Nu poti obtine tinctura din ceai! Ceaiul este deja o soutie apoasa, iar tinctura este un extract alcoolic.
Dar mai simplu (si mult mai ieftin si mai bun calitativ) gasesti la farmacie gata pus in sticlute
+ vrei sa imi spui ca in ceaiul de sunatoare (gasit oriunde) substantele active principale, hypericin si hyperforin nu sunt prezente?
Daca sunt prezente, nu vad de ce nu ar putea fi extrase cu alcool.
Pentru ca unele principii sunt hidrosolubile (adica se dizolva in apa), altele se pot extrage doar cu alcool.
Apa este un solvent foarte bun, dar nu extrage chiar toate principiile active dintr-o substanta.
De aceea se folosesc tincturile
Uite ce am incercat eu prima oara.
Am luat 50g de ceai de musetel (pudra) si am pus intr-un container de 500ml, peste el am pus vodca (40%) aproape 400ml. Am lasat intr-un loc intunecat si rece timp de 1 saptamana si am amestecat zilnic. Dupa o saptamana l-am scos, l-am trecut printr-un filtru de cafea si l-am lasat la evaporat 3 zile. Dupa 3 zile a ramas o substanta uleioasa pe fundul farfuriei. Acel ulei l-am combinat cu 10g de musetel (frunza uscata).
Asta s-a intamplat cu vodca de 40%.
Pot avea acelasi efect cu Cidru de Mere (Otet)?
Eu eram curios doar daca pot extrage toate substantele active din frunzele uscate ale unei plante cu alcool din cereale (90% sau mai mult), fara sa ma mai complic cu vodca.
In special ma intereseaza uleiurile dupa procesul de evaporare.
Si apropo, am aflat ca POTI intr-adevar sa faci o tinctura sau sa extragi uleiurile din ceaiul pe care il cumperi ori de la farmacie ori de la magazin.
Ce ai facut tu acolo se numeste 'macerat' sau 'decoct' in termeni de specialitate
Ce ai cumparat tu de la farmacie nu se numeste 'ceai'.
Ceaiul este solutia obtinuta prin adaugare de apa fierbinte peste plante
Deci acum sper ca ai reusit sa vezi diferentele intre:
Parti uscate ale unei plante (ce ai cumparat tu de la farmacie)
Ceai - solutie din parti uscate ale unei plante, obtinut prin adaugare de apa fierbinte si apoi filtrare
Extractie alcoolica - la fel ca ceaiul, dar cu alcool
Macerat sau decoct - solutii obtinute prin imbibare a plantelor in apa si / sau alcool, pe o perioada de mai multe zile
Ok. Dar tot nu-mi raspunzi nici la intrebarea din topic si nici la intrebarea cu cidru din mere . Eu stiam diferenta, doar ca nu m-am exprimat corect de la inceput.
Acum scriu de pe telefon
Dupa ce am scris un 'roman foileton', s-a blocat browserul si am pierdut tot ce am scris
Ca si rezumat: daca vrei cu adevarat ceva, poti!
Multa bafta!