Da da pana acum fierbeam doar tacamurile. Dar cum sa fierb tot? Nu prea pare fezabil
Pui vasele intr-o oala mare(daca nu ai, cumperi)
Plus, daca pui o tigaie arsa cu detergent intr-o oala si o pui la fiert, o parte de arsura va cadea si restul va fi mult mai usor de curatat cu un burete decat.(poti folosi niste manusi, ca sa nu te arzi.)
Ce fel de vase? In farmacie, in care se prepara medicamente sterile? Nu este nevoie sa sterilizezi vasele de acasa, cele in care se gateste, este destul sa le speli cu detergent. Detergentul este o molecula amfifila, adica are o parte care se leaga de apa si o parte care se leaga de lipide (adica grasime). In acest fel, odata cu apa, se indeparteaza si microorganismele, deoarece ele au membrana celulara, peretele, capsida sau alte componente de natura lipidica. Daca le sterilizezi iti scade sistemul imunitar, pentru ca nu mai intra in contact cu germeni (aici ma refer sa sterilizezi excesiv, de fiecare data). La fel cum nu e indicat sa te speli cu sapun antibacterian, ci doar sapun normal. Fierberea nu este o metoda oficinalizata de sterilizare. Ar si sterilizarea cu aer cald (la etuva) sau cu vapori de apa (la autoclav), prin radiatii, sau cu gaze, dar trebuie tinut cont de materialul din care e facut vasul.
8623 întreabă: