Da pentru ca sunt produse vegetale
Chili e produs de chili
Mierea este vegetala, obtinuta de la plante
Acum depinde ce glucoza, daca este zahar merge pentru ca este extras din trestia de zahar, dar tortul nu se pune!
Paste Fericit! Funda?
Chili si glucoza sunt de post. Chili este obtinut din ardei iute din cate stiu, iar glucoza din fructe. Pentru orice eventualitate, verifica eticheta ingredientelor.
Mierea insa nu este de post. Unii spun ca este, insa eu nu vad cum, din moment ce este un produs animal. Este obitnuta din polenul florilor, insa la acest proces se adauga si anumite substante provenite de la albine. Unii spun ca este, dar judecand logic, eu nu o consider de post.
Da, toate sunt de post.
Chili - http://en.wikipedia.org/wiki/Chili
Glucoza - http://ro.wikipedia.org/wiki/Glucoz%C4%83
Mierea - http://ro.wikipedia.org/wiki/Miere
Eu chiar le-am mancat in timpul postului, am mancat niste cipsuri cu chili si miere si glucoza.deci da, sunt de post
"Mierea este o substanta zaharoasa pe care albinele o produc prin colectarea nectarului si
transformarea acestuia cu ajutorul unei substante prezente in gusa albinei, numita invertina.
O albina culegatoare, zboara dupa nectar si se aseaza pe o floare.Aici, ea suge nectarul
cu ajutorul trompei si il depoziteaza in gusa pe durata transportului spre stup.Din acest moment, incepe prelucrarea mierii:o parte din apa continuta in nectar se elimina prin peretii gusei si intra in actiune fermentii specifici care influenteaza transformarea nectarului in miere.
Ajunsa la stup, culegatoarea transmite nectarul adus, unei alte albine,
"albina de stup" pentru a fi depus in celulele din fagure.Cu prilejul trecerii la alta albina, nectarul se imbogateste cu noi cantitati de fermenti si in special cu invertina.
Nectarul nu ramane in prima celula in care a fost depozitat.Noaptea, mai ales, apar albinele" ventilatoare" care muta nectarul din celula in celula, intensificand astfel procesul de transformare in miere.
Cand albinele incep sa capaceasca celulele de fagure este semn ca mierea este maturata, adica nectarul a pierdut din procentul initial de apa si s-a transformat in miere de buna calitate"
(Sursa: http://geoene.go.ro/produc_mierii.htm )
Mierea nu este de post asa cum nu este nici laptele secretat de vaca!
Si ce treaba are albina / insecta cu vaca/ animal?
insectele se trec l categoria animalelor ca sa poti zice ca mierea nu e de post?
Artropodele (dintre care fac parte și insectele, adică inclusiv albinele) fac parte din regnul animalia.
Mierea este considerată un produs animal. Deci nu este "de post".
Te-ar surprinde dar și coralii, bureții de mare, scoicile, toate insectele, viermii, oamenii sunt tot animale.
Lumea vie se împarte în două: regnul "Plantae" și regnul "Animalia". Atât! DEX: "REGN - Cea mai mare categorie sistematică în biologie; fiecare dintre cele trei diviziuni ale corpurilor din natură: animal, vegetal și mineral."
"Un animal este un organism (ființă vie) pluricelular, heterotrof, deci care nu își poate produce el însuși substanțele organice necesare hrănirii (cum fac plantele, algele și bacteriile albastre verzi prin fotosinteză), fiind nevoit să folosească substanțe organice gata preparate luate din mediu."
Încearcă să citești "clasificare științifică" (partea dreaptă a paginii, dacă folosești un PC) de pe această pagină: https://ro.wikipedia.org/wiki/Albin%C4%83
Și, eventual, lămurește-te ce este "taxonomia": "Taxonomia (numită uneori și taxologie) este o disciplină științifică care se ocupă cu stabilirea unor legi de clasificare și sistematizare a unor domenii reale, caracterizate printr-o structură complexă. În contextul științelor biologice, termenul de taxonomie desemnează, o disciplină a clasificărilor speciilor de viețuitoare de pe Pământ."
"Ca oricare regn, Regnul Animalia are următoarele subdiviziuni: subregnul, diviziunea, grupul, ramura, încrengătura, subîncrengătura, clasa, ordinul, familia, genul, specia, subspecie."
Dacă ai interacționa cu viețuitoarele având doar sentimente pozitive, ai observa cât de multe avem în comun cu animalele, precum emoțiile și sentimentele, dorința de a ne proteja puii, frica de durere, setea pentru apă, empatia pentru cei care trec prin ce am trecut și noi, respirația ș.a.