Mie cel mai mult imi place prajitura cu ciocolata si frisca
Ingrediente
INGREDIENTE
Pentru blat:
6 oua
150 g zahar
150 g nuca macinata
2 linguri cacao
100 g pesmet de biscuit
1/2 pahar de apa
Pentru crema:
150 g ciolata amaruie
200 ml smantana pentru frisca/ frisca lichida
Pentru ornat:
200 ml smantana pentru frisca/ frisca lichida
1 zahar vanilat
1 intaritor de frisca
Intr-un vas ce-l vom pune pe foc amestecam nuca si zaharul. Turnam apa si omogenizam. Punem la foc mic si amestecand continuu fierbem compozitia pana scade toata apa. Dam deoparte, adaugam cacaoa amestecata cu pesmetul de biscuiti, omogenizam si lasam la racit.
Dupa ce compozitia s-a racit adaugam cate un galbenus amestecand bine dupa fiecare. Compozitia este destul de vartoasa, dar o sa capete consistenta potrivita, pufoasa si aerata, dupa ce vom incorpora in 2-3 reprize albusurile batute spuma tare cu un praf de sare.
Turnam compozitia pentru blat intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru vreo 40 de minute. Blatul va trebui sa fie moale, dar ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema:
Peste ciocolata rupta bucatele se toarna frisca lichida si se pune la foc mic pana compozitia ajunge la punctul de fierbere. Se da deoparte, se omogenizeaza si se da la rece pentru vreo 2-3 ore sau injumatatiti timpul punand la congelator. Dupa racire crema se mixeaza pana devine pufoasa si se intareste.
Punem crema peste blatul racit, apoi cu un cutit bine ascutit portionam in patrate potrivite ca marime.
mie imi place foarte mult
sau
Negresa de post
Blat:
2 cani faina
100 g zahar
3 linguri cacao
1/2 cana nuca macinata
1 praf de copt
1 cana si jumatate de apa minerala carbogazoasa
1/2 cana ulei
300 g dulceata de trandafiri
Pentru glazura:
2 linguri cacao
3 linguri zahar
1 lingura ulei
3 linguri apa
esenta de rom
Mod de preparare Negresa de post:
Blat:
Intr-un castron amestecam faina cu zaharul, cacaoa, praful de copt, un praf de sare si nuca macinata. Turnam apoi apa minerala si uleiul, omogenizand bine cu un tel. La sfarsit incorporam dulceata, amestecand bine.
folosind dulceata textura blatului va fi una moale si umeda. Daca veti folosi gem blatul va fi la fel de pufos, dar mai uscat
se poate folosi orice alt fel de dulceata, vedeti si voi ce aveti prin camara
Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere. Lasam la racit in tava.
Glazura:
Punem cacaoa intr-o craticioara. Adaugam zaharul si omogenizam, apoi turnam apa si uleiul. Punem la foc mic si fierbem pana glazura ajunge la consistenta dorita. Lasam sa se raceasca, apoi aromam dupa gust cu esenta de rom.
Cand glazura este calduta, o turnam peste blat, apoi lasam sa se raceasca foarte bine. Se portioneaza dupa dorinta.
si prajitura cu ciocolata si ricotta
Pentru blat:
4 oua
4 linguri zahar
2 linguri ulei
4 linguri faina
2 linguri cacao neagra
1 lingurita praf de copt
esenta de rom
Pentru crema:
200 g ciocolata alba
200 ml smantana pentru frisca
200 g ricotta
1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
Pentru sirop:
3 linguri zahar
~100 ml apa
Pentru ornat:
50 g ciocolata amaruie
nuca de cocos
Mod de preparare:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spume densa si lucioasa, ca pentru bezea. Separat mixam galbenusurile cu ulei si esenta de rom dupa gust, apoi turnam incet peste albusuri. Omogenizam, amestecand usor. Faina amestecata cu praful de copt si cacaoa o incorporam in compozitie amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia obtinuta intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru circa 30 de minute. Blatul va fi ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema:
Ciocolata rupta bucatele se pune intr-un vas impreuna cu smantana pentru frisca. Se pune la foc mic si se aduce la punctul de fierbere. Se da deoparte si se omogenizeaza. Dupa ce s-a racorit se baga vasul la congelator pentru vreo 2 ore, pana compozitia este aproape de punctul de inghet. Se mixeaza compozitia pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam ricotta si zaharul pudra si mixam pana la omogenizare.
Sirop:
Zaharul se caramelizeaza, apoi se "stinge" cu apa. Se lasa la racit, pana se topeste caramelul.
Blatul racit se taie in 3 parti si se insiropeaza, iar crema se imparte de asemenea in 3. Repartizam crema intre cele 3 blaturi, iar cu cea de-a treia parte de crema imbracam tortul. Presaram cu nuca de cocos. Dam la frigider pana vom pregati decorul.
Punem ciocolata intr-o punga, apoi in apa clocotita. Tinem in apa pana ciocolata se topeste. Taiem punga la un colt si pe o bucata de hartie de copt "desenam" bradutii. Dam la congelator pentru cateva minute, pana ciocolata se intareste si se desprinde cu usurinta de pe hartie
Sper sa-ti placa
24 bucati piscoturi asta e tiramisu
500 grame mascarpone
5 oua
cacao neagra
cafea
coniac
7 linguri zahar
3 linguri de fulgi de ciocolata rasa
separam albusul de galbenus
albusurile se bat spuma
galbenusurile se bat cu zahar si cu rom pana se formeaza crema
se imbina crema galbenusurilor cu branza mascarpone si se pun albusurile
se amesteca pana se face crema omogenizata
se prepara cafea in care vor fi insiropate piscoturile
se amesteca cu putin coniac
se insiropeaza piscoturile in cafeaua cu coniac
se aseaza in tava
se pune un strat de crema inca unul de piscoturi si tot asa primul starat fiind crema
se presara pudra de cacao
si ciocolata rasa pe ultimul strat de crema si gata asta e tiramisu
Prăjitură minune cu cremă de zahăr ars şi pandişpan de ciocolată
Ingrediente: (pentru o formă de 22-24 cm)
Pentru crema de zahăr ars
800 ml lapte proaspăt nedegresat
5 ouă mari sau 6 medii (în jur de 350 g cântărite cu coajă)
180 g zahăr alb
1 linguriţă extract de vanilie, rom sau brandy (după preferință)
coaja răzuită de la o jumătate de portocală (preferabil netratată)
4 linguri de zahăr pentru a carameliza forma
Pentru pandişpanul de ciocolată
1 ou mare
100 ml lapte
100 g zahăr
100 ml ulei (eu am folosit de floarea-soarelui)
100 g de făină albă
1 linguriţă de praf de copt
3 linguri cu vârf de cacao amară (30 g)
Avem nevoie de o formă de copt ce poate fi pusă şi pe ochiul aragazului şi în cuptor.
Cum se prepară prăjitura
Încălzim cuptorul la 180°C. Pregătim o tavă pentru coacerea la bain-marie la cuptor: luăm o tavă mai mare decât forma pentru prăjitură și punem în ea două degete (2 cm) de apă fierbinte.
Pentru a prepara crema de zahăr ars, vărsăm cele 4 linguri de zahăr în formă şi punem pe aragaz pentru a se forma caramelul. Când zahărul se topeşte rotim forma pentru a distribui caramelul în mod uniform.
Punem ouăle şi zahărul într-un vas încăpător, batem bine cu mixerul până când compoziţia se umflă şi se deschide la culoare (8-10 minute). Adăugăm esenţa de vanilie, jumătate de coajă de portocală rasă şi laptele. Amestecăm pentru omogenizare. Compoziţia pentru zahăr ars e gata.
Separat preparăm pandişpanul de ciocolată. Batem bine oul cu zahărul. Adăugăm laptele, uleiul, cealaltă jumătate de coajă de portocală rasă, pudra de cacao cernută prin sită, faina şi praful de copt amestecate şi strecurate prin sită. Amestecăm bine (cu o spatulă sau o lingură de lemn) până se omogenizează compoziţia. E gata şi compoziţia pentru pandişpanul de ciocolată.
Vărsăm în formă compoziţia pentru zahăr ars. Vărsăm în mijlocul aceleiași forme şi compoziţia pentru pandişpan. Probabil o să vezi cum dispare la fund şi o să ai senzaţia că s-a împrăştiat peste tot şi ai ratat prăjitura. Nu te speria, în timpul coacerii cele două compoziţii se separă singure în două straturi diferite.
Punem forma în tava deja pregătită cu 2 cm de apă fierbinte, dăm la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru circa 50 de minute. Când e gata o scoatem din cuptor, o lăsăm să se răcească complet, apoi o punem într-un vas cu apă rece pe fund. O dăm la frigider pentru o noapte. A doua zi o răsturnăm pe platou şi, în sfârşit!, o putem savura. Vei observa că prăjitura pluteşte într-un sos de caramel (format în timpul coacerii), sos delicios care însiropează blatul. Prăjitura se scoate din formă cu uşurinţă, trebuie doar să îndepărtezi cu o scobitoare marginile crustei. Dacă mai rămâne ceva din ea, prăjitura se poate păstra 2-3 zile la frigider.
Salata racoroasa cu portocale si masline
Cateva frunze proaspete de menta si coriandru ii vor da acestei salate aroma mediteraneana. Pune-o pe masa langa friptura de miel si nu vei da gres. Acidul portocalelor si gustul lor acrisor vor face carnea de miel mai usor de digerat si mai placuta la gust.
Ingrediente
busuioc, sare, coriandru proaspat, tocat, 1 catel usturoi feliat, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri masline negre, feliate, 4 portocale zemoase, de marime medie, 2 linguri menta proaspata, tocata
Metoda de preparare
Curata portocalele de coaja si de membrana alba (amaruie). Feliaza-le subtire cu un cutit. Pune intr-un castron feliile si zeama scursa.
Adauga menta proaspata, maslinele si usturoiul. Asezoneaza cu coriandru, sare si piper. Intr-o ceasca amesteca uleiul de masline cu zaharul si toarna peste ingrediente.
Amesteca totul usor si lasa la rece pentru 10 minute.
Serveste salata in boluri garnisite cu salata verde.
Bună!
Poţi face un tort Tiramisu ( simplu, fără mascarpone ) după următoarea reţetă :
Ai nevoie de : 1 pac. mare de pişcoturi ( 400-500 gr; sau 1 blat de tort rotund, din magazin ), 2 plicuri cremă Tiramisu ( Dr. Oetker ) şi 2 ceşti cafea ( eventual şi 1 sticluţă esenţă de rom 20 ml ), şi 2 linguriţe de cacao ( pentru ornat ).
Pişcoturile sau blatul de tort se însiropează cu siropul de cafea, crema se prepară ( la "rece", cu mixerul ) conform instrucţiunilor de pe plic şi se întinde pe pişcoturi/blat, iar deasupra se pudrează cu cacao.
Este gata în 10 minute şi e foarte SIMPLU de realizat!
Sau poţi alege una din reţetele de la linkul :
http://www.retete-gustoase.ro/......search.php
http://retete-carmen.com/retete-prajituri/
http://www.bucataras.ro/......toase.html
http://www.caietulcuretete.com/
http://www.divahair.ro/culinar/retete/dulciuri-rapide-fara-coacere
http://www.secretulprajiturilor.ro/prajituri-simple/
http://www.retetepentrutine.ro/tag/prajituri-usoare.html
http://www.ghid-culinar.ro/retete-culinare/tag/prajituri-simple
http://www.retete-bune.info/prajituri-simple-si-gustoase-k-12272.html
Toate cele bune.
Salut mi-a placut raspunsul tau! Le-am facut aproape pe toate o sa le fac si pe celelalte dar sunt foarte foarte foarte foarte
foarte foarte GUSTOASE!
Buna,
incearca reteta asta si o sa-ti placa, dar sa nu mananci seara ca...
_Mousse de ciocolata
http://www.preparatedevis.ro/2014/02/mousse-de-ciocolata.html
Uite aici poti gasi retete culinare usor de facut si bine explicate
http://gustulcopilariei.ro/Retete-Culinare-Retete-Dulciuri.php
Alexander_Covuliuc_1997 întreabă: