Un sos tomat cu ceapa.
Calesc ceapa taiata marunt si o lingura de pasta de ardei capia** in PUTIN ulei, pana devine sticloasa (2 cepe mai mari pentru 1 litru de suc de rosii de casa),
adaug de la inceput si 3 foi de dafin, cand e aproape gata arunc inauntru si 1-2 catei de usturoi pisat sau taiat marunt,
apoi torn sosul de rosii peste ceapa (bulion de casa, eventual cand nu am suficient, combin cu suc de tomate din comert),
adaug busuioc uscat (mie imi place mult gustul de busuioc, in special cel uscat, deci nu ma zgarcesc), curry, si piper dupa gust,
pun un capac, si las sa fiarba la foc foarte mic, amestecand din cand in cand (daca faci pentru prima data ar trebui sa fii cu ochii pe el, ca pentru prima data).
Cand e aproape gata, amestec in comppozitie niste patrunjel maruntit foarte fin, si mai las sosul 2 minute sa se amestece aromele.
**adica ardei rosu capia, dat prin masina de tocat, si pus la borcan cu sare. Compozitia fiind sarata (ardeiul - adica), daca pui o lingura sanatoasa de ardei la calit, aproape ca nu mai e nevoie de sare in sos.
Sunt 2 sosuri care-mi plac mai mult si pe care le fac mai des:
- Sosul de tomate, cu ceapa calita, ardei gras si oregano uscat.
(se caleste 1 ceapa tocata marunt (ceapa sa fie medie sau mar)e in ulei (in functie de cat sos doresti sa faci), dupa care adaugi 2 linguri de vegeta, 1 ardei gras tocat marunt si 2 linguri de oregano uscat si macinat).
-Sosul de smantana cu sunca afumata (kaizer) si ciuperci.
(se taie foarte mica sunca afumata si sa prejeste in ulei, apoi se adauga ciupercile taiate marunt, pana se rumenesc si ele, cand sunt gata se adauga 2 linguri de vegeta si jumatate de litru de smantana lichida). Se dau intr-un clocot si este gata sosul.
Sosuls e poate servii cum l-am prezentat eu mai sus, sau se poate omogeniza cu un blender.
Pofta buna!
Https://www.lalena.ro/reteta/815/Paste-cu-sos-aromat-de-rosii-si-ciuperci/
Poți sa pui și câteva măsline
Imi place sa fac Mac&cheese asa le spune sau pe romaneste,, macaroane cu branza'' is foarte gustoase si merita sa le faci adica pui peste paste un sos cu branza topita. Eu topesc branza felii de aia patrata (pentru burger) si cascaval apoi pun iaurt putin si amestec. Gasesti retea pe net.
Sos de portocale sau de caise.
Mai sunt si multe alte fructe cu care se pot face sosuri foarte bune.
LisaJulie întreabă: