| Meryn a întrebat:


Am facut de curand briose, cand le-am scos din cuptor le-am lasat 10 min la racit, dar cand sa le scot din tava s-au farmat intr-un hal incat nu mai semanau a briose ci mai degraba cu un musuroi.
Totusi nu-mi pot explica de ce.
Eu nu am folosit hartiute speciale de copt pentru briose si poate din cauza asta. Voi ce spuneti?

Răspuns Câştigător
bursuc001
| bursuc001 a răspuns:

BĂNUIAM!

Aceasta este "cauza"!

În general se folosesc făini de tip 450/480, 550 ( făină recomandată pentru patiserie ), deoarece făina tip "000" este prea "fină" şi din acel motiv brioşele au ieşit prea FRAGEDE ( şi s-au sfărmat la scoaterea din formă ).
Făinile indicate ( 450/480, 550 ) sunt puţin mai "uscate" şi absorb mai multă umezeală/lichid, în momentul preparării aluatului - motiv pentru care aluatul nu rămâne prea fraged.

Sau, cel mult, se poate combina 50-50 % ( făină "000" + făină de patiserie )...

Vezi diverse tipuri de făină & informaţii despre ea la linkul :
http://www.lumearetetelor.ro/......l_de_faina

Toate cele bune.

3 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Forma în care ai făcut brioşele TREBUIA tapetată cu ulei/unt/margarină/unsoare ( eventual + făină ).

Cel mai probabil, tu NU ai tapetat formele şi din acel motiv s-au lipit brioşele.

Toate cele bune.

| Meryn explică (pentru bursuc001):

Am tapetat cu ulei + faina happy

| bursuc001 a răspuns (pentru Meryn):

Hristos a înviat!


Atunci, probabil că aluatul a fost prea fraged.

Eventual, data viitoare să NU tapetezi cu făină, doar cu ulei.

În ce tavă/forme ai făcut brioşele?
Metalică, silicon, etc?

După ce reţetă le-ai făcut?
Ai respectat ÎNTOCMAI cantităţile şi ingredientele?

În mod normal NU ar fi trebuit să se sfarme la scoaterea din forme.

| Meryn explică (pentru bursuc001):

Am tava metalica luata de la LIDL.
Reteta este urmatoarea:
Ingrediente:

1 cană zahăr,
1/2 cană ulei,
1 cană apă,
2 căni făină,
1 plic zahăr vanilat,
1 plic praf de copt,
2 linguri cacao,
2 linguri fulgi de nucă de cocos,
2-3 linguri dulceaţă

Preparare

Într-un bol punem apa, uleiul, zahărul, zahărul vanilat, praful de copt şi făina. Mixăm până la omogenizare completă. Apoi luăm o jumătate din compoziţie şi o punem în alt bol. În una din ele vom pune dulceaţă şi amestecăm bine de tot. În cealaltă compoziţie punem cacao şi fulgii de cocos. Cu lingura punem în hârtiuţele de muffins pregătite, sau în formele de brioşe unse cu ulei, o lingură din compoziţia albă cu dulceaţă şi o lingură din compoziţia cu cacao. Cu vârful unui băţ pentru frigăruie, amestecăm puţin în cele două compoziţii. Dăm la cuptor, la foc mediu (4-5) 30-35 minute, până ce suprafaţa devine fermă. Facem testul cu scobitoarea.
Scoateţi brioşele şi lăsaţi-le la răcit pe un grătar metalic.
Pudraţi-le cu zahăr pudră sau ornaţi-le cu biluţe colorate.

P.S. Parerea mea este ca am respectat intocmai cantitatile si ingredientele happy
(la dulceata am pus dulceata de soc, seamana cu cea de cirese negre)

| bursuc001 a răspuns (pentru Meryn):

Tava e ok, reţeta pare în regulă.
NU văd care ar putea fi cauza.

Totuşi, brioşele au ieşit prea fragede!

Ai folosit făină "3 nule" ( tip 000 ), sau făină de patiserie ( tip 450/480, 550 )?

| Meryn explică (pentru bursuc001):

Tip 000

| Meryn explică (pentru bursuc001):

Multumesc! Toate cele bune de asemenea!

| bursuc001 a răspuns (pentru Meryn):

Cu plăcere!
Mulţumesc şi euwinking

O zi frumoasă.

| bursuc001 a răspuns (pentru Meryn):

BĂNUIAM!

Aceasta este "cauza"!

În general se folosesc făini de tip 450/480, 550 ( făină recomandată pentru patiserie ), deoarece făina tip "000" este prea "fină" şi din acel motiv brioşele au ieşit prea FRAGEDE ( şi s-au sfărmat la scoaterea din formă ).
Făinile indicate ( 450/480, 550 ) sunt puţin mai "uscate" şi absorb mai multă umezeală/lichid, în momentul preparării aluatului - motiv pentru care aluatul nu rămâne prea fraged.

Sau, cel mult, se poate combina 50-50 % ( făină "000" + făină de patiserie )...

Vezi diverse tipuri de făină & informaţii despre ea la linkul :
http://www.lumearetetelor.ro/......l_de_faina

Toate cele bune.

| thewomaninwhite a răspuns:

Da din cauza asta pentru ca atunci cand le scoti din cuptor sunt foarte fragede si este posibil sa se si fi lipit de peretii formelor in care le-ai pus

| MEIALI a răspuns:

S-au lipit brioşele.

| Meryn explică (pentru MEIALI):

Da, stiu ca s-au lipit, dar nu stiu de ce