100 g andive
Calorii 15 ● Apă 94 g ● Glucide 2, 4 g ● Fibre 2, 2 g ● Potasiu 380 mg ● Magneziu 10 mg ● Calciu 44 mg ● Seleniu 13 microg ● Vitamina C 9 mg ● Vitamina B1 0, 06 mg ● Vitamina B2 0, 12 mg
Vreau sa dau o explicatie care poate va va folosi tuturor celor care ati fost amabili sa-mi raspundeti. Vitamina C se inactiveaza complet in 45-60 de zile, deci orice leguma culeasa de mai mult de doua luni, indiferent cum a fost pastrata, nu mai are vitamina C. Speram ca andivele au si vitamina C fiindca, din cate stiu, ele sunt culese iarna, deci ar mai avea sanse sa si-o pastreze. Tabelele pe care le gasiti sunt pentru fructe/legume proaspete, din acele valori incepe scaderea.
Buna, din pacate andivele in afara de vitamina c mai contin si:calorii, proteine, lipide, carbohidrati, fibre, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc. Ajuta foarte mult la curatarea sistemului digestiv.
Raspund cu mare intarziere dar cel mai mare continut de Vitamina C se gaseste in patrunjel! Si la patrunjel ai certitudinea ca este cules recent!
Merge pus si la salate si in mancare...depinde de gusturile tale.
Da, andivele contin vitminele A si C, seleniu si zinc, fiind recomandate si in protejarea vederii. Mira
In general, citricele contin multa vitamina C, mai ales lamaia.
In schimb, zeama de varza murata, din butoi, contine o cantitate f.mare de vitamina C si enzime necesare corpului, digestiei! A nu se arunca!
Se poate be in loc de muraturi, dar si in loc de apa, face f. bine cate o cura, de caeva zile, zilnic o cana.
Andiva are pana la 95%apa si bogata in vitamina C, andivele contin vitaminele, A, B, C. chiar si saruri minerale.(scrie in goggle,, ce vitamine au andivele ) sau Andive/Articole/Farmacia verde. dar personal ca pofta de mancare si vitamina C si fier consum grefe.
Andivele au un continut bogat in saruri minerale (fosfor, fier, potasiu, calciu) si vitamine (A, C si cele din complexul B).
Cea mai bogata si pura sursa de vitamina C o reprezinta lamaia.stoarce o lamaie si in functie de cat suc iese pune o lingura de miere(lingura) ca sa o indulcesti.si bea cu lingurita. e f. eficienta.cu conditia sa nu ai probleme mari cu stomacul si sa nu porti aparat dentar. din cate stiu nu e permisa lamaia in cazul acesta
Gustul amar al andivelor este dat de vitaminele din categoria B, cele foarte albe au o crestere fortata fara lumina si au un procentaj de vitamina C extrem de mic.consumul este indicat toamna sau iarna cand continutul in vitamina B este foarte ridicat, tin destul de bine la frigider introdu/se intr/o punga de plastic gaurita dar nu mai mult de 4/5 zile, eu nu le gatesc sub nici o forma, folosesc sosuri pe baza de iaurturi sau branza rochefort pentru a accentua si mai mult gustul dulce/amar al andivelor
Alte alimente care reprezinta o buna sursa de vitamina C sunt:pappaya, broccoli, coacaze, capsuni, conopida, pepene galben, pomelo si kiwi. de asemenea lamaia, lime, portocala, grepfrut. kiwi si pomelo au cel mai mare continut de vit. C.
uite un tabel:
Fructele si legumele reprezinta principala sursa de vitamina C. Va prezentam continutul mediu in vitamina C al unor legume si fructe ( pentru 100 g)
Sub 15 mg
Legume
Ceapa uscata
Catraveti
Dovlecei
Vinete
Sfecla rosie
Fructe
Afine
Mure
Banane
Pepeni
Cirese
Mere
Visine
Rodii
Struguri
Visine
Intre 16- 30 mg
Cartofi
Ridichi
Tomate
Mazare
Intre 31-45 mg
Legume
Ceapa
Sparanghel
Urzici
Fructe
Agrise
Mandarine
Zmeura
Intre 40-60 de mg
Legume
salata verde
varza alba
Fructe
coacaze
grepfuituri
portocale
Intre 61- 75 mg
Legume
Conopida
Loboda
Gulie
Spanac
Fructe
Capsuni
Fragi
Lamai
Intre 76-100 mg
Varza verde
Varza de Bruxelles
Intre 101-150 mg
Ardei verde
Marar
Papadie
Urzici
Intre 151-200 mg
Patrunjel
Coacaze negre
Peste 200 mg
Ardei rosu
Macese pulpa