1 ) Bruschetti cu ciuperci :
(Sandviciuri prajite cu ciuperci)
Ingrediente (pentru 2 persoane): 8 felii de franzela, 1 catel de usturoi, 250 gr. ciuperci marunte, 300 gr. rosii mici, 1 lingura de unt topit, sare, piper, frunze de menta sau busuioc.
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul. Se pun feliile de franzela pe raftul din mijloc si se lasa sa se prajeasca cam 5 minute. Se amesteca usturoiul ras cu untdelemnul si se intind cu o pana pe feliile de franzela prajita.
Se spala ciupercile, se curata si se lasa sa se zvante bine. Se oparesc rosiile, se curata de pielita, se taie in doua, li se scot semintele si se taie felii. Se spala si se rup frunzulitele de menta sau busuioc.
Se incinge untul topit intr-o tigaie. Se pun ciupercile si se prajesc la foc mare, pana cand nu mai lasa lichid. Se sareaza, se pipereaza. Se adauga feliile de rosii si busuiocul (menta). Amestecul de rosii cu ciuperci se intinde peste feliile de franzela prajita, unse cu usturoi.
Bruschetti sunt cele mai apreciate antreuri italiene)
2 ) Ciuperci provensale :
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 500 g ciuperci, 1 tulpina mijlocie de praz, 60 g unt, 1 catel de usturoi (zdrobit), zeama si coaja rasa de la 1 lamaie, piper, 1/2 ceasca patrunjel verde tocat, nucsoara rasa, 1 1/2 ceasca de miez de paine integrala (moale), 2-3 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi intreg.
Mod de preparare: Se sterg ciupercile cu un servet si se taie felii. Prazul curatat si spalat se taie fasii subtiri. Se incinge cuptorul si se unge o forma de budinca. - Intr-o tigaie de fonta, se topeste untul si se caleste prazul circa 5 minute, la foc slab, amestecand intruna. Se adauga ciupercile si se dunstuiesc si ele, cu capac, aproximativ 10 minute. Se ia capacul, se introduce usturoiul zdrobit si coaja de lamaie si se lasa sa fiarba, pana ce lichidul se evapora aproape de tot. Se toarna zeama de lamaie, se da in cateva clocote si se condimenteaza cu piper, nucsoara si patrunjel verde. Se incorporeaza 1/3 din miezul de paine, maruntit, se amesteca bine si se toarna compozitia in forma unsa. - Separat, intr-o tigaie, se prajeste catelul de usturoi (intreg), pana ce devine maroniu. Se scoate, se arunca si se introduce miezul de paine ramas, care se prajeste putin, intorcandu-l mereu. Se scoate din tigaie, se presara peste compozitia din forma, se da la cuptor si se lasa circa 20 de minute, pana ce suprafata se rumeneste si devine crocanta.
3 ) Sărmăluţe cu ciuperci :
Ingrediente: Se pot folosi frunze de varza acra, de varza proaspata (oparite cu o zi inainte), de vita sau de gulii, 250 g orez, 250 g pasat sau malai macinat mai mare, 2 cepe tocate, 2 morcovi dati pe razatoarea marunta, 250 g ciuperci, 100 ml ulei, sare, piper dupa gust, 100 g faina, cimbru.
În loc de păsat se poate pune tot orez, deci 500 gr de orez ( în loc de 250 ) şi atunci sunt necesare 500 gr ciuperci.
Mod de preparare: Pentru umplutura - se caleste ceapa in ulei, se adauga o rosie taiata marunt sau o lingurita de pasta de tomate, orezul, pasatul, ciupercile date prin masina de tocat (la care s-a fixat sita cu ochiuri mari), morcovii si condimentele. Se amesteca bine compozitia si se tine la rece 10 minute. Cu aceasta compozitie se umplu frunzele pregatite inainte. In Maramures, aceste sarmale se pregatesc la cuptor, in oala de lut, fara apa, dupa o metoda straveche: se pune mai intai in oala un strat mai gros de varza sau frunze tocate si o crenguta de cimbru. Se aseaza apoi sarmalutele in straturi, una langa alta, fara a fi presate. Ultimul strat, cel de deasupra, trebuie sa fie tot din varza sau din frunze tocate. Se toarna uleiul deasupra ultimului strat. Oala nu se acopera cu capac, ci cu un aluat potrivit. Din 100 g faina, apa, sare si piper se obtine o foaie mai groasa, de cel putin un deget, care se pune peste oala ca un capac. Aluatul se lipeste bine de gatul oalei, cat mai etans. Aluatul condimentat nu permite evaporarea aburilor lasati de sarmale si astfel sarmalutele raman fragede si suculente. Oala trebuie sa stea la cuptor cel putin 40 de minute la foc potrivit. Dupa aceea se stinge focul, dar oala mai ramane in cuptorul inchis inca o ora. Abia apoi se poate lua capacul de aluat si se pot servi sarmalele.
Bună! Iată și aici câteva rețete cu ciuperci, ușoare și simple http://zinnaida.ro/retete-culinare-pe-inteles/
Se iau ciupercile, se spala, se scot coditele care se vor toca marunt si se vor cali impreuna cu o ceapa si niste usturoi zdrobit(3-4 catei mai mari).
Acest amestec dupa ce l-am scos din uleiul unde l-am calit (in loc de ulei se poate folosi unt-atentie daca folosesti unt pune si un pic de ulei ca sa nu mai faca spuma)se amesteca cu marar verde tocat marunt, apoi se umple palariutele de la ciuperci, dai un praf de piper peste si pui si niste branza topita sau cascaval ras deasupra, apoi le asezi intr-o tava cu putina apa si o lingurita de unt.Acoperi tava cu folie de aluminiu si la lasi 20 min la cuptor cu foc potrivit.Dai folia la oparte si le mai lasi 10 min. Pofta buna!
Buna!
Mi-am facut acum cateva zile o
PIZZA CU CIUPERCI SI MASLINE, foarte buna.
Iata cum:
Aluat:300-400 g de faina, 2-3 linguri de ulei, 1pahar cu apa, 1 pachetel drojdie mic, putina sare, putin zahar.
Faci intai maiaua, frecand drojdia cu zaharul.Adaugi jumatate din paharul de apa si 5 linguri de faina, lasi la crescut un sfert de ora.
Dupa aceea adaugi restul de apa, uleiul si sarea.Amesteci, pui si restul de faina, avand grija sa nu iasa aluatul prea vartos.
Lasi iar la crescut si dai drumul la cuptor, sa se incinga pana prepari umplutura.
Umplutura:
Aici iti trebuie 2 cutii de ciuperci, o mana de masline, 2-3 rosii taiate felii, 1-2 ardei.
Ungi tava aragazului cu ulei, intinzi bine aluatul, presari ciuperci peste tot, chiar si pe margini.Aranjezi maslinele cum iti place tie, la fel procedezi si cu feliile de rosii si ardei.
Bagi tava timp de 20 minute la cuptor, dupa care o scoti si torni deasupra suc de rosii.
Micsorezi focul si dai iarasi la cuptor pana se coace bine.
Reteta asta o am scrisa din revista "PRACTIC".
E super delicioasa.
Te pup!
CreamCaramel96 întreabă:
LisaJulie întreabă: