| Razvan1lol a întrebat:

Doresc sa imi cumpar un aragaz nou, insa am de ales intre electric si pe gaz.
Am avut pe gaz toata viata mea, stiu cat consuma etc. Insa spuneti-mi va rog, cel electric, consuma mult? Nu inteleg si trebuie sa ma gandesc la viitoarele facturi inainte sa imi cumpar ceva. Ca de exemplu, daca functioneaza 40 de minute, cati lei consuma? Sau care este recomanddarea dvs? Multumesc

27 răspunsuri:
| hd04wbw a răspuns:

Pai vezi caracteristicile si acolo scrie care e consumul. De exemplu daca scrie ca are un consum de 2000 de w, asta inseamna ca intr-o ora de functionare consuma 2000 de w ( sau 2 kw ). Un Kw costa cam 55-60 de bani.
Fa un calcul tinand cont de astea si de alte aspecte ( trebuie o priza cu pamantare, aspect, unde il montezi ),
Bafta

| GabiDumitrescu a răspuns:

In ce fel de bloc stai? Ai instalatia electrica IREPROSABILA? Ce consumatori mai ai prin casa? De cit sunt sigurantele? Ai cumva curent trifazic? Astea electrice sunt teoretic ok, dar nu in Romania - de cele mai multe ori instalatia electrica nu e gindita sa le faca fata cu brio, iar curentul e ridicol de scump. Daca bagi cuptorul sa faci un cozonac si mai faci si un ceai in acelasi timp, sug lejer 3-4 KW de la retea. Daca nu iti ia foc instalatia, asta inseamna un consum de vreo 12-15 RON pe ora. Cu 15 RON consumi gaz o luna intreaga... inclusiv gazul de la centrala pentru dus/apa calda (nu discutam de o luna rece, desigur). In cel mai rau caz poti lua unul hibrid la care cuptorul e electric - nu e ca si cum ai face cozonaci zi de zi, iar la electric se coc mult mai misto toate cele. Uite unul superb aici la un pret foarte ok - https://www.flanco.ro/......toare.html Desigur ca ramane valabil ce ziceam mai sus - nu e recomandat sub nici o forma daca stai intr-un bloc de-ala comunist si nu ti-ai refacut COMPLET instalatia electrica.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru hd04wbw):

Ehem, da. Ai dreptate, eu eram sigur ca e vreo 3 RON un KW... deci scorul meu de mai sus se reduce de la 12-15 la 2-3. Oricum, tot mult mi se pare raportat la pretul gazului.

| Bizon95 a răspuns:

Tevile de gaz sunt scumpe, greu de intretinut, PERICULOASE, etc.
TOTUSI oamenii prefera gazul
TU DE CE CREZI?!?

pretul e MULT mai mic la gaze decat la curent

totusi, daca treci pe curent, iti recomand cu inductie, este MULT mai rapid (incalzirea) decat pe ala clasic, de gen, acelasi ibric cu apa incepe sa fiarba pe gaz sau pe curent normal in 4-5 minute, pe inductie in 20-30secunde

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

KW = puterea consumatorului
Kwh = energia consumata

daca iti iei plita cu inductie, trebuie sa iti schimbi toate oalele
daca iti iei plita electrica nu trebuie.
daca vrei sa treci pe electric doar la gatit e recomandat sa iti schimbi instalatia, tronsonul care merge la plita.
fir de 2.5 solid, siguranta de 16 Amperi e suficient, tine cont pe acel tronson sa nu pui consumatori cu putere totala mai mare de 3500 W deoarece acel fir suporta undeva la 3900.

si ca sa fie mai usor sa calculezi iti las un link
https://www.calculat.org/......trica.html

pretul kwh e calculat la o medie de 0, 64 bani, in unele zone ale tarii este si 0.7-0.8 insa nu mai mult.

deci la 2kw pentru 1 ora ar fi 2 kwh care inseamna 1.28 lei.

joaca-te cu acel calculator ( exista rubrica sa pui costul kwh din zona ta, il gasesti pe factura)

| armiaso a răspuns:

Din punct de vedere al eficientei,
plita pe inductie este mai eficienta ca o plita electrica obisnuita si ca un aragaz pe gaz, datorita principiului inductiei.
pe celelalte doua sisteme se pierde energie foarte multa pentru sarcina data, pe langa gaz nici nu mai merita mentionat, e clar avanaj.
singurul dezavantaj la plita cu inductie este ca nu se incalzeste repede la inceput, dar dupa ce se incalzeste este o incalzire uniforma a continutului din tigaie/oala.
si daca faci clatite va trebui sa te obisnuiesti cu ele, ca nu o sa-ti mai iasa ca cele facute pe gaz, arse cu pete neuniforme, vor fi mai patrunse, nu e neaparat mai rau ci diferit.

Bula
| Bula a răspuns:

Daca ai bani suficienti, atunci iti recomand o plita electrica cu inductie, impreuna cu un cuptor electric cu refractie si ventilatie, termostatat si cu temporizare. Este ideal pentru o gaspodina "de ocazie".
Un asemenea sistem insa presupune si o instalatie electrica suficient de puternica pe TOATA linia de alimentare, incepand de la panoul de siguranta generala si pana la sistemul cuptor-plita (firele trebuie sa fie din cupru monofilar de minim 4mm2! ).
O asemenea instalatie se va instala DOAR de un electrician AUTORIZAT, impreuna si cu pamantarea necesara!

Daca ramai la sistemul vechi, pe gaz metan sau butelie, si aceasta instalatie trebuie sa fie montata de un instalator autorizat si verificata periodic. La gaz metan, verificarile se fac cel putin la intervale de 2 ani sau la orice manipulare a retelei de gaz. In cazul folosirii gazului "la butelie", verificarile se vor face de fiecare data cand se schimba butelia sau la nevoie! Verificarea se poate face cu spuma de sapun, chiar si de tine, utilizator, daca te pricepi. Insa, orice scurgere poate transforma aragazul in racheta si locuinta in ruina!

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bizon95):

Ia zi de cate explozii datorate unor instalatii OMOLOGATE - NU BUTELII! - de gaz ai auzit in ultima vreme si de cate datorate unor scurt-circuite sau instalatii improprii care s-au incalzit pana au luat foc?

| Razvan1lol explică (pentru GabiDumitrescu):

Am uitat sa mentionez, ca ma gandeam la unul mixt, tot asa, cuptorul electric si ochirule pe gaz, dar presupun ca sunt aceelasi riscuri. Locuiesc intr-un bloc, destul de vechi, insa nu am avut niciodata probleme cu instalatia. totusi e o decizie dificila si trebuie sa ma gandesc foarte bine. Nu e ca si cum gatesc mereu la cuptor. doar asa, o pizza, legume la cuptor etc. dar totusi.

| Razvan1lol explică (pentru GabiDumitrescu):

Ma speriati mai mult laughing big grin

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Razvan1lol):

Cel mai bine discutati cu un electrician. Pentru cuptoare electrice/plite/alti consumatori similari ar trebui tras un cablu separat, pe o siguranta separata. Blocurile ceausiste aveau instalatia electrica gindita pentru vreo 2 KW consum MAXIM per apartament, nu per priza, iar materialele folosite sunt de o calitate cel putin mediocra - ca si executia, dealtfel. Mie de exemplu era sa imi ia foc blocul de sigurante si priza de la masina de spalat chiar daca aveam siguranta automat Schneider.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Razvan1lol):

Majoritatea incendiilor care au cauze electrice au loc la case, oricum.winking

| Bizon95 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Nu ai inteles ideea!
NU vreau sa spun ca, gazul nu e sigur in ziua de azi

vreau sa spun ca ORICE AR FI:
E ****MULT MAI SIGUR**** CURENTUL DECAT GAZUL
si ca investitia in reteaua de gaz e mult mai mare decat in cea de curent

TOTUL PENTRU CA, gazul e MUUUULT mai ieftin decat curentul!

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bizon95):

COMPLET GRESIT in ambele cazuri! Proiect + executie gaz - la apartament discut - vreo 2500 RON. Asta cu ceva ani in urma, sub 10 oricum. Hai sa zicem ca acum e 3500. Sa schimbi instalatia pe cupru si sa spargi peretii ca sa inlocuiesti traseele vechi, ca e foarte putin probabil sa poti reface pe alea vechi, plus sigurante cum trebuie, prize - cel putin dublu. Iar legat de siguranta... vezi prin presa. E sigur daca nu umbli cu improvizatii, iar la gaz e caz penal - la curent nu, de aici si numarul mai mare de probleme. Iar gazul nu mai e chiar muuuuult mai ieftin. Cind mi-am pus centrala pe gaz ma batea gandul serios la una electrica. Trageam trifazic, aveam alt plan tarifar - mult mai avantajos ca la bransamentul monofazat, si eram tatic. Buba e ca fix trasul asta ma costa o gramada si imi si complica amenajatul prin casa fata de gaz. Centrala ma costa vreo 3-4000 RON, tot cit am dat pe aia pe gaz (Motan in condensatie, a fost vreo 4000 atunci). https://blogdeinstalatii.ro/centrala-electrica/

| Bizon95 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Tu vorbesti de INSTALARE DE GAZE! cu care sunt de acord ca, costa de rupe
DAAAAR, NU de abonament la gaze deja instalate, unde costa MUUULT MAI PUTIN DECAT BUTELIA SI MUUULT MAI PUTIN DECAT CURENTUL ELECTRIC PENTRU ACELASI CONSUM!

cat despre curent, de ce nu cauti tu cat costa sa iti tragi curent trifazat de 380V in mijlocul campului?
sa vezi ce reconsideri si constati ca e mai ieftin sa iti faci generatoare de curent trifazat si sa platesti benzina pentru cele 1-2h pe zi cumulat cat iti consuma fabrica decat sa tragi priza de curent noua
am avut un prieten in situatia asta si EXACT asa a rezolvat problema pentru fabrica lui mica de mobila, platea cat facea toata fabrica numai pentru o priza de curent trifazat, si trebuia sa se mute, pentru ca terenul pe care avea fabrica pe teritoriul Bucurestiului a fost vandut de catre proprietar

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bizon95):

La abonament e si treaba de randament, daca discutam de incalzire/apa calda menajera. Asa ne-am pune toti o centrala electrica pe gaz in casa, nu? big grin
P.S. In mijlocul cimpului te costa orice cacalau. Daca te duci in mijlocul cimpului, iei frumos si iti pui panouri electrice si o eoliana...

| BoddyCr a răspuns:

Depinde de specificatii, dar in general nu poate sa consume mai mult decat cel pe gaz. Economisesti mai mult.

| relian a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Scuze ca ma bag si eu dar omu are deja instaltia atata de curent cat si gaze.
Dar sa inlocuiesti un fir, o siguranta si o priza eu nu cred ca e asa de mult si nici cine stie ce mare filosofie laughing plus ca nu trebuie sa o faca un electrician spcializat cum zici tu, o poate face oricine.
Pe acel aragz electric scrie cam ce putere are, la unele poate scrie si ce siguranta e nevoie, daca nu gaseste pe net este simplu de aflat, sau daca spune puterea ii zic in secunda 2 ce cablu sa foloseasca.

Deci scoate un cablu de la o priza si duce prin acele tuburi din perete alt c ablu, simplu, duce direct la tablul electric lasa acel aragaz numa el pe un circuit, Pune siguranta de care trebuie, si aia eu pot zice la fel in secunda 3 ce marime sa fie laughing si a terminat lucrarea.Cat poate sa coste o priza, o siguranta si o bucata de cablu?

Dar sa revenim la intrebarea omului eu nu cred is sigur ca cel mai ieftin e cu gaz.Nu e xista nicaeri in lumea mai ieftin pe curent electric.Eu locuiesc in US si aici tot gazul este mai ieftin.
Ba in RO si cu butelie daca ai tot e mai ieftin ca electric.
Electric ar fi de preferat,este adevarat ca e mult mai confortabil,dar curentul costa mai mult.

Deci indiferent ca sta la bloc vechi,scoate cablu,trage un cablu gros de cat trebuie direct la panoul cu sigurante,acolo are destul curent, nu se va intampla nimic.
Da ce spui tu ca instalatia este facuta pentru nu stiu ce consum, este adevarat, dar schimbi acel circuit, care suporta.
Daca te referi ca nici cablu care vine la aptm ala nu ar suporta, nu cred asa ceva.Cablu care vine in casa e alta poveste.
Tiu minte ca unia la casele alea vechi ce spui tu chiar sudau, oamenii pe vremea lu impuscatu aveau aparate de sudura electrice improvizate si sudau la 220 nu la trifazic.Deci daca nu se intampla nimic, si erau instalatiile din aluminiu.
Ok scuze ca ma bagai dar parerea mea este ca pe gaz este mult mai avantajos decat orice electric de care ar fi el.
Nu exista electric mai ieftin ca gazul asta e clar.

| relian a răspuns:

Daca stii cat consuma pe gaz, atunci eu zic sa iti vezi de treaba, sa ramai tot pe gaz. Electric oriunde in lumea asta este mai scump.Gazul are randament maxim, ca si curentul electric in cazul aragazelor, cratita ta sta direct pe flacara, ce s e pierde pe linga se pierde si in cazul daca ai avea electric.

Aici nu vorbim despre centrale vorbim de aragaz care sta oalele pe el, in ambele cazuri pierderile is la fel, nu te gandi ca aragzu electric are randament 100% asa ceva nu cred ca exista la aragaze, caldura se pierde si in afara oalei in ambele cazuri.
Referitor la ce spunea cineva pe aici aragazu electric are o putere de, dar aia este puterea totala banui, aia trecuta pe acea emblema.Deci tu daca folosesti doara un singur ochi, sa-i zicem asa emblema aia nu cred ca zice cat consuma doara un singur element.
Asta poti afla tu doara daca contorizezi, deci pe acea emblema e trecuta valoarea totala, asta in cazul in care vrei sa faci calcule.

Deci eu recomand gazul, mai ales in RO.Dar tu faci cum crezi.Aragazu electric in RO indiferent care ar fi el,inductie si alte povesti te rupe la bani laughing
De exemplu in alta tari aragazele majoritate is electrice,dar acolo pretul intre gaz si electric nu e asa de urias cum este in RO,plus de asta in alte tari pretu la eldectricitate nu-i aasa de mare,de aia aiai isi permit aragaze electrice.
De exemplu in america majoritatea aragazelor is electrice,boilere la fel electrice,caldura electrica laughing asta pentru ca pretul nu este f mare,comparativ cu pretul gazului.
Dar daca vrei sa incerci vezi ca puterea scrisa pe emblema aragazului este cea totala,adica toti elementii functionand tot,cuptor tot.
Daca te iei dupa acea valoare crezand ca aia e doara pentru un element o sa dai si sa fugi laughing
Eu nu cred ca pe acea emblema este trecuta valoarea fiecarui element,plus de asta elementii aia is diferiti ca putere si nu cred ca scriu aia si chestiile astea.
Apoi trebuie sa stii cat folosesti tu acel aragaz pe zi pe luna sa poti face un calcul.
Este adevarat ca aparatele electrice oricare ar fi ele is mai comode,dar is si mai scumpe ca si electricitate consumata.
Si caldura ar fi mult mai comoda,mai eficienta daca ar fi eldctrica si sa coste putin.
Referitor la instalatia elecrica,ar trebuie sa tragi un cablu separat, sau scoti cablu de la o priza si de acolo duci un singur calblu la tabloul cu sigurante si lasi doara aragazul pe acel circuit.
Sa stii ce cablu ai nevoie aia e simplu ca si ce siguranta trebuie sa pui.
Deci in cazul asta va trebuie priza, siguranta la tablou si un alt cablu.
Vad cineva spune trebuie neaparat cablu solid laughing cred ca nu stie despre ce vorbeste, cablu poti pune de care vrei, dar mai bun este cablu litat, ala cu mai multe fire.De ce? Intreaba pe cel care a spus cablu solid e mai bun sa dea o explicatie daca stie de ce este mai bun ala solid decat ala cu mai multe fire.El in loc sa zica invers a spus tocmai pe dos laughing Dar cablu nu conteaza cai solid sau litat, pui grosimea care trebuie si nu or sa fie probleme.

| Bizon95 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Centrala pe gaz costa vreo 3-5mii lei pe putin si ar fi mai bine sa bagi vreo 8mii ca sa te tina macar 10-15 ani
apoi vin caloriferele
SI instalarea care se face numai cu instalatori autorizati (gaz, si apa)
plus deranjul (dat gauri prin pereti)

moment in care te trezesti cu o investitie care se amortizeaza FOARTE greu, din cauza asta putini isi baga asa o centrala

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bizon95):

Nu exagera! S-au mai ieftinit in ultima vreme. Gama aia premium de pe la Motan e excelenta ca pret-calitate si se repara foarte usor si ieftin. De exemplu placa electronica m-a costat 250 RON reparatia - erau busite niste circuite pe acolo, iar daca era sa o schimb cu totul, costa vreo 800. O placa la o centrala similara "de firma" de import ma costa cam dublu. Caloriferele au fost ieftine, ca am pus din tabla, dar foarte mari. Si tevile au costat o gramada, ca am vrut din cupru peste tot -cam 1400 RON la un apartament de doua camere.

| Bizon95 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Aha, ok, ai dreptate, nu am mai cautat preturi la centrale de vreo cativa ani, pentru ca nu mi-a trebuit

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru relian):

Discutam de tras trifazic, nu de inlocuit un fir. Si chiar daca ramii pe monofazat, trebuie sa mai tragi o faza doar pentru contorul respectiv. Nu e chiar asa de la indemina ca batutul unui cui. Legat de electricul scump in toata lumea, zi-le asta celor din Norvegia. Eu discutam de randamentul unei centrale, nu a unei plite. Am dat si un link, vezi acolo, nu stau sa repet ce s-a zis deja.
Biata limba a noastra... "aragaz care sta oalele pe el" serios? happy
In rest sunt de acord cu tine, aragazul cu gaz e inca cea mai buna alegere la noi. Preferabil cu aprindere electrica, grill, si eventual ventilatie cum trebuie la cuptor ca sa stii ca ies bine cozonacii si nici nu consuma mai mult de vreo 200 W in cazul asta.

| relian a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Serios,ce vrei sa discutam aici in termeni academici,fugi omule de aici,discutam simplu sa priceapa tot poporu,e satula lumea d e deastia datori din gura laughing Poate ai facut referire ca am scris oale si nu oala,aia e aici ai dreptate,am gresit,asta e recunosc laughing ori ziceam oala,ori ziceam stau,gata deja ai gasit de ce sa te legi laughing
Oala sta pe aragz,adica pe elemet,pe arzator zii cum vrei,ce nu pricepi? Ca e cu gaz sau electric caldura tot se pierde,nu ca e electric tot ce se consuma merge numa in oala,ca nu-i centrala,acolo da e alta poveste.
Dar noi vorbwam de aragaze nu de centrale,iar daca am scris eu unde ai comentata tu de c entrale scuze,asta e nu ma uitai. Electicu scump,scump se refera la puterea de cumparare a omului de rand,normal ca in multe tari aia is permit electric,in America chiar am spus majoritatea is electrice atat caldura cat si aragaze,omu isi poate permite.

Iara daca ramai pe monofazat,mai tragi un fir pentru contoru respectiv adica? Nu tragi nici un fir la contor nimic,te duci cu firu de grosimea corecta de la priza la contorsau la panou mai exact,acolo pui siguranta care trebuie.
Nu vad ce fir sa tragi de unde faza si pentru care contor? In sf o lasam asa cum a cazut.
Omu vrea sa incerce,nu stiu de ce mai intreaba laughing cel mai indicat este sa aplice,sa faca comparatie,daca sia notat cat platea la gaz,acu sa ia aragaz electric si dupa cateva luni vede cat plateste,tine minte consumu de gaz de dinainte,pentru ca nu poate compara plata,trebuie sa stie consumu sa aduca pretu la gaz la zi cu cel de la zi la curent electric si asa vede.
Degeaba faci calcule ca nu-s aproape de adevar,nu stie nimeni cat folosesti aragazu,asta tine de nebunia fiecaruia laughing
Eu daca as dori sa stiu ceva sigur, as incerca, as pune chiar contor separat la aragaz sa nu stau sa contorize orele de folosire, asta pentru ca nu stie cat anume consuma mai stiu eu care element etc.

La fel as face si cu centrale pe gz, pe electric, dar cu izolare f buna a case.Asa incerca si alte metode de incalzire cu aer,alea is cele mai simple dupa parereea mea,iar cei simplu de cele mai multe ori e si mai bun.
Nu am eu timp si poate nici bani ca as face multe experiemnte,apoi as arata la oameni si oamenii poate asa ar adopta mai rapid.
Chestia e ca RO este legata de Europa,romanii fac doara ce vad la altii, dar nu mereu ce vad la cei buni, romanii fac destul timpenii, greseli, ca asa fac italieni, ca asa fac germani.Pai daca ai fac prost trebuie sa fac si eu? Sau poate situatia alora nu se aplica la noi.
Cum spui si tu f multi romani le ste frica de curentu electric laughing tu spui nu-i asa de simplu ca batutu unui cui.Dar romanii majoritatea astazi nu mai stiu nici cuie sa bata,asta este un adevar laughing
Curentu electric te joci cu el,daca ai stii cum se trag circutie electrice prin alte tari nu tiar veni sa crezi laughing
Era idee in RO cum ar fi curentu electric sau un circuti trebuie tras neaparat in linie dreapta laughing de unde era ideea aia sincer stai si te minunezi laughing asta o stiu din carti de electricitate din RO.
Cred ca aia se gandea curentu curge laughing sau se depaseaza doara in linie dreapta,habar nu am care era ideea lor,sau logica.
Daca vii in Texas te sperii daca urci in podul unei case,o sa vezi instalatii electrice exact ca o panza de paianjen laughing o sa spui ces alea,ca nu asa se face laughing
Multi romani fac case din lemn cu ditai butuci,stalpi de telegraf,de ce? Doara ei stiu,daca intrebi iti raspund ca sa tina laughing dar sa tina ce anume,numa ei stiu laughing
Romanii fac case cu ditai zidurile de betoane de caramizi, dar de ce fac asta tot numa ei stiu laughing asa au vazut la altii.
Romanii izoleaza casa pe afara si tremura de frig inauntru, daca intrebi, raspund ca asa se face in Germania si Italia laughing
Toate astea is chestii fara logica, materiale irosite, bani irositi.Nu am vazut un inginer, arhitec sa vina si sa invete lumea sa economiseasca, sa faca ceva mai bun, tot se merge pe chestii depasite pe chesti vechi.

Scuze ca am luat-o si pe linga gard, dar cu eletcricitatea te joci, nu e deloc asa de pericoloasa cum cred sau sunt speriati multi.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru relian):

ARAGAZ PE CARE! ARAGAZ PE CARE! PE CARE, NU CARE CA TOTI COCALARII! Geezus...
P.S. Discutam de un bloc vechi. Alea aveau o singura faza, o singura impamintare.
P.S. 2 Cu orice te joci daca nu esti idiot. Trebuie sa fim de acord ca majoritatea covirsitoare a romanilor sunt la fel de inteligenti ca un melc, chiar daca au diplome si masterate si prostii. Te uiti in trafic sau cum se urca in tramvai/autobuz si te lamuresti...

| Razvan1lol explică:

Multumesc mult pentru raspunsuri, am achizitonat un aragaz deja!

| totredus a răspuns:

Daca mai e de interes pentru cineva care caută aceste informații vezi un articol referitor la consumul unei plite pe inducție și un calculator din care va reieși prețul de consum lunar: https://totredus.ro/stiri/consum-plita-inductie/