Probabil ai ceva contacte prajite prin instalatie. Adu un electrician sa verifice. Nu un nea Caisa, ci un electrician profesionist.
Cine-ti "pusca" becul?
Ce inseamna "puscat" in mentalitatea ta?
ca nu am gasit cuvantul asta in vocabularul limbii romane?
Dacă vorbim de cele incandescente de la supratensiune. Probabil afectează și curentul de pornire. Pe lângă astea, becurile incandescente sunt predispuse la eșec pentru că sunt o tehnologie veche.
Așa, îmi arati un exemplar în condiții perfecte, cu tensiune mică care probabil nu este produs la scară largă deci prototip de calitate superioară, eu sunt amuzant iar tu ești penibil.
Eu zic sa cheme un electrician sa verifice, problema e ori la dulia ta ori la circuit.
Jassmina,
Ai cautat tu in dictionar?!
Dex spune: PUȘCÁ, pușc, vb. I. Tranz. și intranz. (Înv. și pop.) A împușca.
https://www.dex.ro/pusca
Ca sa nu-ti mai amintesc de neamurile din Ardeal cu care te lauzi si care folosesc termenul in mod curent. Dar tu nu ai auzit, nu ai gasit...
Sint mai multe exemple pe pagina aia de becuri care au mers zeci de ani fara sa fie prototipuri sau mai stiu eu ce sf-uri. Ia si citeste un pic daca tot te-ai uitat acolo...
Vad ca iti place sa dai lecti de limba romana de ce, nu te-ai facut profesoara!
Fiindca limba romana intr-o tara occidentala, nu este cautata!
Locuiesc in occident de peste 30 de ani si am o profesie total diferita.
De loc sunt munteanca si nu am intalnit chestia asta cu "puscatul" si "puscatura" prin limbajul local si nici in dex-ul romanesc.
Daca cinea ii vine astuia in casa si-i impusca/pusca becurile probabil este cienva care vrea sa-i faca rau. Nu prea inteleg cu ce ii "pusca" lui becurile, dar este evident ceva ciudat la mijloc.
Întrerupător blocat =» contacte lipite termic (sudate, din cauza supracurentului) - trebuie musai schimbat și el;
„Pușcatul" becurilor cu incandescență e provocat de calitatea cel puțin îndoielnică a multora dintre ele. Dar și de supratensiunile tranzitorii din rețea. Ar fi ceva să pui un dispozitiv de tipul „surge suppressor" la intrarea în tabloul electric (mă rog, nu tu - un electrician calificat). De asemenea, și dulia ar trebui schimbată dacă spui că deja a făcut și aia figuri.
Orice lucrare la partea de curent se face cu siguranțele scoase și preferabil de un electrician calificat.
====
Din ciclul „cam(p)ionul zilei:
„ acum 2 ore | Jassmina a răspuns:
_ Nu prea inteleg cu ce ii "pusca" lui becurile, dar_" ce mi-am zis? hai să mă bag în seamă, că mai iau puncte în clasament...
Asa se termina de obicei becurile cu incandescenta: cu scurtcircuit (Când filamentul se întrerupe, se formează un arc electric ca la sudura și creste intensitatea la valori mari. Becurile au niște fire mai subțiri care țin loc de siguranță, dar daca nu sunt suficient de subțiri se arde/întrerupe și siguranța). S-ar putea folosi un bec cu leduri care mai rar face scurtcircuit atunci când se strica.
Explodează, dar am folosit pușcă, pentru ca,, explodează '' mi se pare un cuvânt prea mare, ca nu explodează tot blocul, ști? Se sparge, împrăștie prin toată camera cioburi și cam asta e. Dar unii sunt prea reduși mintal sa se gândească la ce se întâmplă în viata reala, asa ca rămân cu nasul în cărți, în dex, ca să para deștepți. Ceea ce vreau sa spun este ca doar tu,, inteligento'', nu ai habar ce înseamnă acest cuvânt și te duci cu gândul la împușcături și gânduri rele. Cred ca tu nu ști nici măcar ce e ala bec. Vezi-ți de treaba ta!
(nu am nimic cu cei care citesc)
Invata sa vorbesti romaneste baiete, ca sa ai o sansa in viata, ca aici raman la puscat si doborat la pamant.
Cat despre mine, nu te stersa, am fost destul de inteligenta sa ajung unde am ajuns si sa realizez tot ce am pentru mine si familia mea, deja adulta. Nu mai sunt demult copilas si am o functie importanta, deci nu stai de vorba cu un pritenas de-al tau.
Te felicit pentru ce ai reușit, chiar dacă nu îmi pasa, ca știu ca nu e ușor sa ajungi om mare. Vreau doar sa te întreb cum ai fi vrut tu sa ma exprim? În loc de,, puscat" ce ti-ai fi dorit sa scriu?
Deci efectiv chiar nu știu. Și cum spuneam, prin cuvântul,, explodat" eu m-aș gândi la ceva rău, la o explozie puternica, nu la spargerea unui bec.
Cuvantul "puscat" am inteles ca-i folosit la tara, fiind regionalism si neinteles/nefolosit la oras, unde omul vorbeste o romana clara, nu Ai fii putut folosii cuvinte romanesti clare, care ar descrie ce s-a intamplat prin: a pocnit, a troznit, a facut zgomot, s-a stins samd (ca de bec era vorba).
Da. A pocnit cred ca era cel mai ok. Sunt și de la tara, și din Ardeal. N-ai ce-mi face mulțumesc.
Nu-i nimic, inveti sa vorbesti corect, ca mergi in lume si nu te intelege omul ce vrei sa spui. Nu-i rusine de altfel sa incerci sa inveti toata viata, fiindca avem aceasta capacitatea intelectuala.
Uite, eu sunt plecata de 30 de ani din tara, dar ma straduiesc sa vorbesc aici limba romana, cat mai corect posibil, desii in viata de zi cu zi aici, engleza este cea de baza.
Ma rog, m-am fii nascut si crescut la oras, unde limba romana s-a vorbit clar si fara regionalisme, asta fiind intr-adevar un avantaj.
Sincer stau în oraș de aproape doi ani, de când am intrat la liceu și foarte multa lume folosește regionalisme. Fiind oraș mare, chiar municipiu al județului, aici se aduna oameni din absolut toate colturile județului, chiar și din județele alăturate și auzi des regionalisme. Am colegi născuți în aici în oraș, care au crescut aici și vorbesc ca și mine, dar eu încerc sa vorbesc fluent ca să înțeleagă,( de exemplu în loc de "șe" spun "ce" sau "veșini" spun "vecini", "coleji" - "colegi" ) asta a fost o mica comparație ca să îți dai seama mai ușor despre ce vorbesc. Asta nu a fost deloc greu pentru mine, dar să caut sinonime pentru unele cuvinte utilizat atât de des îmi e greu, deoarece pe moment nu îmi dau seama. Mi se pare ceva complet normal. Nu ma gândesc ca e anormal sa zici "puscat" în loc de "pocnit". Eu am mai fost 5 ani și în Cluj când eram mai mic și poate de asta îmi e atât de ușor sa nu pocesc cuvintele, ca în exemplul de mai sus. Dar având în vedere ceea ce ai spus despre vorbitul corect, nu cred ca e greșit sa folosești regionalisme. Fiecare persoana vorbește asa cum a învățat de mic. uneori chiar găsești regionalisme care difera de la un sat la altul, chiar dacă sunt sate vecine.
Todosiaalex123 întreabă:
DaciaRomania întreabă: