zdrobite si se lasa sa se racoreasca putin.
Se scoate din tava si se lasa pe hartie sa se raceasca.
Apoi se taie, dupa preferinta.
Te pup!



8 răspunsuri:
| dianadienutza142 a răspuns:

Salut,daca vrei ceva delicios si nu fuarte scump, ai putea incerca bomboane raffaello, sunt mai ieftine ca an magazin si mai bune, an + nu trebui cuptor! si ati ia cam 20-30 min maxim!

| ILoveMusic99 explică (pentru dianadienutza142):

Merci pentru raspuns dar eu as vrea ceva care este gatit in casa de la bun inceput nu un semi-preparat pentru ca sunt noua in chestia asta cu gatitul si imi place foarte mult asa ca as vrea sa experimentez lucruri noi.Merci oricum!

| simonarus a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca pun dulceata de struguri e bine

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru simonarus):

Buna,Simona!
Orice dulceata merge, nu are importanta, prajitura iese foarte buna oricum.
Te pup!

| dianadienutza142 a răspuns (pentru ILoveMusic99):

Nui nimic oricum mult noroc

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Chec cu nuci şi zahăr vanilat :

Ingrediente: 3 pahare de faina, 2 pahare zahar, 1 pahar unt proaspat, 1 pahar lapte, 4 oua, 2 pahare nuci pisate, 1 lingurita bicarbonat, putina sare de lamiie, 1 plic de zahar vanilat

Mod de preparare: Se freaca untul cu zaharul, se adauga galbenusurile unul cite unul, amestecind mereu. Se pune apoi lapte, bicarbonat, faina, nuci, vanilie si la urma albusurile batute spuma. Aluatul se amesteca bine, se toarna intr-o forma lunga unsa bine cu unt si se pune la copt. Dupa ce checul s-a copt si s-a racit, se presara cu zahar pudra.
---------------------------------------------------
Chec în două culori :

Ingrediente:zahar tos (1 ceasca), oua (2), untdelemn (1 ceasca), lapte (1 ceasca), faina (cat cuprinde), praf de copt (1), rom (2 linguri), zahar vanilat (1 praf), coaja de lamiie, cacao (2 linguri).

Mod de preparare:Ouale si zaharul se pun intr-un castron mai mare si se bat cu telul timp de 5 minute. Continuind sa se bata, se adauga treptat untdelemnul si apoi laptele, vanilia, praful de copt, coaja rasa de lamaie, romul si faina, pana cand aluatul capata consistenta unei smantani ceva mai groase.Compozitia se-mparte-n doua. O parte ramane galbena iar cealalta se amesteca, cu cacao. In tava de chec, unsa cu unt sau cu margarina si presarata cu faina, se toarna intai compozitia fara cacao si la mijlocul acesteia, in lung, cea cu cacao. Se coace in cuptorul incalzit in prealabil, la foc potrivit, timp de 40-45 minute. Este bine ca in primele 15-20 minute sa nu se deschida cuptorul deoarece checul se poate lăsa.
---------------------------------------------------
Minciunele :

Ingrediente : Faina 600 g, galbenusuri 5 buc, smantana 200 g, zahar tos 25 g, coniac 50 g, ulei 200 g, zahar pudra 200 g, sare

Mod de preparare : Din faina, galbenusuri, smantana, 25 g zahar, coniac si putina sare se face o coca deasa, care se lasa sa se odihneasca 30 min. Se intinde aluatul, se taie in romburi sau dreptunghiuri, folosindu-se la taiat o ruleta canelata sau un cutit. Se face o taietura pe mijlocul fasiilor de coca si se trece prin ea unul din capete, dandu-li-se astfel forma de funda. Se prajesc in ulei si se presara cu zahar pudra.
---------------------------------------------------
Flanuri cu pere :

Ingrediente: 4 pere mari, 1 lingura de suc de lamaie, 50 g faina alba, 3 oua, 50 g zahar tos, 450 ml lapte, 40 g unt, 1 lingura de zahar praf, 1/2 praf de scortisoara, 1 praf de sare.

Mod de preparare: Curatati perele de coaja, taiati-le in doua, scoateti-le casuta cu samburi, puneti-le cu fata in jos si taiati-le in felii. Luati o forma rotunda (cu diametrul de 23 cm), ungeti-o cu jumatate din unt si aranjati feliile de para, in forma de cerc. Stropiti-le cu suc de lamaie.Bateti ouale cu zaharul tos, pana ce amestecul se inalbeste. Adaugati faina, scortisoara, sarea si amestecati bine.Adaugati laptele fierbinte si varsati compozitia peste pere. Puneti deasupra restul de unt, taiat bucatele. Vârâţi prajitura in cuptorul incalzit dinainte si lasati-o la copt 35 de minute. Suprafata trebuie sa fie aurie. Presarati deasupra zaharul pudra.
---------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------
Mere în aluat :

Ingrediente : Mere 1.2 kg, faina 250 g, unt 250 g, zahar pudra 100 g, gem de capsuni 150 g, oua 3 buc, zahar vanilat 1 plic, sare

Mod de preparare : Merele se curata de coaja, se scobesc cu o lingurita de scobit si se umplu cu gem. Din faina, unt, oua si putina sare se face o coca, din care se intinde o foaie, care se taie straifuri cu latimea de 2 cm. Se invelesc merele cu aceste straifuri, se asaza intr-o tava cu putin unt, se dau la cuptor si, cand sunt gata, se presara cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.
---------------------------------------------------
Tort de biscuiţi :

Ingrediente : 500 gr. biscuiti, zahar, 1/4 pahar apa, 50 gr. cacao, esenta de rom, unt, 5-6 nuci

Mod de preparare : Se fierbe in citeva clocote apa cu zaharul, la care se adauga si cacaua, apoi se da la racit.Se freaca untul si se adauga cite putin din compozitia racita, amestecindu-se bine. Se sfarima biscuitii, se taie nucile si se amesteca cu crema. Se adauga putina esenta de rom si se aseaza pe un platou lung, in forma de chec. Se garniseste dupa dorinta.
---------------------------------------------------
Tort de biscuiţi cu nucă :

Ingrediente : 750 gr. biscuiti, 250 gr. unt, 100 gr. nuci, zahar dupa gust, rom, 2 linguri cacao, lapte, sirop

Mod de preparare : Se freaca untul cu zaharul pudra si 1-2 linguri cacao, se adauga apoi nucile date prin masina. Se moaie biscuitii in lapte sau intr-un sirop si se asaza pe farfurie un rind de biscuiti stropiti cu rom, un rind de crema de unt de unt cu nuci si cacao.

Mod de servire : Se inveleste tortul cu crema si se presara deasupra nuci.
---------------------------------------------------
Biscuiţi cu cacao :

Ingrediente:unt (100 g), zahar pudra (80 g), ou (1), faina (145 g), cacao(2 linguri), coaja de lamiie.

Mod de preparare:Se freaca spuma untul cu zaharul, se adauga oul batut bine, faina, cacaua si coaja de lamiie.Se framinta bine, se intinde o foaie subtire si se taie in diverse forme. Se coc in tava neunsa, la foc iute. Se pudreaza cu zahar.
---------------------------------------------------
Salam de biscuiţi :

Ingrediente:1 Kg. de biscuiti, 250 ml. Lapte, 3-4 linguri cacao,esenta de rom, vanilie, stafide, rahat, Nuca, celofan uns cu unt, zahar si nuca de cocos

Mod de preparare: 900 gr. de biscuiti se dau prin masina de tocat ( 100 gr se rup ); 250 ml. lapte se incalzeste, cind e cald se adauga 1 pachet unt si zahar (cam 200 gr.) Se ia de pe foc si se adauga 3-4 linguri cacao, esenta de rom, vanilie si se toarna peste biscuiti si se amesteca. Daca mai trebuie se mai adauga lapte. Apoi se adauga stafide, rahat, nuca.Se intinde pe celofan uns cu unt, zahar si nuca de cocos si se ruleaza.Se baga la frigider.

| MariaMirabell a răspuns:

I-ti dau o reteta preferata a mea, prajitura cu mere sau orice alte fructe ce ai la indemina, le poti si combina, mere, prune gutui, stafide.
ingrediente-1 kg mere, 600g faina, 2oua, 100g unt sau margarina, 250iaurt sau daca nu ai pui o parte iaurt si comletezi cu apa minerala, 1 pachet praf de copt, sau bicarbonat de sodiu, un picdecoaja de lamie rasa, esenta de rom sau vanilie, 200 g zahar.
preparare- cureti fructele si le tai in felii mai mari,le pui la foc intr-o tigaie cu un cubulez de margarina sa se caleasca usor pina se duce apa ce o lasa fructele. Intr-un castron mare spargi cele doua oua, pui iaurtul,prafulde copt, zaharul, coaja de lamie rasa,romul, margarina dupa ce mai intii dai deoparte un cubulez ca-ti trebuie sa ungi tava, zbati bine cu un tel toate ingredientele pina se omogenizeaza, adaugi faina si dupa ce ai obtinut o coca omogena, torni in castron si fructele calite bine pina nu mai au lichidsi le amesteci usor in coca. In tava in care le vei pune la cuptor, asterni hitrie tip carta al forno, o ungi pe oparte cu margarina, presari faina bine si dupa, versi in tava astfel preparata amestecul din castron si il pui in cuptorul bine incins pentru cca 45 min. dupa ce sa copt prajitura si sa mai racit poti sa o pudrezi cu zahar farin. Sper sa-ti iasa buna.

| ILoveMusic99 explică:

Va multumesc foarte multa.Mi-ati facut cunoscute niste retete ft simple si cred ca foarte bune.As vrea sa va dau tuturor funda.Ingerinfrant imi place foarte multa prajitura ta si o s-o incerc duminica viitoare. Mi-a mai placut bursuc001 care mi-a fost de foarte mare dar si ajutorMaria_Giurgiu_1960 caruia ii multumesc ca mi-a impartasit reteta ei preferata.Va multumesc tuturor!