Iti multumesc de ajutor dar este pentru fructe stimabile, eu ma refeream la cereale, in recte: porumb, grau, orz chiar si orez, oricum iti multumesc
Ce catitate de cereale, de apa si de zahar, cat trebuie lasat la fementat?
Cea mai simplă reţetă pentru alcool se bazează pe grăunţe de porumb încolţit, acestuia i se îndepărtau colţii şi rădăcinile apoi era măcinat/zdrobit sau spart, opărit si pus la fermentat cu puţina drojdie.
Asa mai merge dar tot nu specifici cantitatile respective, ce capricios al naibii sunt, asa-i?
Malaiul sau mamaliga nu fermenteaza, doar unor prezenta unor fermenti.
La o cantitate de 10 kg malai, e nevoie de minim 1 kg porumb boabe, puse in apa la incoltit. Dupa ce incep sa incolteasca, cam dupa 10 zile, se usca si se macina. In acest porumb sint fermentii. Din cei 10 kg de malai se face o mamaliga foarte moale. In final amestecul trebuie sa fie curgator, moale. Dupa ce se raceste se pune porumbul incoltit si macinat si ceva drojjdie. Se poate adauga si faina de griu, la mamaliga, cam 1 kg. Amidonul, in prezenta fermentilor se transforma in glucoza, care fermenteaza si se transforma in alcool. Dupa circa 2 saptamini, e indicat ca sa se separe lichidul de malai prin filtrare. La distilat se pune numai lichidul. Rezulta cam 1 l de rachie la 3 kg de malai. Foarte asemanator cu whisky.