Sushi-ul este un preparat japonez foarte iubit nu doar in tara sa de provenienta, Japonia, ci si in alte parti ale lumii. Iata niste lucruri foarte importante pe care e bine sa le stii despre acest preparat.
Sushi e preparat din peste crud si orez, ca ingrediente principale. O caracteristica importanta a orezului japonez este ca nu se lipeste atunci cand e gatit, ceea ce il face perfect pentru sushi. De obicei, se mai adauga la pestele crud si orez si alte ingrediente, precum alte tipuri de peste sau carnuri sau legume si se imbiba in sos de soia sau wasabi.
Beneficii pentru sanatate
Sushi este un preparat sanatos, fiind compus din peste si orez, care sunt o sursa buna de proteine, carbohidrati, vitamine si minerale si, cel mai important, e sarac in grasimi. Nivelul ridicat de proteine se gaseste in peste, iar legumele care i se mai adauga contin vitamine si minerale, in vreme ce orezul e o sursa excelenta de carbohidrati.
Pericole pentru sanatate
Pentru ca un ingredient-cheie al sushi este pestele, exista si anumite riscuri, pe langa beneficiile sus-mentionate. Tonul, spre exemplu, contine niveluri ridicate de mercur si, daca e consumat in cantitati mari, poate impune probleme pentru sanatate. De asemenea, daca sushi nu e preparat ca la carte, pot interveni anumite probleme digestive, pentru ca se transmit foarte usor anumiti paraziti. In plus, fiind un preparat destul de sarat, poate fi periculos pentru oamenii hipertensivi sau cu probleme renale.
Descopera si alte preparate din bucataria japoneza si asiatica pe Gustos.ro
Este o porcarie plina DE MICRFOBI carnea cruda de peste are foarte multi microbi careb te pot omora
Nu pot sa imi imaginez ce a fost in capul tau Beatrisss.Dar numa prostii ai scos din gura.
Sushi este o mancare destul de buna.Totusi pentru cei care nu au gustat si vor sa isi cumpere sau sa isi comande la un restaurant.Va rog mai intai cereti unul de gust.S-ar putea sa va fie greata dupa el.Depinde de stomacul fiecaruia.O zi buna.
Tip original de sushi, cunoscut astăzi ca ANRE-zushi (馴れ 寿司, 熟 寿司), a fost dezvoltat pentru prima oară în Asia de Sud, şi sa răspândit în sudul Chinei înainte de introducerea în Japonia [necesită citare]. Sushi Termenul provine de la o formă gramaticală arhaică nu mai sunt utilizate în alte contexte, literalmente, sushi, înseamnă "acru-gust", o reflectare a rădăcinilor sale istorice fermentate. Cea mai veche forma de sushi din Japonia, narezushi, încă foarte strâns seamănă cu acest proces, în care peştele este fermentat prin a fi invelit in orez acrit de fermentare. Proteine de peşte descompun prin fermentare în constituenţii săi aminoacizi. Orez fermentarea şi rezultatele de peşte într-un gust acru şi, de asemenea, una dintre cele cinci gusturi de bază, numit umami în japoneză. [1] În Japonia, narezushi evoluat în oshizushi şi Edomae nigirizushi în cele din urmă, care este ceea ce lumea de azi stie ca "sushi".
Sushi contemporan japonez are puţine asemănări cu mancare traditionala de orez lacto-fermentate. Iniţial, atunci când peştele fermentat a fost scos din orez, numai peşte a fost consumat şi de orez fermentat a fost eliminată. [2] funazushi puternic gust şi miros, un fel de narezushi făcut în apropierea lacului Biwa în Japonia, seamănă tradiţional fermentat fel de mâncare. Începând din perioada Muromachi (1336-1573 d.Hr.) din Japonia, oţet a fost adaugat in amestec pentru gust mai bun şi de conservare. Oţet accentuat acritură de orez şi a fost cunoscut de a creşte durata de viaţă de raft, care să permită procesul de fermentaţie să fie scurtată şi în cele din urmă abandonat. În secolele următoare, sushi din Osaka a evoluat în Oshi-zushi. Fructe de mare şi orez au fost presate cu ajutorul din lemn (de obicei, bambus) matriţe. De la mijlocul secolului 18, această formă de sushi, au ajuns la Edo (Tokyo contemporan). [3]
Versiune contemporana, la nivel internaţional cunoscut sub numele de "sushi", a fost creat de Hanaya Yohei (1799-1858) la sfârşitul perioadei Edo, în Edo. Sushi inventat de Hanaya a fost o formă timpurie de fast-food, care nu a fost fermentat (prin urmare, preparate rapid) şi ar putea fi mancate cu mâinile una de la o şosea sau într-un teatru. [3] Iniţial, acest sushi a fost cunoscut sub numele de zushi Edomae, deoarece folosit proaspăt prins peşte în Edo-MAE (Edo Bay sau Golful Tokyo). Deşi peştele utilizat în sushi, modern, de obicei, nu mai vine de la Tokyo Bay, este încă în mod oficial cunoscut sub numele de Edomae nigirizushi.