Cum se face salata Caesar?

Cum se face salata Caesar?
Una dintre cele mai populare salate din lume, salata Caesar se prepara usor si este extraordinar de buna. Citeste aici despre cum se prepara si care este istoricul salatei Caesar!

Aceasta salata faimoasa in toata lumea a devenit un adevarat fenomen in America imediat dupa inventarea sa.
Originea salatei dateaza din anii '20. Cea mai populara istorie a acesteia ne povesteste ca inventatorul acesteia a fost Caesar Cardini, sef de restaurant si bucatar in Tijuana, Mexic (in unele versiuni ale povestii, se spune ca el era un imigrant italian).

Se pare ca, dupa o petrecere ce a durat un weekend intreg, Caesar a trebuit sa prepare un meniu in graba pentru un grup de actori de la Hollywood. Initial, actorii trebuiau sa plece dimineata, dar, din cauza vremei proaste, plecarea lor s-a amanat. Restaurantul nu mai avea foarte multe provizii si bucatarul a trebuit sa prepare ceva rapid pentru grup inainte ca ei sa se intoarca la Hollywood. Astfel, Caesar a pregatit aceasta salata cu ingredientele pe care le mai avea in frigider.

Reteta initiala continea: salata verde, oua partial fierte, usturoi, sos Worcestershire, suc de lamaie, ulei de masline, parmezan ras, crutoane, sare si piper. Ulterior, retetei i-au fost adaugate si bucati de ansoa (pentru un gust mai bun, iti recomandam sa amesteci bucatile de ansoa odata cu dressing-ul salatei). Alte ingrediente adaugate frecvent in salata Caesar sunt mustarul Dijon si otetul.


Cea mai buna salata Caesar contine doar ingrediente proaspete: suc de lamaie proaspat stors, usturoi proaspat pisat, piper proaspat macinat si parmezan proaspat ras. Ouale pot fi folosite atat foarte slab fierte, cat si chiar crude. O alta varianta de dressing poate fi preparata folosind tofu in loc de oua. E bine ca acest dressing sa fie facut in blender, pentru a incorpora total tofu-ul.


Se pare ca, spre sfarsitul anilor '90, salata Caesar a fost declarata ilegala in California, printr-o lege care interzicea comercializarea oricarui tip de mancare ce foloseste oua crude ca ingredient. Legea a fost revizuita si situatia a fost remediata in 1998, iar salata s-a gasit din nou in restaurante.


Daca doresti sa prepari salata Caesar la tine acasa, poti folosi reteta oferita de Gustos.ro: Salata Caesar.

 

Spor la gatit!


 

2 răspunsuri:
| costymaximus a răspuns:

Ngrediente

Salata

1 salata verde
4 linguri parmezan ras

Dressing Caesar

1 catel mare usturoi
2 fileuri ansoa (sau sos Worcestershire)
1 varf lingurita sare
1 galbenus
1 lingurita mustar
2 linguri suc de lamaie
ulei

Crutoane

4 felii paine veche de 1-2 zile
2-3 linguri ulei
piper

Portii: 4

Preparare

1. Dressingul: frecati bine catelul de usturoi cu sare si ansoa taiata marunt pana se face o pasta omogena.
2. Adaugati galbenusul (crud sau fiert, cum obisnuiti sa folositi la maioneza) si mustarul. Adaugati incet ulei, amestecand neincetat pana obtineti o maioneza care sta pe lingura.
3. Adaugati sucul de lamaie, amestecati si apoi verificati daca mai e nevoie de sare sau lamaie.
4. Pregatiti crutoanele: painea o taiati cubulete si o puneti intr-o tigaie cu 2-3 linguri ulei incins. Condimentati cu piper. Amestecati repede, painea va absorbi uleiul si apoi mai lasati 1-2 minute pe foc sa se faca crocante crutoanele.
5. Asamblam salata doar inainte de a o consuma: spalati frunzele de salata si le taiati fasii. Impartiti-le in 4 boluri de salata. Adaugati cate o lingura buna de dressing peste salata. Presarati apoi crutoanele si la sfarsit presarati parmezanul. Seviti imediat, altfel salata se inmoaie.