draga monica, am vesti proaste pentru tine . "toata lumea" care ne recunoaste traditiile inseamna cumva lumea dintre viseu si babadag? uita-te si tu pe niste ghiduri culinare internationale si o sa vezi ca romania lipseste cu desavarsire din majoritatea. de ce oare? pai motivul e simplu:nu avem traditii culinare. e un mit larg raspandit pe la noi. cum spunea doamna de mai sus, nici macar sarmalele nu sunt specifice romanesti. palinca si anumite mezeluri au fost inregistrate la comisia europeana de ungaria. romania chiar nu a avut argumente. de acum inainte cand nu stii sa raspunzi strainilor la asemena intrebari gandeste-te de ce nu poti raspunde . pentru ca in ardeal, majoritatea mancarurilor "traditionale" sunt de fapt unguresti, iar in rest sunt de origine balcanica.
Imi pare rau s-o contrazic pe Luz, dar sarmalele nu caracterizeaza traditional Romania. Ele sunt mai degraba traditionale grecilor, de unde le-am luat si modificat noi.
M-am gandit mult la chestia asta, chiar ma intrebasem si eu si discutasem cu sotul meu. Am ajuns la concluzia ca bulzul este absolut specific romanesc, ca si unele ciorbe acrite cu zeama de varza (seamana cu cele rusesti/sarbesti, dar acelea sunt acrite cu bors).
Nu suntem cunoscuti ca un popor cu ''traditi'' ci ca un popor cu ''traditii''. poate te mai gandesti sa te uiti pe niste carti de romana si dupa aceea pe cele de bucate.
In Bucovina se bucura de apreciere puiul cu smantana.Se toaca marunt doua cepe si se pun la fiert impreuna cu pulpele, aripile si pieptul de pui cu o cana de apa.Cand carnea este fiarta se sareaza si se adauga un amestec de smantana(5linguri), faina(2linguri), apa(4linguri). Se mai lasa mancarea pe foc pana se leaga sosul.In final se adauga patrunjel verde tocat marunt.Se consuma cu mamaliguta fierbinte.Traditionali in Bucovina sunt tocineii, niste chiftelute din cartofi cruzi, rasi marunt, legati cu ou si faina si prajiti in ulei incins.Compozitia se pune cu lingura in tigaie.Am uitat de sare.Tocineii se consuma cu iaurt sau cu smantana. Pofta buna! Mira
Sunt de acord cu cristi21... nu prea avem ceva traditional Oricum peste tot in tara, la orice eveniment intalnim mereu micii si berea..., dar nici acestia nu ne sunt traditionale...
Si eu care credeam ca sunt eu cea care nu cunoaste bine din punct de vedere culinar traditiile noastre UUUUff nu va dati seama ce deluzie pe capul meu ((, E drept eu sunt din salaj( zalau ) si stiam ca tot ceea ce avem pe masa e importat de la maghiari si modificat dupa gusturile fiecarui famili ( Deci sa inteleg ca nu avem cu ce sa ne mindrim din punctul asta de vedere ((( hmm. Atunci nu ma mai mir de ce moi importam tot si modificam retetele ( chiar daca de multe ori stricind rezultatul dor pur si simplu ca noua asa ne place (...))
Eu ma asteptam niste raspunsuri mai exacte sperind ( ca doar speranta e ultima a muri.)) ca cine stie in alte zone se maninca mai divers deci acasa la mine ( in ardeal ) Sa inteleg ca romani nu sunt in stare ca sa crreze o reteta culinara care sa ii caracterizeze ( Pacat (
Oliana deci sa inteleg ca tu esti unica care poate sa imi zica ca are o reteta traditionala din zona ta? care e? si de unde esti? pls
Draga mea ""vio """
mi se face des observatia asta si eu as putea sa iti raspund ca am scris cu o anumita graba ( sti cum e netul munca casa mincare etc ). da nu e doar asta nu e usor de zis da e asa. sunt de 8 ani aproape in afara tari si acesta e unicul loc unde eu mai scriu. si zic ceva in rom ( in afara de a vorbi acasa la telefon )
deci in concluzie ce sa zic e nasol stiu dar acum nu pot ca sa stau. sa ma gindesc daca am scris sau nu cu doi de! ii! peste tot ma bucur ca am posibilitatea de a mai scrie in limba romana (
dar daca va deranjeaza asa de tare o sa ramin pe situl acesta doar ca si spectatoare ((((
imi pare rau ca va complic viata.)) d. p a. d v
o zii buna
a apropos am deocamdata 29 de ani;(
Asa si eu. saptaminal merge la magazinele romanesti deoarece doar acolo mai gasesc ceva care sa imi aduca aminte de :smantina., ciolan afumat etc...
Desi preturile sunt mari incerc ca sa cumpar si sa gatesc aici cite geva chiar daca de multe ori nu ies ca si acasa pina si apa aici nu e ca acasa ))))
Doar ca intrebarea ma initiala era pornita de la faptul ca nu stiam ca sa raspund cind mi se intreba de pasti. craciun, sau la orice sarbatoare care e mincarea specifica de unde vin eu ce se pune pe masa...
Eu ma mindresc ca sunt romanca chiar daca de multe ori ma simt in dificultate de a argumeta mandia aceasta
"" hashe86 a răspuns:
Eu cred ca avem o multime de retete traditionale, specifice fiecarei zone.""
nu stiu exact cite opinii am primit la aceasta intrebare dar nu am primit nici una nelamuritoare. Deci tu zici ca fiecare zona are ceva specific ( de ce atunci nimeni nu a reusit ca sa mi dea un raspuns pina acum?
Ehh. suntem useri cam din toata tara dar nu mii se pare ca ai gasit nici tu pina acum un raspuns care sa te satisfaca (( din pacate ((
va multumesc acum macar am ce sa raspund cind mi se intreaba ((
ps_ si acum cind vreau sa gatesc ceva ma uit la posturile voastre
lolz cred ca mamailguta cu smantina si brinzica de vaca nu lipseste in nici o casa )) din cind in cind se pare ca e mancarea care ne uneste ))
Mersic mira azi am sa il incerc.)) sa vad ce iese mersic de. reteta.)) o zii buna
Eu cred ca avem o multime de retete traditionale, specifice fiecarei zone. Faptul ca si la vecinii nostri intalnim retete asemenatoare(vezi sarmale grecesti de mai sus) e firesc. sunt asemanatoare, nu identice. si tocmai de aici vine specificul, anumite criterii de gust, ingrediente si mod de preparare, care le dau o nota traditionala.
eu sunt din zona sibiului, cand spui sibiu spui branza de sibiu. branza fac si francezi, dar nu e ca asta. salam de sibiu, e o reteta unica.
braga
carnati de plescoi
tochitura moldoveneasca
saramura de peste(ca in delta)
palinca din maramu'
si multe multe altele
avem retete traditionale si produse traditionale, trebuie doar sa le promovam si omologam, pana nu ne -o iau altii inainte. asta e treaba organelor de stat, o alta problema.
monica felicitari pentru tema deschisa, pacat ca s-au strecurat si alte discutii aici care nu si aveau locul si rostul.
mda
din pacate nu am gasit nicun raspuns si nici nu am dat unul foarte exact deoarece trebuie sa recunosc ca imi lipsesc astfel de cunostinte.
si eu am fost pus in situatia de a pregati in cadrul unui schimb de experienta in franta, o masa tradutionala, si nu prea stiam ce sa alegem. intr un final am gatit:
-slanina cu ceapa "zdrobita" si cu telemea+ un salam de sibiu;
-ciorba de perisoare;
-mamaliga cu branza si smantana
-galuste cu prune(gombotz, se numesc pe aici)
-un vin romanesc
ce ziceti? destul de traditional?
trebuie sa recunosc ca strainii au fost exaltati
Draga mea monica, nu stiu cati ani ai, sper sa fii (cu doi i - aici) inca la scoala...decat sa te interesezi de mancarea traditionala si traditii(!? - se scrie cu doi i), mai bine incearca o gramatica - daca ai net e pacat, crede-ma, sa scrii asa prost...Ar fi se scrie cu un i...etc...ia mai vezi...crede-ma ca nu ti-as fi facut aceasta observatie daca nu ar fi foarte grav, desi stiu ca vei spune ca ai dactilografiat gresit...
Din punct de vedere gramatical nu cred ca cine scrie pe aici scrie corect. Dar am observat o anumita toleranta si nu cred ca trebuie sa va inversunati atata. Sant persoane care pleaca de 3 luni din Romania si cand se intorc se fac, ca nu mai stiu romaneste. Santeti de felicitat ca va intereseaza traditiile poporului nostru si sa stiti ca or fi sarmalele grecesti dar cum se fac in Romania nu se fac nicaieri, placintele moldovenesti samt renumite iar daca doriti sa faceti mancare si nu mai stiti ce cautati la gustos.ro si gasiti tot ce vreti sunt mult mai multe numai ca nu prea stiu sigur daca sunt a noastre sau imprumutate, tot ce conteaza e sa puteti manca cu placere un bors de fasole acrit cu bors de putina sau zeama de varza, am inteles ca in strainatate sunt magazine traditionale, am o nepoata in italia si cumpara carnati, bors magic, chiar si parizer care ii place la nebunie, toba de porc, soricu si sunca afumata ce nu exista in nici o tara. Multa sanatate
La noi, mincarea traditionala se numeste"fasole cu lapte", este o ciorba de fasole verde-pastai, acrita cu lapte acru. Se maninca rece cu mamaliguta calda si cu ardei iuti. O nebunie!
Pentru Romania: sarmale cu mamaliguta, micii si tochitura facuta la pomanaporcului, asociate cu tuica de prune si zaibarul lui "nea Marin". Pentru zona din Delta Dunarii; bors de peste, plachie, saramura, placinta cu dovleac.
In zona galatiului cred ca suntem bantuiti de influiente... nu avem nimic caracteristic, poate peste saramura, mama
liga se mananca si la noi,,, cu braza si smantana de vaca
Monica aceeasi intrebare mi-a pus-o si una din fiicele mele care este in Germania si abia atunci m-am gandit mai serios la acest lucru. Adevarul este ca ceva specific romanesc e greu de gasit tinand cont de istoria zbucimata a poporului nostru de aceea cred ca nimeni nu-ti poate da un raspuns foarte clar.Totusi am sa incerc sa-ti spun cateva mancaruri care sunt mult apreciate in strainatate: sarmalele, mamaliga, bulzul, ciorbele cu zeama de varza, varza calita, tochitura moldoveneasca, branza de burduf in scoarta de brad, gemuri din fructe de padure, placintele "poale-n brau"(specifice Moldovei).
Cristi21, sint ardeleanca si nu chiar toate retetele sint unguresti, sint multe cu nume unguresc pentru ca asa au fost vremurile, s-au tradus retetele...chiar si numele am fost obligati sa le maghiarizam, dar vremurile acelea au trecut de mult. acum totul e bine aici si ne pastram traditiile. crezi ca sosul vanatoresc nu este romanesc? sau ciorba de fasole cu ciolan? chiar daca in Harghita se numeste "bob guyas"
Buna tuturor si buna si tie Monica, ma numesc Silviu si sunt din Banat, mai exact din Caransebes...eu din cate m-am informat de pe internet am gasit doar o singura mancare traditionala Banatului...este vorba de Supa de Pui, dar stiu ca la fiecare eveniment parintii si bunica fac sarmale, si oriunde te-ai duce in Romania, ma refer la zona se fac sarmale, deci eu cred ca si sarmalele ne sunt caracteristice dar si un lucru sigur mai stiu pentru o alta zona din Romani, de Moldova unde acolo mancarea cea mai traditionala e Borsul... din pacate doar atat stiu dar sper sa te fi ajutat...si rog pe cei care mai scriu aici sa imi zica si mie daca mai e vreo mancare treditionala Banatului...multumesc
anonim_4396 întreabă: