Cum sa gatesti crevetii si ce greseli sa eviti!
Se gatesc foarte rapid, insa asta nu inseamna ca nu poti sa o dai in bara. Trebuie sa fii atent in toate etapele: cand ii cumperi, cum ii cureti si cum ii prepari.
1. Cumpara-i cu atentie
Crevetii proaspeti sunt extremi de perisabili. Cel mai bine este sa-i gatesti in primele 24 de ore. Daca sunt adusi in magazine din tari indepartate, precum Thailanda, inseamna ca au mai fost congelati inainte. De aceea, cel mai bine este sa ii cumperi direct congelati din magazin. Orice ai alege, daca miros a amoniac, arunca-i. Este semn ca nu sunt tocmai proaspeti.
2. Dezgheata-i corect
Nu gati creveti fara sa-i dezgheti inainte. Daca ii pui congelati in apa clocotita, nu se vor gati bine. Cel mai bine este sa-i pui in apa rece si se vor dezgheta in cateva minute.
3. Condimenteaza-i
Creveti sunt dulci, moi si au in ei aroma marii. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa pui macar putina sare peste ei. Daca vrei sa le dai o aroma cu totul si cu totul deosebita insa, poti incerca lamaie, usturoi, patrunjel, busuioc, menta, marar, fenicul, rozmarin si alte condimente, in functie de modul in care ii prepari.
4. Nu-i gati prea mult timp
Exista o regula simpla pe care trebuie sa o cunosti: crevetii care stau drept sunt insuficient gatiti, crevetii care stau in forma de C sunt perfect gatiti, iar crevetii incolaciti care arata ca litera O sunt gatiti mult prea tare si cel mai probabil au o textura de cauciuc.
5. Nu-i cumpara in varianta semi-preparata
Nu te vei bucura de creveti proaspeti sau cu adevarat gustosi. Cumpara-i congelati si testeaza cat mai multe retete cu creveti. Sa ai spor!
Sper ca am dat un raspuns defolos! ♥
Crevetii se curata de cap si "coaja", dar se lasa coada pentru un aspect mai placut. Se spala rapid si apoi se usca foarte bine cu servele de bucatarie. Se pastreaza intre servetele de bucatarie pana vor fi folositi.
Intr-un mojar se striveste usturoiul cu putina sare grunjoasa pana devine pasta fina. Se adauga incet, amestecand tot timpul, 2 linguri ulei de masline. Se adauga boiaua, 2 linguri de apa si patrunjelul tocat foarte foarte fin. Se amesteca bine acest mujdei.
Se pune intr-o tigaie larga (care sa cuprinsa crevetii pe un singur strat) ulei cat sa acopere fundul intr-un strat subtire. Se pune chili si foaia de dafin in ulei si se infierbanta incet.
Se presara crevetii cu sare si piper. De acum veti lucra cu focul la mediu
Cand uleiul din tigaie e bine incins se adauga crevetii (uleiul trebuie sa sfaraie tare) si se lasa 30 secunde la prajit. Se intorc pe cealalata parte si se mai prajesc 30 secunde.
Se adauga mujdeiul peste ei, se amesteca rapid si imediat dupa aceea se adauga vinul si sucul de lamaie. Se mai lasa doar 30 secunde la fiert si se trage tigaia de pe foc.
Gustati sosul din tigaie si mai stoarceti putin suc de lamaie daca doriti.
Se servesc imediat, cu paine proaspata ca sa nu va scape nicio picatura din deliciosul sos.
2. Reţetă paste cu creveţi
Ingrediente paste cu creveţi
Doi catei de usturoi,
ulei de masline,
un pahar de vin alb,
paste,
creveti,
sare.
Buna. Creveti pregatesc si eu in seara asta.
Ii prajesc put si simplu in ulei. Evident, dupa ce sunt spalati, curatati de cap si coada. Poti sa inlocuiesti uleiul cu unt.
Sau daca nu ii vrei prajiti, baga-i la cuptor, cu niste condimente si putin ulei.
Biblia interzice consumul de "fructe" de mare (caracatiţă, stridii, creveţi, etc.)...dar desigur, tipic uman, din "cuvântul lui Dumnezeu" se ia în considerare doar ceea ce nu ne place la alţii şi cu ce putem să le scoatem ochii şi se ignoră ceea ce ne e pe plac, cum ar fi "fructele" de mare.
- http://culinar.bzi.ro/cum-se-gatesc-crevetii-11251
- http://video-gatit.blogspot.ro/......um-se.html
- http://www.retete-gustoase.ro/......c-crevetii
Poftă bună! :)
(Scuză pentru introducere, doar mă prea amuză ipocrizia.)
Buna,imi cer scuze dar nici un raspuns de la intrebarea ta nu este corect.
Imi cer mii de scuze dar m-am simtit obligata sa raspund corect.
Iei o tigaie putin mai mare nu mai adanca mai mare ca si circumferinta, pui inauntru sare grunjoasa ( important) cam o lingura apoi pui crevetii pe sarea care este deja incinsa.
Ii lasi pana ii vezi ca prind ft putina culoare maronie ii intorci, sa stai langa ei, este mai greu la inceput dar ai sa te obisnuiesti cu timpul.
Dureaza cam 10 minute maxim pe amandoua partile.
Focul mediu spre mare.
Atat!
Se taie o lamaie si fiecare isi pune o bucata in farfurie.
Cauta gamboni, sunt la fel ca si crevetii doar putin mai mari(iti este tie mai usor de curatat)
Atat fara ulei fara unt ce naiba
Cumpara doar creveti proaspeti( sa nu fie inghetati, crede-ma nu sunt la fel)
Mananc creveti de cand am 10 ani, am locuit intr-o tara straina, aici sunt ceva ft normal.
Pofta buna!
NOname,crevetii nu se gatesc in ulei/ unt mai stiu eu ce...
Mi-am permis sa raspund pentru ca am experienta necesara, nu am facut-o ca sa ii stric mancarea omului!
Ar trebui sa fii mai informat/a referitor la prepararea acestui aliment si apoi sa imi ceri socoteala pentru raspunsul pe care l-am dat!
Oricum sper sa incerci singur/a modul de preparare pe care l-am scris si ai sa te convingi.
Si raspunsul tau, nu ti-l comentez eu dar te-a intrebat cineva de biblie?
Nu te obosi sa faci comentarii de prisos, daca ai impresia ca o sa ma aduci intr-o stare nervoasa cu comentariile tale te inseli.
Crezi ca orice " zboara " pe site-uri se mananca?
Nu am sa mai raspund inca la vreun comentariu de al tau pentru ca nu reusim sa ajungem la un de acord de idei.
O zi buna!
Nu ma pot lauda,vazui pe cineva mai sus care zice ca se pricepe,si daca zice asa e.
Pai da,ca la biblie scrie ca nu sunt kasher(kosher),dar pentru cine a citit biblia,pentru cine n-a citit,trebuie sa :crede si nu cerceta.
Apropos, stii ca am intalnit pe cineva care spunea >ce rost are sa citesc si alte carti daca in biblie spune totul?
Eu sunt de acord, scrie totul, pana si de creveti, ca nu sunt kasher.