Pentru iarnă î-mi plac toate felurile de murături, dar... cel mai mult î-mi plac murăturile puse la butoi, formate din tot ce este pe piaţă în octombrie. Morcovi, ţelină, ardei, varză, gogonele, bine amestecate cu multă conopidă, varză roşie şi feli de sfeclă roşie şi fire de hrean. După ce sau aşezat bine toate în butoi, se toarnă apă călduţă şi boabe de muştar şi piper. În apa ce se pune se dizolvă sare mare, grunjoasă, în aşa fel ca să fie foarte sărată la gust. Circa 1 Kg la 10 litri de apă. Sarea determină nivelul de acreală. După ce sa ţinut 24 - 30 de ore butoiul în bucătărie la cald şi deja apar semne de acreală la zeama din butoi, se duce acesta în loc răcoros dar nu foarte frig, pivniţă de exemplu şi se aşteaptă iarna. La fiecare 10 - 15 zile este bine să golim zeama şi să o turnăm apoi înapoi pentru a de amesteca bine şi a prinde,, aier,, Se copletează cu altă apă sărată până la acoperirea completă a legumelor.
Castraveti murati, gogosari, ardei iuti,( si as vrea sa fac o salata de iarna cu gogosari, ceapa, ulei, bulion, otet,... dar nu stiu toata reteta...
Asortate,... si ardei umpluti cu varza,... si ardei iuti,... si castraveti, si... gata!
Imi place sa pun gogosari, castraveti, conopida, gogonele, varza rosie gata pregatita pentru. salata, fara apa si varza alba.
De obicei imi place sa pun gogosari, castraveti in saramura, gogonele, varza rosie gata pentru.salata,fara apa, conopida si varza alba pentru.sarmale.Am o reteta pentru.varza alba, la care nu mai e nevoie sa suflii in ea si rezista pana vara.
Castraveti, gogosari si conopida. Acestea sunt preferatele mele, a si sa nu uit si de ardei umpluti cu varza care sunt tare buni!