| adelina29 a întrebat:

Bună, TPU! Când faci brânză dulce din lapte prins, laptele crud trebuie lăsat să stea la căldură cam 2 zile. Întrebarea mea este, dacă îl las mai mult de atât, după ce îmi dau seama dacă s-a stricat sau nu, având în vedere că oricum e acru?

Răspuns Câştigător
| EusuntAnonima2 a răspuns:

Bagi mana in el si vezi daca are consistență pe care o are atunci când e bun de scopt. De obicei cand se strica se ridică putina apa/ zer la suprafață. Iar laptele/ smantana care se formeaza e din ce in ce mai gălbuie. Eu asa stiu, sper sa ti fie de folossmug>

4 răspunsuri:
| adelina29 explică (pentru EusuntAnonima2):

Îți mulțumesc tare mult! Pare în regulă per total însă smântâna de sus e într-adevăr cam gălbuie. Tu maxim câte zile îl lași la prins?

| EusuntAnonima2 a răspuns (pentru adelina29):

Păi eu, am doar 15 ani, stau la țară, am vacă, iar mama se ocupa cu asta. Eu doar din cand in când. Mai mult de 2 zile nu prea il tinem. Poti gusta putin din ea sa vezi ce gust are, iar dacă nu ti place, roagă pe cineva, poate si putin mai priceput. Poti intreba pe mama ta, vecine poate, si poate iti vor oferi un raspuns cert.

| darrio2007 a răspuns:

Oare cum va fi branza dulce daca laptele este prins(acru)?
Branza se face de cand laptele este neprins, cu cheag. Se separa zerul iar materia mai groasa se pune in tifon la scurs sau la presat, cateva zile. Aia e branza, ce ramane in tifon.

| adelina29 explică (pentru darrio2007):

Mulțumesc de intenție însă nu doresc să fac telemea/caș din lapte crud cu cheag, ci doresc să fac "scoacă" (brânză dulce) care se prepară cu lapte prins la care nu se mai adaugă nimic.