Este un produs derivat din prelucrarea din crema din lapte, care este tipic pentru unele zone din Lombardia (Lodi şi, în special, Abbiategrasso). Numele pare a proveni de la cuvântul Mascherpa Lombard dialect sau mascarpia, care indică ricotta sau smântână. Originea exactă a acestui derivat de lapte nu sunt cunoscute,. Tradiţional de mascarpone a fost produs numai în timpul sezonului rece, şi se gaseste acum pe piaţă tot anul. El arata ca o crema constenta în alb-galben deschis, cu gust foarte dulce. Este mâncat în stare proaspătă, pentru că tinde să se râncezeasca rapid. In bucatarie este folosit în combinaţie cu alte ingrediente pentru a face creme dulci: lichior, zahăr, cacao, ouă şi biscuiţi. Reţineţi că mascarpone are un conţinut foarte ridicat în grăsime, deci este mai bine pentru a limita consumul
Mascarpone este o crema de branza foarte grasa, nu este dulce, nu contine nimic altceva, ca sa faci o crema cu mascarpone trebuie sa mai adaugi si alte ingrediente. oua, zahar, frisca. depinde de reteta si ce vrei sa obtii.