Bagi mana in el si vezi daca are consistență pe care o are atunci când e bun de scopt. De obicei cand se strica se ridică putina apa/ zer la suprafață. Iar laptele/ smantana care se formeaza e din ce in ce mai gălbuie. Eu asa stiu, sper sa ti fie de folos>
Îți mulțumesc tare mult! Pare în regulă per total însă smântâna de sus e într-adevăr cam gălbuie. Tu maxim câte zile îl lași la prins?
Păi eu, am doar 15 ani, stau la țară, am vacă, iar mama se ocupa cu asta. Eu doar din cand in când. Mai mult de 2 zile nu prea il tinem. Poti gusta putin din ea sa vezi ce gust are, iar dacă nu ti place, roagă pe cineva, poate si putin mai priceput. Poti intreba pe mama ta, vecine poate, si poate iti vor oferi un raspuns cert.
Oare cum va fi branza dulce daca laptele este prins(acru)?
Branza se face de cand laptele este neprins, cu cheag. Se separa zerul iar materia mai groasa se pune in tifon la scurs sau la presat, cateva zile. Aia e branza, ce ramane in tifon.
Mulțumesc de intenție însă nu doresc să fac telemea/caș din lapte crud cu cheag, ci doresc să fac "scoacă" (brânză dulce) care se prepară cu lapte prins la care nu se mai adaugă nimic.
LisaJulie întreabă: