Sunt doua soiuri de varza una e pentru murat si una nu, una are frunzele tari si nu fierbe la sarmale sau daca o calesti.
Cnd alegi o varză pentru pus la murat, trebuie să ţii cont să fie bine coaptă, albă şi cu foi subţiri, căpăţânile să fie îndesate, pline, iar frunzele ferme, neafectate de insecte.
Orice tip de varza se murează. Insa are nevoie de o anumită temperatura pentru asta. Daca este rece sau îngheață e normal sa nu se mureze. Trebuie pusa intr-un loc cald (cămară) pana se murează după care se poate duce in pivniță.
Otet la muraturi? Aoleu, ce gospodina esti? Otetul se pune doar la legumele marinate.
Cum spune Anisoara, depinde si de temperatura.
Dar daca o pui la butoi, e cam greu sa o tii in camara si apoi sa o duci la pivnita.
De preferat ca apa pe care o torni in butoi sa fie calda, daca o pui acum cand e frig afara. Apoi, saramura sa fie saturata. Undeva prin carti se da gramajul si proportia. Dar cel mai bie este sa pui sarea in apa fiarta pana cand ajunge la saturatie si nu se mai dizolva. Daca la inceput sta la frig, nu se mureaza. Dupa ce se inmoaie, e bine sa stea la rece.