Cel de culoare verde veschis care se gaseste in comert este bun pentru preparat mancare iar cel portocaliu este bun de copt in cuptor...
Sunt foarte multe soiuri care sunt si comestibile si ornamentale in acelasi timp. Este dovleacul placintar sau turcesc, Americana Tonda, Atlantic Giant, Turk Turban, Lagenaria Dipper, Alladin, Grown of Thorns / toate fiind de gasit incepand cu luna septembrie in fiecare an. Vedeti si site-ul cu poze si retete culinare.
http://www.dovlecisifructe.ro/soi.htm
dovleac turcesc si mai e unu din care se fac snitele dar nu stiu cum se numeste e ca o para mai mare
Sortimentul Hokaido (dovelacul acela care are o culoare pregnanta) este ideal pentru supe-creme. Este matasos si se comporta bine la gatit. Iti recomand sa pui ori crutoane ori seminte de dovleac prajite peste supa si o picatura de ulei.
Mai toate sunt comestibile, unele dintre ele sunt totusi mai putin folosite la gatit.
Dovleacul clasic, cel pe care il gasesti in piata si care se vinde si in perioada Halloween-ului pentru a face figurine din el se folosesti la placinte. Este foarte bun pentru asa ceva deoarece nu este atat de zemos ca cel de supa si nici uscat incat sa fie o placinta inecacioasa.