ceapa contine o substanta numita alicina, in cantitate mai mare sau mai mica in functie de soi. Atunci cand este taiata ceapa se produce o reactie enzimatica, alicina transformandu-se intr-un compus sulfuric care in contact cu ochii care sunt tot timpul umezi se transforma in acid sulfuric.Reactia de lacrimare apare pentru a indeparta substanta. Pentru a reduce efectele, ceapa se tine in frigider, bine invelita in folie de plastic- nu mai mult de 10-20minute pentru a evita transferul de miros catre celelalte alimente.Incearca sa o decojesti si sub jetul de apa sau dupa ce o cureti, o speli cu apa rece si treci si cutitul cu care o tai prin jetul de apa rece.
Daca totusi lacrimezi, dupa toate trucurile de mai jos, :-), da drumul la robinet si priveste cateva secunde jetul de apa, senzatia neplacuta va trece.
Mi-a zis cineva ca e bine sa tii ceapa in congelator inainte sa o tai si asa nu mai lacrimezi. N-am incercat, dar merita sa vezi ce se intampla... Eu nu pot sa sufar sa tai ceapa!
Poti purta o masca de gaze sau mai bine pui un ventilator sa sufle aerul iritant de deasupra cepei taiate, astfel ca ele sa nu ajunga la ochi.
Taie ceapa in 2jumatati si pune-o intr-un pahar cu apa rece 30minute inainte sa o toci
Eu auzisem ca daca mesteci guma in timp ce o tai nu mai lacrimezi. Bine, sa nu fie una foarte mentolata. Vai ce raspuns misogin vad mai sus!
Cutitul trebuie sa fie foarte ascutit. Si din cand in cand poti sa-l mai treci prin apa rece, functioneaza.
solutia e sa-ti tii respiratia. plangi pentru ca mirosul este prea puternic. la mine asa merge
O metoda pe care o folosesc si eu si care am aflat-o de la o persoana in varsta este sa tii 2 bete de chibrit in gura atunci cand tai ceapa pentru ca, catranul continut de chibrit absoarbe particulele eliminate de ceapa
Ca sa nu mai lacrimezi, taie ceapa in vecinatatea unui oki de aragaz aprins la foc iute...si ai scapat...am invatat trucul de lao kinezoaik
anonim_4396 întreabă: