Buna si eu am gasit pe acest site niste prajituri foarte, foarte, foarte gustoase si sper sa le incerci si tu pe siteul www.prajiturigustoase.ro POFTA BUNA!
Prajitura rapida cu iaurt
Ne-a fost pofta de ceva dulce... mie de ceva racoritor, cu iaurt, lui de ceva cu ciocolata. Asa ca am gasit calea de mijloc, am adaptat in functie de pofta si de ce aveam in frigider si a iesit reteta de prajitura rapida cu iaurt. Blatul e de pandispan cu cacao (reteta e aproximativ cea de la blatul pentru tort) iar crema de iaurt aromat, o reteta foarte simpla, de altfel.
Ingrediente pentru blat:
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 6 linguri de faina
- 2 linguri cu varf de cacao
- o esenta de rom
- zahar cu aroma de rom (optional)
- 1 varf de cutit cu sare
Separam albusurile si galbenusurile, albusurile le batem spuma tare impreuna cu sarea. Separat, frecam galbenusurile cu zaharul si zaharul cu aroma de rom pana cand obtinem o crema groasa si se topeste tot zaharul. Punem apoi crema de galbenusuri peste spuma de albusuri, impreuna cu faina si cacao; amestecam bine cu o spatula, de sus in jos, astfel incat sa nu se lase spuma. Pentru ca nu folosim praf de copt, e foarte important ca spuma de ou sa fie tare. NU folosim mixerul pentru amestecarea spumei cu restul ingredientelor.
Turnati compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina (tava mare, min 28 cm) pe care o dati la cuptorul preincins, la treapta 4 sau 180 de grade pentru 35-40 de minute, pana cand trece cu brio testul scobitorii. Intre timp, pregatiti crema de iaurt.
Ingrediente pentru crema:
- 900 gr de iaurt simplu
- 2 plicuri de gelatina
- 2 esente de vanilie
- zahar pudra vanilat 50 gr (sau mai mult, dupa gust)
- 4 linguri de dulceata (la alegere, eu am folosit-o pe cea de alfine si banana)
- un plic de glazura de cacao pentru decor
Mixam iaurtul, zaharul + esentele, pana cand obtinem o crema omogena. Lasam gelatina in 50 ml de apa rece, pana se umfla, apoi o topim, avand grija sa nu fiarba. O lasam sa se racoreasca putin, apoi o punem peste crema de iaurt si mixam bine. Dupa ce scoatem blatul de la cuptor, il lasam la racit pe un gratar. Tapetam tava cu folie alimentara si punem blatul din nou in tava. Il ungem cu dulceata si turnam peste crema de iaurt. Uniformizam cu o spatula si dam cu o spatula, apoi dam la rece. Cand incepe sa se intareasca, preparam glazura dupa indicatiile de pe pachet si marmoram prajitura cu ea. Dam din nou la frigider pana se intareste crema, aproximativ 2 ore.
Acestea fiind spuse, desi reteta pare complicate, e de fapt chiar foarte simpla :) Vorba Koalei, daca asta e reteta scurta, sunt curioasa cum sunt alea lungi. Dar pe cuvant ca merita incercata...
Uite saitu de unde am luat-o http://gospodini.blogspot.com/2009/08/prajitura-rapida-cu-iaurt.html
Doamne e foarte gustoasa si pe hartie de scris foarte greu .....merci pt.prajitura....ceau!