| revelionn a întrebat:

La 8,6 kg de piersici cate kg de pulpa ramane dupa ce se scot samburii? Si cate kg de zahar trebuie pus pentru a face apoi dulceata!?

5 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

E destul de greu de apreciat. Scoate-le samburii, cantareste-le FARA samburi si, in functie de greutate, pui cantitatea de zahar din reteta. Ai grija sa nu "adaptezi", ca, daca pui prea mult zahar, se face ca un compot mai gros, daca pui prea putin, iese magiun.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

În primul rând, SPER că tu NU confunzi dulceaţa cu gemul!

La dulceaţă se socoteşte 1 kg de zahăr la fiecare kg de fructe!

E destul de greu să apreciezi/aproximezi câtă "pulpă" de fruct rămâne după ce scoţi sâmburii!
Aş zice că rămâi cu 7 kg de pulpă de piersici.



Vezi mai jos şi REŢETA pentru dulceaţă :

Am crezut că mă "modernizez" şi mă scutesc de scris reţeta, căutând una pe net...

În schimb, după ce am vizualizat vreo 12-15 site-uri, am constatat că se CONFUNDĂ dulceaţa cu gemul!


NU am găsit pe net o reţetă AUTENTICĂ de dulceaţă, motiv pentru care ( vreau/nu vreau ) sunt NEVOIT s-o scriu!

Cantităţi :
* 1 kg piersici ( sau alte fructe ), NU foarte coapte ( pentru ca să NU se zdrobească )
* 1 kg zahăr
* 1 l apă
* zeama de la un sfert ( sau o jumătate ) de lămâie ( depinde cât este de mare ), sau un sfert de linguriţă de sare de lămâie
* 1-2 tablete aspirină ( acid acetilsalicilic ), sau conservant ( saliţir/szalicil )
* borcane cu capac ( cu filet ).


Preparare :
Din apă + zahăr se face un sirop care se fierbe cam 30 minute până se "leagă" ( devine mai gros ) ca mierea de albine ( dar NU foarte gros deoarece prin răcire se mai încheagă ).

În momentul în care s-a legat siropul, se adaugă fructele/piersicile tăiate jumătăţi sau sferturi, în funcţie de cât de mari sunt.

Se adaugă şi zeama de lămâie ( sau sarea de lămâie ), precum şi aspirina ruptă în sferturi.

Se fierbe foarte PUŢIN ( cam 15 minute ) - doar până se împrăştie spuma - şi se amestecă foarte UŞOR pentru ca să NU se zdrobească fructele.

Siropul/dulceaţa se poate "verifica" picurând câţiva stropi de sirop pe o farfurie întinsă ( rece ), se lasă 5 minute : dacă se înclină farfuria la orizontală, acei stropi trebuie să se prelingă foarte încet/uşor ( ca la mierea de albine ).

În acel moment se ia de pe foc şi se toarnă fierbinte în borcane, apoi se lasă să se răcească până în următoarea zi, când se pune capacul şi se închid ermetic.

Se depozitează în cămară/pivniţă, la loc răcoros şi întunecos.

Se poate păstra chiar şi 3-5 ani FĂRĂ să se strice sau să-şi schimbe aroma/gustul.


SPER că tu NU confunzi dulceaţa cu gemul :
* dulceaţa are fructe întregi/bucăţele şi acestea se "scaldă" în acel sirop asemănător mierii de albine
* gemul este o pastă de fructe - fructele sunt ( majoritatea ) ZDROBITE/măcinate.

Reţetele care se găsesc pe net sunt reţete de gem!

Dacă vrei să faci GEM de piersici, atunci se socoteşte câte 600 gr zahăr la fiecare kg de piersici ( deci, la 7 kg de fructe, ai nevoie de 4, 2 kg zahăr ).


Toate cele bune.

| Fatamuntilor a răspuns:

In general eu dulceturile le fac cam la fel
In lipsa uni cantar masori fructele asa: o farfurie adanca plina cu fructe = un kg. Pentru fructele foarte dulci, se poate pune si 800 g zahar, dar in general se pune un kg de fructe la kg de zahar.

| Zazu a răspuns:

Se pune de la 0, 700 la 1, 000kg zahar.Asta depinde de tipul de fructe, daca sunt mai acide sau nu.La piersici nu ar trebui sa ajungi la 1 kg zahar la 1kg fructe, piersicile isi pierd foarte repede aroma si pulpa la fiert, iar zaharul nu ajunge la un punct de fierbere incat sa poata conserva dulceata fara sa se cristalizeze sau sa fermenteze.1kg de zahar este enorm, poti steriliza borcanele daca vrei sa fii sigura ca nu fermenteaza.Lasa fructele acoperite cu zahar intr-un loc rece 12-24 de ore,sucul lasat contine peptine si ajuta la coagularea dulcetii, ii potenteaza gustul si culoarea. Faci testul picaturii de sirop, cand se mentine in forma de picatura, nu se lateste si ne este apoasa, dulceata este gata.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Intr-adevar poti micsora cantitatea de zahar.

Întrebări similare