Sosul de usturoi este poate unul dintre cele mai banale sosuri, dar si unul dintre cele mai gustoase daca este facut cum trebuie. Pana acum l-am preparat in doua feluri. In trecut prajeam usturoiul si faina in ulei, dar in ultimii ani am descoperit ca iese la fel de bun, dar mult mai usor(in sensul de digerabil) daca sar peste etapa asta. Langa ce mancaruri se poriveste, cred ca este de prisos sa mai spun: fripturi, rasol, etc.
Ingrediente
500 ml lapte (divizat in doua parti, una de 400 ml, iar alta de 100 ml)
3 linguri de faina
3-4 catei de usturoi
3 linguri smantana grasa
sare, piper
1lingurita de zahar
1 lingura de otet
10 g unt
* este si mai bun daca aveti supa de vita sau de pui si inlocuiti cu ea jumatate din cantitatea de lapte
400 ml de lapte se pun la fiert. Separat amestecam cu un tel (ca cel din imagine) 100 ml lapte, smantana si faina. Cand laptele incepe sa fiarba, turnam crema obtinuta si amestecam cu telul. Fierbem la foc mic amestecand, pana cand compozitia se ingroasa. Usturoiul zdrobit sau dat prin razatoarea mica, sarea, piperul, zaharul, untul si otetul se pun chiar inainte de a-l lua de pe foc. Daca va place o aroma mai pregnanta de usturoi, puteti sa puneti mai mult. La fel, daca il doriti mai dulce sau mai acrisor, mai adaugati zahar sau otet dupa gust.
Pofta buna!
Tintas_Terezia_1963 întreabă: